Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Drogy, aneb ať má illegal z čeho žít


19.10.2020 15:43, naposledy upraveno 19.10.2020 16:06 uživatelem SedliX

Jistě všichni víte o závislosti. Ta může vzniknout na čemkoliv - na léčivech (o tom bude tento příspěvek), na počítačových hrách, různých činnostech, apod. MTA RP servery mají v itemlistu několik drog, už si je všechny nepamatuju, ale tyto drogy nemají žádné zvláštní využití. Možná nadešel čas revoluce?

Nejdříve nudná teorie - definice lékové závislosti. Léková závislost je druh látkové závislosti, což ji odlišuje od nelátkových závislostí (např. patologické hráčství). Jde o psychický a/nebo fyzický stav, který vyplývá z působení léčiva nebo psychotropně působící látky na organismus, charakterizovaný změnami chování a dalšími reakcemi, mezi něž patří převážně chorobné lpění na kontinuálním nebo opakovaném podávání této látky. Jak by se to ovšem dalo převést do hry?

Pracujme s několika staty - hladem, žízní, staminou a adikcí (tedy závislostí). Pro jednoduchost uvažujme v procentuálních bodech. Hráč, který neužil návykovou látku, má:

100 % staminy, je 100% sytý, 100% napitý a pokud neužívá žádnou z návykových látek, tak má 0% závislost. (Zkráceně uveďme, že S = stamina, H = sytost (hlad), Ž = pití (žízeň), A = adikce) 

Drogy by ovlivňovaly právě tyto faktory.


Začněme u něčeho legálního - nikotin.

Na serveru je možné pořídit cigaretu, zapálit ji a v klidu pokuřovat. Mnozí to využívali pro image postavy, za kterou hráli. Proč ale nedat této lehce dostupné látce i nějaké účinky a kompenzovat to silnou závislostí, jako je tomu v realitě?

Velmi stručně shrnuto, nikotin zvyšuje bdělost a schopnost soustředit se, potlačuje nervozitu a úzkost a snižuje chuť k jídlu. Co z toho můžeme vymyslet? Po vykouření jedné cigarety by se staty mohly změnit například tak, že:

S by stoupla o 10 procentních bodů (+10), tj. na 110.

H by zůstal na stejné hodnotě, ale klesal by pomaleji.

Ž by cigareta neovlivňovala.

A by s každou cigaretou stoupla o dva procentní body (+2), tj. na 2.

Léčba nikotinismu? V lékárně by se daly zakoupit nikotinové náplasti nebo podobné substituční přípravky, které by snižovaly např. 1 procentní bod z A


Teoreticky by bylo možné nastavit i závislost alkoholu. U něj je problém, že jeho účinky jsou spíše tlumivé. To ale nevadí, protože co jiného byste pili v barech po celé mapě? Jeden drink, jakýkoliv (zjednodušme situaci tak, že každý alkoholický nápoj na baru obsahuje jeden drink, tedy jednotku alkoholu), by způsobil, že:

S by klesla o pět procentních bodů (+5), tj. na 95 %.

H by alkohol neovlivňoval.

Ž by zůstala na stejné hodnotě, ale klesala by rychleji (alkohol totiž zvyšuje ztráty močí).

A by s každým drinkem stoupla o jeden procentní bod (+1), tj. na 1.

Léčba? Upřímně řečeno to je trochu oříšek. Zjednodušil bych ji tak, že by v lékárně bylo možné koupit Naltrexon. Ten by byl ale dostupný pouze na lékařský předpis a snižoval by adikci o 1 procentní bod. Nebo ordinace psychologa?


Nyní opouštíme legálně dostupné prostředky a začneme zkraje - marihuanou. Kannabis uklidňuje, narušuje pohyb a soustředění, zvyšuje chuť k jídlu, způsobuje paranoiu a depersonalizaci. Nezřídka se vyskytuje úzkost. Předpokládejme např. účinek, kdy:

S by nebyla ovlivněna..

H by zůstal na stejné hodnotě, ale klesal by rychleji.

Ž by zůstala na stejné hodnotě.

A by s každým jointem stoupla o čtyři procentní body (+4), tj. na 4.

Navíc by se mohl přidat nějaký krásný efekt obrazovky, růžový flow, rozmazání atd.

Jak ale v tomto případě pořešit závislost? Léčba probíhá cestou psychosociální intervence, léky se využívají zřídka. Zkrátka asi přetrpění abstinenčních příznaků, možná by byl prostor pro nějakého psychologa?


Halucinogeny, psychidelika... Látky, které způsobují halucinace, ale nenavozují v pravém slova smyslu závislost. Způsobují euforii, pocit štěstí apod. Mezi tyto látky patří LSD, MDMA (extáze) a několik dalších látek, ale ty se v itemlistu nevyskytují.

Protože tyto látky nenavozují v pravém slova smyslu závislost, nechal bych A na 0.

S by stoupla o 30 procentních bodů (+30), tj. na 130.

H by zůstal na stejné hodnotě, ale klesal by významně rychleji.

Ž by klesla o 20 procentních bodů (-20), tj. na 80 a klesala by rychleji.

Terapie? Závislost v pravém slova smyslu není. Spíše bych řešil opakované užití extáze či LSD několikrát za sebou, které by způsobilo bezvědomí a musela by zasáhnout ZZS.


Z psychostimulancií uvažujme amfetaminy a kokain. Amfetamin (speed), methamfetamin (pervitin) i kokain mají budivé účinky. Zvyšují psychomotorické tempo, způsobují euforii, zvyšují sebevědomí, kreativitu, snižují únavu a pocit hladu.

Speed a pervitin mají nepříjemný "dojezd," abúzeři pociťují únavu, deprese, úzkost a pocity bezvýznamnosti. Závislost v pravém slova smyslu není častá. Proto by tyto drogy mohly způsobit, že:

S by stoupla o 50 procentních bodů, tj. na 150.

H by zůstal na stejné hodnotě, ale klesal by pomaleji.

Ž by zůstala na stejné hodnotě.

A by s každým užitím stoupla o pouhé 2 procentní body, tj. +2.

Místo závislosti by se ale mohl rozvinout zmiňovaný dojezd - Např. 5-10 minut po užití drog by obrazovka začala pulzovat, byla by černobílá, psala by se auto/me "třese se." atd. Tento stav by trval např. 15 minut a odezněl by.

Kokain má účinky velmi podobné, proto bych byl pouze pro změnu závislosti, která by s každou dávkou stoupla A o 10 procentních bodů, tedy na 10 %.

Terapie závislosti? Zde by opět nebyl od věci psycholog, v lékárně by se dal zakoupit Gabapentin, který by snižoval A o tři procentní body, ale byl by vázaný na lékařský recept.


Poslední skupinou drog jsou opioidy. Mezi ně patří heroin, morfín a kodein. Jejich účinky se liší podle podání, ale zjednodušme je na pocit klidu a štěstí. V takovém případě:

S by se nezměnila.

H by zůstal na stejné hodnotě, ale klesal by pomaleji.

Ž by zůstala na stejné hodnotě.

A by s každým užitím stoupla o pět procentních bodů (+5), tj. na 5. A k tomu opět nějaká krásná uklidňující změna obrazovky?

Léčba? V lékárně by se dala zakoupit náplast s buprenorfinem, která by závislost snižovala o dva procentní body (-2), psychoterapie u psychologa.


Na závěr ještě k adikci

Jakmile by adikce stoupla nad určitou hodnotu, např. 60 %, začaly by se určitou dobu (např 60 minut) po užití drog projevovat abstinenční příznaky. Ty by byly s mírou závislosti intenzivnější. Mezi ty by mohl patřit (pokud zjednodušíme situaci tak, že všechny drogy budou mít stejné abstinenční příznaky) např. třes vyjádřený automatickými /me & /do., postupná ztráta barev do černobílé obrazovky, třes obrazovky, časté zadýchávání se atd. Při vysoké závislosti by mohlo i pomalu klesat HP až k bezvědomí. Správně by měly být abstinenční příznaky plus mínus opakem účinku drog, ale myslím, že takto zjednodušený "absťák" by stačil. Sama adikce by klesala, pokud by hráč delší dobu drogu nepožil (např. jeden procentní bod za 60 minut).

Teoreticky by léková závislost mohla zajistit RP nejen pro drogový kartel, ale také pro psychologa, který by nemusel pouze vydávat psychotesty, ale měl by svou ordinaci, kde by rychleji klesala adikce. Aby se zabránilo používání mnoha drog najednou, mohl by být i jakýsi "toxický účinek" drogy. Pokud by bylo drog až moc, došlo by k akutní intoxikaci a bezvědomí. Pomohla by až záchranná služba (/recovery v nemocnici). 

To bude vše. Vím, že jsem toho napsal hodně a je to složité. Napsal jsem ale seznam mnoha látek, protože si napamatuju, co vše na MTA je nebo není. A ne, neberu drogy. :D

Lofanek

Hráč

31
19.10.2020 15:53, naposledy upraveno 19.10.2020 15:54 uživatelem Lofanek

Pri cigaretách by som možno máličko zodvihol Ž a H, pretože práve tá chuť cigarety ťa niekedy donúti niečo zjesť, alebo vypiť, ale inak je to geniálne spísané. 💖

19.10.2020 15:57, naposledy upraveno 19.10.2020 15:59 uživatelem SedliX

@Lofanek já jsem nekuřák, takže nedokážu posoudit. Beru jen v úvahu to, co do mě nalili ve škole. Je to jen ukázka, jak zhruba by to třeba mohlo fungovat, změny být můžou. Ale nezapomínejme, že kouření škodí zdraví! :D

19.10.2020 16:14
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem
19.10.2020 17:51

Nevím jestli jsi to tu psal ( jsem lenivá osoba to celé podrobně číst ), ale   pro zzs by se mohlo přidat něco jako náhražka zaty drogy? ( nemůžu si teď za boha vzpomenout jak se to jmenuje ale ty určitě vědět budeš, dává se to v tekuté formě při absťáku ) toto by se mohlo přidat a zároveň by si z toho doktůrci mohli  udělat svůj druhý příjem (;

19.10.2020 18:12

@misatorcz, záchranka s abstinenčními příznaky nic moc dělat nebude. :D Teoreticky by bylo možné mít antidota pro případ akutní intoxikace, ale co si budeme, v reálu se vozí možná tak naloxon. Myslím, že už by to bylo moc náročné pro RP záchranáře, kteří by museli poznat, čím je pacient otrávený (proto by se musely projevovat příznaky, což bohužel MTA neumožňuje a ani v reálu to nelze bezpečně poznat) a znát antidotum, jaké mají podat. Myslím, že bude lepší, když bychom případnou intoxikaci ponechali do nemocnice, kde by se pacientovi nastavil /recovery třeba na pět minut a tam by mu ta intoxikace odezněla. Veškerou léčbu bych nechal passive na posádce.

Tenhle návrh jsem nepodával kvůli RP ZZS. Spíše mi přijde, že drogy, byť existují, nemají využití. A jakou pak má někdo motivaci "podnikat v tomto průmyslu," když riskuje jen dopadení policií, ale stejně ty drogy nemá komu prodat. Závislost (asi jsem nedodal, že stupnici závislosti by hráč neviděl) by mohla zajistit alespoň pár odběratelů. Když už by se nějaký hráč chtěl té závislosti zbavit, musel by v mnoha případech dojít za lékařem (ZZS?), který by mu předepsal adekvátní recept. Krom léků, které by ale závislost snižovaly pomalu, by mohla pomáhat i zmiňovaná psychoterapie. Tím bychom zaměstnali psychologa nejen kvůli psychotestům, ale i pro řešení abúzerů drog. Nemyslím sice, že do drog sklouzne na serveru moc lidí, ale mohlo by to být fajn ozvláštnění, které tu asi nikdy nebylo. :) 

19.10.2020 18:48

Opravdu pěkný a dobře rozepsaný návrh. Souhlasím s tím, mohlo by to zpestřit RP. Jen tvorba něčeho takového zabere čas a myslím, že tenhle skript není úplně nutný do začátku serveru. Asi to tu ponechám a vrátím se k tomu později po otevření. 😄

Scor

Hráč

63
29.10.2020 17:24

Co takhle kdyby při použití drogy zůstala na místě třeba injekční stříkačka apod.?

Mohlo by to nabídnout nové RP Policii a kdyby třeba přes ní někdo přešel tak by měl malou šanči, že by mu to odebralo nějaké životy a tak.


Powered by LeoSight IFS
LT~86