Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Vliv RP na psychiku člověka


26.5.2023 14:39, naposledy upraveno 26.5.2023 14:51 uživatelem Rataj

Zdravím všechny hráče, hráčky a hráčata naší komunity.

Jelikož se mimo jiné zajímám o psychologii a náš RP svět je tak trochu Petriho miska pro sledování různého chování hráčů, dá se zde vysledovat spoustu zajímavých jevů, jako například psychologie davu. Taktéž, jelikož tady provozuji RP server už 9 let, jsem zaznamenal spoustu vlivů, které RP na lidi má. Některé vlivy jsou pozitivní a některé bohužel negativní.

V průběhu let, ale zejména v posledním roce se ke mně dostává dost informací a příběhů konkrétních hráčů, mnoho hráčů se mi také svěřuje s nějakými problémy, se kterými se potýkají v reálném životě a RP je pro ně přínosným únikem (byť i to může být nebezpečné pro psychiku), nebo naopak mají problémy ve světě virtuálním a tyto problémy se poté promítají i do jejich skutečného života.

Na různé lidi může RP působit různě a s různou intenzitou. Bez pochyby však dokážu z pozorování říct, že dlouhodobé hraní RP nějakým způsobem člověka ovlivní. Někomu rozvíjí dovednosti a fantazii, u někoho jiného může přímo škodit mentálnímu zdraví.

Dalším aspektem je také riziko závislosti, které může být vyšší, než u jiných typů her. Každá závislost je škodlivá a závislost na počítačové hře není vyjímkou.

Z těchto a mnoha jiných důvodů se už dlouho zajímám o nějaký "well-being" hráčů, snažím se těm, kteří se svěří se svými problémy poradit, jak lépe vyvážit hraní se skutečným životem.

Ačkoliv nenesu morální odpovědnost za všechno, co se tu může dít, není mi lhostejné, jak se ostatní hráči za svými obrazovkami cítí. Chci zjistit, jaké přínosy a jaká negativa s sebou pro vás nese hraní RP.

To, jak se hráči cítí, není jen o hře samotné, ale zejména pak o komunitě a přístupu hráčů k sobě navzájem. Dalším rizikem je totiž například kyberšikana nebo toxicita, obojí se může značně podepsat na mentálním zdraví jiných hráčů.

Cílem naší komunity vždycky bylo tvořit bezpečné a příjemné místo pro společné hraní a diskuzi. Jsme tu proto, abychom si všichni společně užili zábavu z hraní rolí na internetu. Chceme, aby naše servery a naše komunita byla pro vás i pro nás místem, kam se budeme rádi vracet.

Chci rozšířit povědomí o těchto problematikách a zjistit, jaký vliv má RP a konkrétně RP u nás na hráče. Zaměřit se na konkrétní aspekty a prozkoumat něco, co ještě pravděpodobně nikdo nezkoumal.

A proto vzniká studie s názvem Vliv RP na psychiku člověka:

Provádíme průzkum, který má za cíl vysledovat vliv hraní RolePlay her na psychiku hráčů, definovat tyto hráče v demografickém spektru, zjistit jak může hraní RolePlay her pomáhat i škodit psychickému zdraví. Dále sledujeme riziko závislosti, vliv na vzdělávání a další data, která nám pomohou lépe porozumět našim hráčům. Tyto data zatím nemají přesně definovaný účel, sami nevíme, co zjistíme a nemáme mnoho pevných tezí, které bychom chtěli potvrdit. Chceme vysledovat, co se děje za obrazovkami jiných hráčů a případně rozšířit povědomí nebo i jiným způsobem bojovat s problémy, které se hráčů týkají. Do dotazníku jsme zařadili také spoustu otázek, které se týkají přímo našeho serveru, jelikož je dotazník určen právě pro hráče Skimo RP.

Nejedná se o bakalářskou ani seminární práci, jedná se o výzkum z vlastní iniciativy.

Jak už to u takových studií bývá, prvním krokem bylo sestavit nějaké hypotézy a vytvořit dotazník, který tyto hypotézy může potvrdit či vyvrátit a zároveň nasbírat další data, která mohou odhalit úplně nové výsledky.

Speciálně pro účely této studie (a do budoucna případně jiných dotazníků) jsem vytvořil systém dotazníku (Google Forms a jiné služby nevyhovovaly našim potřebám podmíněných otázek). Vyplnění dotazníku je volitelně anonymní (po vyplnění otázek lze jedním kliknutím rozhodnout o anonymizaci).

Dotazník naleznete na adrese: https://dotaznik.leosight.cz/

Budu rád, když dotazník vyplníte. Případně můžete zanechat nějakou zpětnou vazbu i v odpovědích tohoto příspěvku. Díky!


Powered by LeoSight IFS
LT~45