Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Dvě a půl hry, které stojí za to a přitom je rozjede i PC-kalkulačka

Holub

2.7.2021 - 15:06


Při sepisování tohoto článku jsem si vzpomněl na vlákno založené Clayem, kde se ptal na hry, které by dokázal rozjet i na jeho tehdejší vykopávce. Problém byl v tom, že šlo o zařízení, které nedokázalo rozjet ani GTA III, což je optikou dnešních dní hra, kterou rozjedete i na sestavě z roku nežerchleba, nebo i na firemním notebooku, který je starší nežli většina lidí na MTA (vyzkoušeno). Jenže co když máme k dispozici jen velice tristní sestavu, která je naopak natolik slabá, že i tyto jinak nenáročné hry jsou tabu? Look no further.

Vlak
Tato hra, která vznikla začátkem devadesátých let pro MS-DOS, je speciální hned z několika důvodů. První je ten, že funguje na neskutečně jednoduchém schématu - máš vlak, mapu a komodity, které potřebuješ dostat do cíle, který se ti otevře jakmile je (komodity) máš všechny. Zní to jednoduše a ve skutečnosti to je neskutečně jednoduché schéma. Jenže v průběhu hry zjistíte, že to ve skutečnosti tak jednoduché není a v případě některých map je skutečně důležité přemýšlet nad tím jak a kdy pojedu. A padesát levelů, jejiž úroveň je někde na rozmezí "zvládne to i pětileté dítě" a "já ten počítač prohodím k@!?a oknem" je známkou toho, že minimálně nějaká ta hodinka bude přizabita tímto skutečně minimalistickým konceptem. Prostě je to takový had, ale daleko víc lineární.
 Samozřejmě tato hra má i svá negativa. První je už ze samotné podstaty hry - není možnost si uložit obsah. Pokud jedete na nejvyšší možné scóre, musíte dát všech padesát levelů na jeden zátah. Tato limitace je ovšem vyřešena vcelku příjemně a to skrze možnost vložení pětimístného hesla ke každé z úrovní. Druhé negativum souvisí s faktem, že jde o MS-DOS hru - zvuky trhají uši.

Commander Keen 4 (a 6)
Důvod proč jsem tyto dvě hry začlenil do jedné jediné části má svůj důvod - po gameplayové stránce jde o téměř totožné hry. Stejně tak jde o skutečnost, že jsou to jediné dva díly této ságy, které jsem hrál (čtyřku jednu dobu až moc). Co stojí za zmínku je fakt, že ačkoliv jste o této hře nikdy neslyšeli, minimálně jednu její část budete znát - galaktická abeceda. Ta se prvně objevila v této herní sáze, avšak o dvacet let později se stala i součást jiné hry, kterou bezesporu již znáte - Minecraft. Ano, klikyháky u enchantování věcí je právě ona galaktická abeceda. Ale teď zpátky ke Keenovi.
Jde o starší (heh, starší než my všichni krom VVoda a podobných starců) plošinovku, kterou dohrát zabere alespoň pěkných pár hodin. Proč pár hodin? Některé levely jsou skutečně osina v prdeli zadnici a se vší upřímností budete rádi, když je zvládnete. Hodně štěstí u vodních levelů, ty jsou ten správný masochismus. Doporučuji pevné nervy a taky připravit se na skutečnost, že hru na jeden zátah skutečně nedáte. Naštěstí je tady možnost uložení postupu, takže se nemusíte bát, že byste museli jet půlku mapy znovu.

A co z toho poněkud krátkého článku vyplývá? Nemusíte mít počítač za cenu slušného auta, aby jste si mohli zahrát kvalitní hry. Jistě, jsou zde jisté ústupky, ale bez těch by to asi ani i nešlo. Pokud je vaše zařízení so-called brambora, doporučuji hledat mezi staršími, popřípadě méně náročnými tituly. Nebudete toho litovat...

Komentáře
Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: freecko (2000Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
misa

241Kč včera v 18:01

bzinko

200Kč včera v 17:00

Yazukys

210Kč včera v 16:28

Nejnovější uživatelé
Rimrlik

Registrován 13.5.2024

bossman

Registrován 13.5.2024

hammnam

Registrován 13.5.2024