Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Vcítění hráče do role své postavy aneb co mě štve


15.5.2023 13:58

Krásné dobré odpoledne má drahá Skimo komunito. Nebyl bych to já, kdybych vás nepřišel opět zatěžovat svými myšlenkami a starostmi. Bohužel s tím, že jsem věčně nespokojený, se už většina dokázala smířit, no nebudu chodit kolem horké kaše a povíme si, co mi vadí tentokrát. Jen bych rád podotkl, že není mým záměrem tu kohokoli urážet nebo vám kázat, co děláte špatně, pouze se bude jednat o mé osobní dojmy a jakousi úvahu, kde bych byl docela rád, kdyby si z ní cílová skupina vzala k srdci můj názor - to, jak s ním naloží, už ale nechám na nich.


Dzardysi, co tě štve?

Kdybych měl jmenovat vše, tak jsme tu do rána. Dnes se, dle názvu, chci pobavit o tom, jak se hráči vciťují do svých postav a jaký to má vliv na celou řádku událostí a především lidí. Nemyslím si totiž, že spousta hráčů s nějakým dopadem na dění v IC světě jedná vždy tak, jak by bylo adekvátní, a nebudu pokrytec a zahrnu do toho samozřejmě sebe. Bohužel jde o něco, co pouhé banování nevyřeší, jak jsem si po debatě v rámci AT nedávno uvědomil. Proto to zkouším jinou, vlídnější cestou. Projdeme si pár bodů, na něž prakticky denně narážím, a nehorážně nejen mě, ale i spoustu ostatních, vytáčí.


Ženy na Skimu aneb multifunkční nástroje

Nedokázal bych si odpustit narážku na naše úžasné slečny. Zvednu si trochu ego a řeknu, že jsem na svůj věk vcelku inteligentní jedinec s nějakým všeobecným rozhledem, zkrátka se dokážu s člověkem bavit o různorodých tématech. Taktéž mám spoustu koníčků, od hudby přes programování, seriály, kulturu a tak dále, dokážu se nějak domluvit více než třemi jazyky. Na co však ani má egem napěchovaná osobnost nestačí? Přesně tak, naše multifunkční ženy.

Nedovedu si představit, že bych v životě dokázal mít víc jak 4 různá náročná pracovní zaměření - neleze mi pak do hlavy, jak tu někteří dokáží střídat nejrůznější typy prací se slovy, že jsou na ně experti.

Jeden měsíc se slečna kroutí u tyče v Bellevillu, druhý jde dělat doktora, třetí je u ozbrojené složky, poté jde k hasičům, ještě stíhá veterinu a nespočet dalších. Nemusím jmenovat, asi si to odvodíte, přesto však podotýkám, že to není osobní útok. A doložím to tím, že v tom tato slečna není sama, těch tu máme hned několik. Určitě jsem pro rozvíjení osobností a nabývání nových zkušeností, ale všechno má, jak se říká, své meze.

Nevím, jak by se naši komunitní lékaři tvářili, kdybych jim dal brokovnici do ruky a nutil je po někom vystřelit (pominu-li, že je to nelegální, a na zákon taktéž lidé na Skimu moc neberou ohledy. No, tak si půjdu sednout, a co?)


Skimo dating simulator? More like Skimo cheating simulator.

A show pokračuje. Přecházíme nyní do trochu jiného odvětví, a tím jsou vztahy na Skimu! Nevím, jak to vypadá v sociálních bublinách jiných hráčů, no v té mé se málokdy střetnu se situací, kdy někdo někoho podvede. No, na Skimu se naopak málokdy střetáváme se situací, kdy někdo někoho nepodvede.

Ale Dzardysi, to je IC věc! Jasně, tak si pojďme předložit nějaké legitimní IC důvody. No já čekám... Vidíte, vysolíte jich opravdu málo. Netvrdím, že neexistují, ale abych vám popsal jednoduchou posloupností systém vztahů na Skimu, udělám to asi takto:

Osoba má vztah > Seznámí se s jinou osobou > Vyspí se s jinou osobou > Rozejde se se svým partnerem, dá se dohromady s tou jinou osobou > Osoba má vztah...

Dělal jsem si kolem toho menší rešerši, abych vůbec zjistil hráčskou motivaci tohle dělat. Co se ke mně dostalo za odůvodnění?

  • Už mě s ním RP nebaví - naprosto v pořádku, ale co ti udělal IC tak špatného?
  • Dostatečně se mi nevěnuje, nehraje moc na Skimu - protože ho to nebaví? Asi by s tím šlo něco dělat. Protože nemá čas? To je vůči němu dost nefér, ne?
  • Máme nějaké IC potíže - asi jsem paradoxně už starý na to, abych tohle pochopil, nicméně si troufnu říct, že určitě existují dospělejší způsoby řešení vzájemných neshod

Těch důvodů je samozřejmě mnohem více a spousta z nich je absolutně v pořádku, alespoň dle mého názoru. Takovým lidem nemám moc co bych řekl. Když se však vrátím k údajům výše, shrnu to asi tak, že u každého vztahu počítám na Skimu přesně tři kdy. Kdy jeden druhého podvede? Kdy to praskne? Kdy se rozejdou? Jasně, je to jen hra, nemá smysl mít od takového RP nějaká očekávání, ani by to v podstatě nebylo správně, protože OOC fixace na IC vztah je potíž sama o sobě, jíž možná v budoucnu shrnu v dalším příspěvku. Ale možná by to chtělo trochu popřemýšlet nad tím, jestli k něčemu takovému byl vlastně důvod a hodí se to k vaší postavě, nebo jestli si jen určujete jakýsi OOC bodycount.

Abych pravdu řekl, tito lidé přinejmenším mě dost demotivují vyhledávat nějaké takové RP, ač v něm jako takovém nevidím nic zlého, naopak je to zpříjemnění nějakého daily požitku. Přijde mi to spíš, že dneska už si musí hráč s tím člověkem rozumět i OOC, aby něco takového vydrželo. Pak samozřejmě nastává chvíle OOC ujišťování o IC věrnosti a to je další mega problém. No, přejdeme dále.


Svědomí? Ale kdepak!

Tento bod navazuje na bod předchozí, současně jej však aplikuji na širší škálu situací. Nepřijde mi zkrátka, že by hráče trápilo nějaké svědomí, ať už ve chvíli, kdy něco provedou a jdou sedět do vězení, nebo právě když někoho podvedou. Uděláme ze svých postav armádou cvičené roboty, jejichž jedinou emocí jsou deprese, na něž navazují sebevražedné sklony, protože chceme pozornost. Asi takhle bych popsal svůj stávající dojem z většiny social RP, s níž se setkávám. A upřímně mě mrzí, že nedosáhnu na skupinku hráčů, kteří se tímto vůbec nezabývají.

Nevím, nejde jen o svědomí, jde celkově o emoce, kterým hráči nekladou váhu. Pokud už někdo nějaké emoce projeví, jsou to převážně právě deprese, které vlastně ani nejsou deprese, ale hráčova touha po pozornosti. Radost, smutek, žal, vztek (a ne /status je nastvani) a tak dále tu prostě podle mě nedostávají svůj prostor, který by si zasloužily, byť si myslím, že by to mohlo okořenit nejrůznější RP. Doposud mi přijde, že se opravdu setkávám převážně s armádou robotů, jejichž emoce spíše připomínají samoopravitelný temp-bug nějakého softwaru.

O následcích nějakých událostí ani nemluvě, ať už se bavíme o něčí smrti nebo právě vězení, i v realitě to je často samozřejmě jistá přeháňka. Bohužel tady ty emoce odbydou snad rychleji, než těhotná slečna odrodí své 18leté dítko.


Upřímně nevím, co se tím vším snažím říct, spíše mi šlo jen o nějaké rozepsání svých aktuálních myšlenkových pochodů. Já jsem přesvědčen o tom, že vy jste ti nejlepší posluchači. A nejen to, najdou se zde velice rozumní lidé, s nimiž bych to vše klidně rád prodiskutoval. Ale ve výsledku - nejvíce zde nalezneme kritiků, a to je snad to, co bych potřeboval nejvíc, pokud se totiž mé myšlenkové pochody jakkoli pletou, rád si to vše nechám vysvětlit z pohledu dotčených.

Opět připomínám, že jsem tím nechtěl nikoho urazit, ve spoustě řádcích vidím i svou Skimo historii a sypu si popel na hlavu. Přesto bych však byl rád, kdyby jednoho dne, nějakým zázrakem, přišla na Skimo vlna svědomí a sebereflexe postav, která by dokázala zásadně ovlivnit úplně vše. A ne tou špatnou, ale naopak tou dobrou cestou.

Díky za přečtení, pokud jste to dotáhli až sem, tak smekám. Já se loučím a uvidíme se zas někdy příště!

Dzardys

15.5.2023 16:02

Hezky sepsáno, konečně to někdo řekl za mě.

(Zpráva níže nemá nikoho urazit ani zesměšnit, jedná se pouze o můj osobní názor)
Poměrně mě mrzí, že většina SocialRP na Skimu jsou lesbická dramata, což hráči jako jsem já, kteří jsou z tohoto unaveni, protože to vidí naprosto všude, značně zkazí byť jen vyhledávání SocialRP...uznejme sami, že pokud chceme najít SocialRP, tak nejsnazším způsobem je navštívení Bellevillu. Bohužel se kolikrát stane, že tam nikdo není...a když tam někdo je, tak to je 5 ženských charů které se baví o tom kdo koho s kým podvedl a nakonec se jdou vzájemně ojet k jedné z nich domu. A jaký z toho má přínos hráč jako jsem já? Správně, absolutně žádný, maximálně je OOC znechucen a tak si IC pojede zase pěkně zpátky domů.

Co se týče Džardysova bodu o svědomí, tak mi taktéž nezbývá nic jiného, než souhlasit. Většina postav tu nemá absolutně žádné výčitky svědomí a jejich chování na ně nemá absolutně žádný dopad.
Dostanu 4 hodiny jailu? Noa, switchnu na altku/jdu hrát něco jinýho a za 4 hodiny jdu pokračovat ve stejné ilegální činnosti.
Podvedu svého IC partnera/ku? Noa, zejtra se vyspím s ní/m a bude vše v pohodě.

Samozřejmě 170cm 55kg ženy co si hrajou na vojandy a jezděj po SA se zbraní s tím, že hlídají kamiony vůbec nebudu rozebírat, to je kapitola sama o sobě a nejsem si jist, jestli bych k tomu zvládl napsat něco, co by bylo slušné a zároveň mělo nějakou hodnotu, tudíž k tomu řeknu pouze jedno...zkuste si někdy zajít na střelnici a párkrát si vystřelit, byť jen z devítky.

Na závěr sem přiložím své moudro a to je, že hráč co 12 hodin denně grindí kamiony je pro RP větším přínosem, než člověk co 12 hodin denně RPí lesbické sexRP.

 

Samozřejmě podobné případy jsou i u heterosexuálních párů a mužských postav, avšak to není tak časté, jako právě u vztahů lesbických a ženských postav.

Zeintar

Hráč

49
15.5.2023 18:12

Ohledně situace s pracovním názvem "sebevražedných neohrožených lesbiček" a názory na to souhlasím. Je to škoda, že se tohle stalo poměrně "normální". (Já osobně bych tohle určitě RPit nedokázal, když si představím, kdo sedí za tím počítačem :D) Myslím však, že by si zasloužilo pozornost i další téma, na které jsem chtěl již kdysi dávno sepsat topic a trošku to s tím souvisí, v rámci character developmentu.

A to jsou tituly postav.

Je poměrně normální, že si každý druhý dá ke své postavě titul JUDr., PhDr., MUDr a bůhví co dále, ale jedna věc je si o této postavě přečíst nějaký životopis na fóru a druhá věc je tuto postavu skutečně vidět ve hře. Nechci samozřejmě zmiňovat, abych se určitých lidí nedotkl, ale trápí mě, že lidé, kteří mají doktorské tituly, poté jezdí v JDM autech, driftují, jezdí kamiony, nebo dokonce dělají nelegál (:D) a tak. Sám momentálně dokončuji vysokou školu a to (zatím) "pouze" na titul Bc. a rozhodně nevidím mezi sebou lidi, kteří by něco takového dělali.

- Ohledně získávání titulů, hráči příliš nepřemýšlí nad tím, jak svůj titul získali. Udělali si někde v USA vysokou školu a bla bla, čau. Ale to, že si z americké univerzity odnesli český titul JUDr.? To mě trochu zaráží. A o co horší, že se toto rozmáhá až příliš. Když někde vidím nečeský titul, je to velmi velká vyjímka, zbytek jsou české tituly. Hraje se přeci ve státě San Andreas, více info v reáliích, proč to tu není namixované? Je to tím, že hráči neznají jiné, než české tituly?

LegitZett

Hráč

15
15.5.2023 19:41

Ahoj, možno vás môj názor zaujímať nebude, pretože na Skime som krátko, no v GTA SA RP scéne sa pohybujem od roku 2014. A jedna z vecí, ktoré môžem skonštatovať je, že oproti SAMP RP serverom, kde bol white list a na server sa dostali vážne ľudia, ktorí tam prišli RPiť (okrem pár jedincov, pretože výnimka potvrdzuje pravidlo) je to totálne odlišné. Tu sa stretávam s ľuďmi, ktorí sa tu predbiehajú kto má viac lóve, no keď dôjde k RP, tak je to dvoj až troj slovné /me a toť vsio. 

Čo sa týka tých multi-job postáv, malo by na to byť pravidlo-..Keď niekto má chuť zahrať ako PSA, nech sa páči, môžeš si založiť novú postavu a hraj si tam PSA. Na SAMP RP to fungovalo skvelo.

 

IC vzťahy a skimo - trochu si sa na môj vkus opustil jak si sa rozpísal k tým vzťahom, no aj v reále nájdeš ľudí, ktorí si huntia "body count" a tiež by ťa asi nebavilo RPiť s niekym vzťah, keby si bol ty na serveri každý deň 5+ hodín a tvoja polovička 1-2 hodiny cez víkend (príde mi to celkom fér).

 V krátkosti asi všetko čo som chcel zhrnúť.

Shadey

Hráč

9
15.5.2023 20:58

O multi-funkčních depresivních lesbičkách už se zmínili ostatní a já s tím souhlasím, ačkoliv sám RPím vícero "skillů" které by se vzájemně lehce vylučovaly.
Ale z Dzardysovo příspěvku mě nejvíce zaujalo téma Svědomí, no já bych k tomu rád dodal téma následků. Konkrétně 3 podkategorie - následky fyzické, psychické a materiální. Ačkoliv jdou tyto témata v mnohém ruku v ruce, pokusím se je rozebrat postupně.

Fyzické následky

Určitě to všichni známe, Pepu Nováka přejede sanitka, před nemocnicí ho ještě zbije banda nepřizpůsobivých občanů.. Zajde za Johnem, 5 minut tam s ním VE STOJE pofellí a je zdravej jako rybka. Mám na RP "jenom" 1000 hodin a jediný koho jsem viděl RPit právě fyzické následky, tak byl Toustík. 
Často člověk ani do té nemocnice nedojde, aneb "čas vyléčí všechny rány". 

Psychické následky
Aka traumata. Ani v tomhle nemám ruce čisté, avšak.. K tomu asi nemám moc co říct. Pár lidí, hlavně těch co mají na 1 postavě 1000+ hodin, to RPí.. Ale je daleko běžnější potkat někoho, komu krom krátkodobé paměti po pobytu v nemocnici selže i dlouhodobá a už zapomněl proč tam skončil a jde dělat to samé znovu. 

Materiální následky
Téma dost omezené skriptem, jelikož se víceméně krom aut a postav nic moc rozbít nemůže. Nebo "nemůže", samozřejmě pasivně jde rozbít kde co.. No ale držme se těch aut, jelikož postavy jsou spíše věcí následů fyzických. V realitě je více než snadné auto vypnout do takové fáze, že už znovu nikdy pojízdné nebude, případně by oprava byla dražší než nové auto. Na Skimu je pak běžné, že do sebe 2 auta v rychlostech 200+ nabourají, dají si trochu injuries (dost málo na to, aby zůstali při vědomí a schopní řídit), pak se sami dovezou do nemocnice a po cestě to vezmou přes benzínku kde auto opraví. Tadá, jako nové. Kdo je řidič v realitě určitě pochopí mé rozhořčení, kdy i při rychlosti 10km/h se při narázu modlíme, aby to byl jen prohlej plech..

Toť mé vyjádření k tomu co mě štve. Neříkám, že by všichni ti depresivní touhychtiví lesboRPiči měli RPit traumata, vozíčkáře a vraky aut. Ale aspoň tomu dát trochu času, třeba 2 dny chodit o berlích, týden nechat stát auto v garáži (nebo poprosit admina a nechat ho na odtahu, že je jakože v servise) apod. by bylo fajn. Případně samozřejmě přes nechuť si i nechat dát CK v situacích, které by byly jednoznačně smrtelné a nevoidnou se.


Powered by LeoSight IFS
LT~121

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
4873 Kč / 9200 Kč

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: MrKys (1600Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
misatorcz

150Kč včera v 16:20

MartasHyper

60Kč včera v 16:20

dikobras

10Kč včera v 16:19

Nejnovější uživatelé
JamesUnpak

Registrován 5.5.2024

TomasJedno

Registrován 5.5.2024

Samuelko123

Registrován 5.5.2024