Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Autíčkářův deník #4 Když je řízení jako tanec


Romizz03

Hráč

8
6.3.2024 19:32, naposledy upraveno 6.3.2024 19:37 uživatelem Romizz03

tím umět řídit a umět točit volantem

 

Člověk, který vidí auto jen jako dopravní prostředek nad tímhle asi nikdy uvažovat nebude, ale my, my autíčkáři tohle vidíme úplně jinak. Je toho spoustu, co je při řízení rozhodující. Může to být přesná stopa, přídání plynu, stav asfaltu, teplota pneumatik, nebo třeba i to jestli jedete v autě se spolujezdcem, nebo sami. Vše je znát. 

 

Řízení auta a tanec s dívkou jsou na první pohled odlišné činnosti, ale zamyslete se nad tím, tanec a řízení mohou mít mnoho společných rysů. Obě činnosti vyžadují zručnost, soustředění a synchronizaci, aby byly úspěšné a příjemné. tady je moje úvaha o tom, jak je řízení auta jako tanec s dívkou.

Každý pohyb má svůj rytmus a harmonii. Stejně jako při tanci se i při řízení auta snažíme naladit se na tento rytmus a najít synchronizaci mezi pohyby volantu, plynu a brzdy. Každý prudký či nepřesný pohyb může narušit tuto harmonii a vést k nežádoucím výsledkům. Stejně jako v tanci s dívkou je důležité být citlivý na její pohyby a reagovat na ně s přesností a grácií. Ne každý ale může být dobrý tanečník. Při tanci je dost velká výhoda, když máte cit pro stroj, nějakou citovou vazbu. Pokud to máte, cítíte se pak, že je auto jako vaše druhé já. Je jako vaše ruce a nohy, neboli jak zní slogan mazdy. 

 

”Jinba-Ittai” - Spojení jezdce s koněm

Komunikace je klíčová. Podobně jako ve vztahu mezi tanečníkem a jeho partnerkou, i při řízení auta je důležitá komunikace mezi řidičem a vozidlem. Řidič musí být vnímavý k signálům auta na své pokyny a umět na ně správně reagovat. Pokud nedojde ke správné komunikaci a porozumění, může dojít k nekontrolovatelným situacím nebo dokonce k nehodám. Jsme jen lidi a nikdo z nás není dokonalý, takže i řidič jako jsem já může mít někdy nehodu. 

 

Další věc důležitá při tanci, je důvěra. 

 

Důvěra je základem. Podobně jako v důvěrném vztahu mezi tanečníkem a jeho partnerkou, i při řízení auta je důležitá vzájemná důvěra. Řidič musí důvěřovat svým dovednostem a také schopnostem svého vozidla. pneumatikám, nebo třeba jakémukoli šroubu za pár korun. Důvěra v kombinaci se znalostí a zkušenostmi vede k plynulému a bezpečnému řízení, stejně jako pevný vztah mezi tanečníky vede k elegantnímu a harmonickému tanci. Pokud umíte tančit s autem, s velkou pravděpodobností budete i dobří řidiči v běžném provozu. Protože při jízdě z ostra, se vaše reflexy i mysl vycvičí na mnohem rychlejší reakce, to je pak v běžném provozu znát, například při předvídání.

Výsledkem tance, je plynulost, harmonie a elegance, když je komunikace mezi řidičem a vozidlem na správné úrovni a oba jsou naladěni na stejnou náladu, výsledkem je plynulé, přesné a elegantní řízení. Podobně jako v tanci, když jsou tanečníci plně propojeni a synchronizováni, vzniká z toho krásný a harmonický pohyb. Svým způsobem, můžeme následně přirovnat auto k ženě, ale o tom až někdy příště. 

 

Tak jako tanec s dívkou může být pro někoho zdrojem radosti a emocí, i řízení auta může být pro mnoho lidí zdrojem potěšení a svobody. Jezdíte kamkoli chcete a nikdo vám v tom nemůže zabránit, jste svobodní a nemáte žádné limity kam smíte či nesmíte. Jen vy, krásné auto a příroda. Obě činnosti ale vyžadují jistou míru talentu, cvičení a porozumění, ale odměnou je neopakovatelný zážitek a spojení s prostředím kolem nás. Jsou řidiči na takové úrovni, kteří jen vidí zatáčku a už jsou schopni si v hlavě představit kde v ní vede ideální stopa a své auto (dívku), tou zatáčkou provedou s naprostou elegancí a jistotou. Takových je ale málo, troufám si říct, že ani já sám nejsem jedním z takových řidičů. 

Na závěr, bych vám řekl jen to, ať tančíte, užíváte si své auta, ale i své dívky. Ze všeho nejdůležitější ale je, aby jste si pamatovali, že život máte jen jeden a i tak podle toho jezděte. Tímto článkem nikoho nenabádám k rychlému ježdění po běžných komunikacích. Je to hloupé a zbytečné. Jen riskování toho nejcennějšího co máte. 

 

Vždy, když budete šlapat na plyn, myslete na to, že někde na vás někdo čeká. 

 

F.Šťastný


Powered by LeoSight IFS
LT~28

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Vitezslav (2063Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Shawftty

87Kč dnes v 04:21

Shawftty

38Kč dnes v 04:16

stokly

50Kč včera v 23:47

Nejnovější uživatelé
Tomiooo

Registrován 29.4.2024

leonka231

Registrován 28.4.2024

BL4CKR0SE

Registrován 28.4.2024