Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Autíčkářův deník #3 Toyota Supra


Romizz03

Hráč

8
26.2.2024 22:06

Toyota Supra

Toyota Supra je krásné coupé z Japonské dílny, její motor bych přirovnal k obrazu Mony Lisy. Je to sice starší dáma, ale křivky které karoserie má si ukradnou srdce téměř každého a to ani nemusí mít rád stará auta. Pojďme si ale říct něco blíže k “Supře”

Interiér

Pojďme začít asi interiérem, protože ten je pro IV generaci Supry vyloženě ikonický. První co by člověka napadlo, když vidí tento interiér je jasné - letadlo. Tady opravdu Japonští inženýři nechali ruce. 

Sám si pamatuji, když jsem jako malý kluk v Japonsku začínal objevovat auta a našel jsem zázrak jménem Supra. Z IV generace mi šel mráz po zádech, když jsem ji poprvé viděl naživo, nemám tušení proč, ale byl jsem ve stresu. Přátelé, když jsem si do ní jako malý kluk mohl sednout ? Cítil jsem se jako ve snu, nadechnete se nosem a cítíte tu vůni interiéru, vůni té staré pravé kůže. To dneska dávno auta nemají. V takovém autě nepotřebujete vůni, protože když v něm nekouříte, ta kůže budou vonět celou dobu. Je úžasné, jak kvalitně to může být udělané, pamatuji si, jak jsem byl překvapený z toho, že je i volant z kůže. 

 

Charakteristika

Jak sám interiér napovídá, auto je velmi Gtčkové. Auto ale i tak příjemně klame charakteristikou motoru a dvěma turby. Například zrychlení není vůbec zlé, ale samozřejmě jsou i rychlejší auta, tady se musí počítat s tím, že je to staré Japonské auto, takže se tu hraje spíše na emoce, než čísla.

Nicméně tady jsou. Zrychlení z 0-100 má Supra za 5,1 sekundy, výkon motoru je 330 hp při 5600 rpm a 440 nm při 4800 nm. Na třílitrový motor s dvěma turby to není zlé, ale jak jsem psal, je to Mona Lisa. Ten kdo ten motor konstruoval, určitě moc dobře věděl, co za potenciál mu dává. Krásně ho skryl do těžké karoserie Supry a nedal tak moc lidem vědět, co si to vlastně pořídili. Při tom stačí pár úprav a s poměrně né moc zábavného GTčka plného emocí, se stane velmi slušný sporťák. 

Proč si koupit Supru ?

Pokud zrovna přemýšlíš, jestli si máš Supru pořídit a nebo ne, je odpověď zcela jasná. Pokud hledáš auto kvůli emocím a požitku z jízdy, Supra je ideální auto, které splní všechny tvé řidičské touhy. Pokud ale hledáš sporťák, kterým budeš trhat asfalt a projíždět zatáčky šílenou rychlostí, jsi tady úplně vedle. Supra totiž není žádný supersport, je to dá se říct obyčejné Japonské Coupé s velkým výkonem a krásnými křivkami. 

Zároveň je potřeba si říct, že se jedná o starší kousek, takže je potřeba se k takovému autu chovat s úctou. Přesto, že Japonská auta považuji za mechanicky nejdokonalejší, tak se tu stále nachází prostor pro závady. Samozřejmě, je to Toyota, takže se není čeho bát, určitě zvládne jezdit kolem celého San Andreas od rána do večera a jediné o co si řekne bude benzín, protože je to prostě Toyota. Nic to ale nemění na tom, že auto z téhle doby už potřebuje nadstandardní péči a stejně tak i zacházení.

Závěr

Pokud máme Supru tak kolem a kolem shrnout, nemůžeme říct, že by byla Supra špatné auto. Jen je dost specifické a není pro každého, spíše si myslím, že Supra je velmi autíčkářská záležitost. Je to velmi podobné jako s Golfem, správného autíčkáře bude bavit i naftový Golf, tak stejně tak takového člověka bude bavit i Supra. Takových lidí není moc, nebo minimálně já takové ve svém kruhu přátel nemám, ale vy kteří si tohle čtete, určitě sami víte, kam se zařadit. Není na tom nic špatného, každého baví něco jiného a nemůžeme přece všichni jezdit starými vraky z dřívějška. Zpět k tématu, Supra ? Troufám si říct, že je to jedno z mála aut, které si vybírá řidiče, ale to pochopíte, až když se svezete.. Tak jedem ? 

F.Šťastný


Powered by LeoSight IFS
LT~28

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Vitezslav (2063Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Shawftty

87Kč dnes v 04:21

Shawftty

38Kč dnes v 04:16

stokly

50Kč včera v 23:47

Nejnovější uživatelé
Tomiooo

Registrován 29.4.2024

leonka231

Registrován 28.4.2024

BL4CKR0SE

Registrován 28.4.2024