Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Závodní bezpečnostní pásy a jak skutečně fungují.


Foxx4351

Hráč

20
15.8.2023 22:26

Před pár dny jsem si na Discordu stěžoval na to, že se na Skimu všechny typy pásů zapínají stejně dlouhou dobu. To by samozřejmě mohlo být změněno. Mnohem více mi však vadí, že někteří správně neumí RPit dopravní nehodu v případě, že je jejich vozidlo vybaveno 4 bodovými nebo 6 bodovými bezpečnostními pásy. 

Začneme tím, jak takové pásy fungují. Jak nejspíše většina z Vás ví, běžné 3 bodové pásy, které se používají v běžných civilních autech, nejsou ani z daleka perfektní v schopnosti udržení člověka při nárazech/otřesech na jednom a tom samém místě. Nevyletíte předním oknem, ale rozhodně se odlepíte zády od sedačky.

Spoiler

Naopak 6 bodové pásy (a pásy jim podobné) jsou v této schopnosti mnohem mnohem lepší (obviously). Nepodařilo se mi dohledat crash test s použitím těchto pásů, ale věřte mi, z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že pokud si tyto pásy řádně utáhnete, tak se v nich nepohnete ani omylem. 

Na co si teda stěžuju tentokrát a zároveň proč se vyvarovat použití těchto pásů na civilním vozidle? Taková ta klasika, kterou každý už minimálně jednou na Skimu viděl. /me Pásy ho udržely A teď rovnou k věci, proč mi tato věc tak vadí. Když se při čelním střetu vozidlo zastaví, tak někam ta všechna energie musí odejít. Většina pravděpodobně do překážky, se kterou se vozidlo střetlo, ale jistá část také do osob, sedících uvnitř. No jo, ale já se v těch 6 boďákách ani nehnu. Už se teda vyžvejknu. Vaše hlava, to je jediná část těla, která si v této situaci může dělat co chce (pominu-li končetiny, ale to je snad všem jasné). Takže následuje to, že Vaše hlava letí dopředu, zatím co je zbytek těla na místě. V praxi to vypadá nějak takhle: (omlouvám se za kvalitu obrázku, ale opravdu jsem nic lepšího nebyl schopen najít)

Spoiler

 A co se s Vámi v tu chvíli stane? V lepším případě si poraníte krční páteř. V horším případě se už z toho auta nedostanete po svých. Ani jednu z těchto variant, jsem však bohužel neviděl na Skimu někoho RPit. A myslím si, že by se to RPit mělo. Pokud se Vám však tahle záležitost RPit nechce, doporučuji si do auta nainstalovat běžné 3 bodové pásy, které jsou ve většině případů bezpečnější, než ty 4 a výše bodové. 

Proč se tedy v závodních autech nepoužívají ty 3 bodové, pokud tvrdíš, že jsou bezpečnější? Jak jsem již naznačil, jsou bezpečnější pouze ve většině případů. Ten zbytek je právě Motorsport a to kvůli jedné malé, ale za to užitečné věcičce. Seznamte se s HANS (Head and Neck Support) 

Spoiler
Schroth HANS System Super Sport XLT 20° | 41 410 Kč | race-shop.cz

Právě díky této záležitosti, jsou závodní více bodové pásy mnohem bezpečnější k použití. A jak to jako vůbec funguje? Jednoduše si ji nasadíte na krk, těmi podlouhlými kusy dopředu. Pásy by měly být umístěny na těchto dvou kusech. Ty stříbrné očka si následně zaháknete k helmě, která by na to měla být předem uzpůsobena. A voilà, už si při další nehodě krk nezlomíte. No jo, jenomže tohle na Skimu nikdo (a pokud se najde výjimka tak mě klidně upozorněte) neRPí. Přesněji instalaci takového zařízení. Ale komu by se taky chtělo, mimo např.: Rally Event, tohle RPit? 

Na závěr: Pokud nechcete RPit poranění krční páteře při doslova každé DN, tak zůstaňte u 3 boďáků. Pokud chcete 6 boďáky, ale nechcete si lámat krk, tak holt budete muset RPit použití HANS systému. A pokud nesnášíte svojí postavu, tak samozřejmě nemusíte dělat nic z toho, ale prosím Vás, /me Pásy ho udržely opravdu není všechno.

No, to je zatím asi nejdelší slohovka, kterou jsem kdy tady na Leosight portálu napsal. Já jdu spinkat a vy popřemýšlejte o tom, co jsem tady dnes zplodil. Samozřejmě všechny smysluplné názory jsou zde vítány.

asdf

Hráč

15
15.8.2023 22:33

 ,,No jo, jenomže tohle na Skimu nikdo (a pokud se najde výjimka tak mě klidně upozorněte) neRPí. Přesněji instalaci takového zařízení."

Čau, krásnej článek, moc se mi líbí a bylo ho potřeba. Jinak, jsem ta výjimka.

15.8.2023 23:00

Čo sa týka tohto: "/me Pásy ho udržely" je FailRP, keďže nič také nemôžeš napísať. Do príkazu /me patria veci, ktoré vykonáva/robí/vykoná/spraví... tvoja postava, to čo sa všetko deje okolo tvojej postavy, čiže aj reakcia pásov na búračku, tak to patrí do príkazu /do.

 

Foxx4351

Hráč

20
15.8.2023 23:16

@SheFisKo Ano, máš pravdu. Měl jsem na mysli právě /do. Téhle chybičky jsem si nevšiml a omlouvám se za ni. Nicméně to nemění nic na faktu, že to hráči používají jako cestu, jak se vyhnout nějakému složitějšímu RPčku, a často to bývá přehlíženo, jelikož se na ten pohyb hlavy prostě zapomíná. Děkuji za upozornění. 

Jackal

VIP

46
16.8.2023 00:14

Ahoj, pěkně sepsáno, řekl bych, že vysvětleno docela stručně. Bohužel i přesto si myslím, že jsi se s tím psal naprosto zbytečně a reálně si z toho něco vezme jeden člověk z padesáti, viz příspěvky o cukajících pásech, o tom že hydraulika != offroad a podobné...a přesto se to tu děje.

Já pouze doplním, protože mi přijde vhodné to zmínit a tys to tam nenapsal - ne, 4 ani 6-bodové pásy si nemůžete dát na jakékoliv auto. Jen se podívejte na to uchycení (screenshot vypůjčen z tohoto videa).

Spoiler


Ano, tyto "závodní" pásy musí být nějak uchyceny, opravdu nejsou připevněny k sedačkám, nebo k B sloupku jako normální 3-bodový pásy (ano, i takové RP jsem zde již viděl). Samozřejmě jsem si před psaním komentáře udělal drobný research, neboť jsem žil v domnění, že na normální sedačky (tj. ne skořepiny) dát šestibody je nereálné, avšak našel jsem fotografii z (údajně) A8, kde jsou čtyřbody, takže opak je nejspíše pravdou

Spoiler
Audizine Forums

Avšak opět se podívejme na to uchycení, pás vede kamsi k zadním sedačkám, co to tedy znamená? Že vzadu nemůžete vozit žádné osoby. A pokud je tam nějakým způsobem dostanete, tak vám za komfort určitě nepoděkují.
Tudíž naprosto jednoduše - ne, fakt při nárazu během okrádání v A8 nemůžeš využít /dočka, že tě 6bodové pásy udržely, pokud máš v autě 4 lidi, upřímně bych v takové situaci na nějaké šestibody nebral žádný ohled a rovnou to banoval, protože jak jsem psal, je to nereálné. 


Powered by LeoSight IFS
LT~54

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
2609 Kč / 9200 Kč

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: MrKys (1600Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Bzinkia

160Kč včera v 21:21

marekvoe

200Kč včera v 18:32

Darkoun03

290Kč včera v 16:23

Nejnovější uživatelé
Stepsik

Registrován 1.5.2024

Matulka

Registrován 1.5.2024

Karolinka2000

Registrován 1.5.2024