Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Rozhovory #24 |LegitZett| 👮‍♂️

16.12.2024 00:04, naposledy upraveno 16.12.2024 00:05 uživatelem DJDave

Zdravím všechny! Dnes jsem si pozval na rozhovor @LegitZett . Chtěl bych poděkovat @Zeintar za návrh udělat rozhovor právě s tímto hráčem, protože to nebude rozhovor jen o skimu a RP obecně, ale také o policejní práci na Slovensku. Určitě mrkněte na oficiální discord LS a to konkrétně téma mých rozhovorů, kde můžete podávat návrhy a také si můžete zasoutěžit. Do budoucna mám opět v plánu udělat nějakou soutěž o kredity. Teď se vklidu usaďte, dejte si něco dobrého k jídlu či pití a užijte si tenhle rozhovor.

Rozhovor s LegitZett (zettslovakia) 

1. Jak si se dostal na Skimo a co tě k tomu vedlo?

LeoSight.cz

4. Pamatuješ si na svůj první den ve službě? Jaký byl?

Na prvý deň si asi presne nepamätám, no pamätám si na hlášku kolegu, ktorý mi hneď oznámil, že "zabudni na to, čo si sa naučil v škole, realita je iná." A tak to aj v skutočnosti je. Začiatky boli celkom fajn, prišli prvé spisy, výsluchy a prvé zákroky, ktoré som na škole zažil len v teoretickej úrovni a nikdy nešlo do tuhého, tak to bolo pre mňa fascinujúce.

5. Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Bežný pracovný deň mi začína asi ako každému. Vstanem, hygiena, raňajky, cesta do práce. Predošlá služba mi oznámi veci a udalosti o ktorých by som mal vedieť, spraví mi inštruktáž a podľa tej by som sa mal celý deň riadiť. Počas služby podľa dňa a okolností vykonávam hliadkovú službu, poprípade si chodím vypočúvať ľudí na moje pridelené spisy a taktiež roznesiem pár písomností zo súdov alebo okresných úradov v mojom služobnom obvode. Popri tejto činnosti samozrejme, ak niekto zavolá na linku 158 a potrebuje pomoc, tak moje spisy sú na vedľajšej koľaji a ide sa na preverenie. Ťažko sa na túto otázku odpovedá špecificky, nakoľko každý deň je iný. Či sú to už nejaké dopravné akcie alebo iné bezpečnostné opatrenia kde my, ako referenti s územnou a objektovou zodpovednosťou sme v prvej línii a po väčšinou prví na mieste činu.

6. Co si myslíš o technologiích, které policie dnes používá?

Čo sa týka našej polícii na Slovensku tak si myslím, že máme celkom slušné technológie. Aj keď v porovnaní napríklad s Českou republikou sme pár rokov pozadu. Žiaľ Slovensko je aké je a musíme pracovať s tým, čo máme k dispozícii. No nebudem len kritizovať, nakoľko za posledných pár rokov prišli nové technológie ako je PDA (Personal Digital Assistant), ktorý síce nie je úplne vyšperkovaný, no na základné veci ako lustrácia vozidla alebo osoby sú prínosom pre našu službu. Ako ste sa mohli prostredníctvom médii dopočuť, tak hliadky budú po novom disponovať telovou kamerou. Zatiaľ je to len v štádiu testovania a po novom roku by malo mať každé jedno oddelenie na Slovensku takéto kamery. Môj názor na ne je ten, že v určitých veciach to môže slúžiť ako pomôcka policajtovi, či už objasniť okolnosti služobné zákroku alebo záznam používať ako dôkazný materiál. No na druhej strane ako to už bolo aj v minulosti, keď prišiel systém SOITRON, čo bol malý počítač vo vozidle a vtedy to nadriadení používali na trestanie policajtov.

7. Jaký byl tvůj nejúspěšnější případ?

Bolo ich mnoho, no jeden čo mi utkvel v pamäti a hneď po prečítaní tejto otázky som si na toto spomenul bolo, keď v časoch nelegálnej migrácie na Slovensku prevážal ukrajinec migrantov cez náš služobný obvod. Nakoľko sme príhraničné oddelenie, mali sme mnoho takýchto prípadov, no tento ukrajinec sa rozhodol, že nebude rešpektovať nejaké majáky a výzvy na zastavenie a preto sa rozhodol utiecť. Kolegovia ho naháňali no nakoľko ukrajinec nepoznal veľmi naše cesty tak sa dostal na poľnú cestu, kde v kombinácii s nočnou dobou bolo náročné sa orientovať po ceste a ocitol sa v slepej uličke, niekde uprostred lesa. Hliadka ho síce stihla dobehnúť, no v tom čase z VW Arteon z požičovne, na ktorom ukrajinec išiel vyskákalo asi 8 ľudí, migrantov, ktorí síce nekládli odpor, no ukrajinec, ktorý ich prevážal stihol v tom chaose zmiznúť do lesa v tme. V tú službu sa už prevádzača nepodarilo nájsť. Na druhý deň som mal dennú službu spolu s mojim bratom a kolegom @strucker -om, kde sme tak ako obyčajne, hliadkovali v našom obvode ale tentokrát s informáciou, že prevádzač zo včerajšej naháňačky ušiel. V jednej dedinke sme spozorovali na autobusovej zastávke sedieť mladého muža s kapucňou na hlave a s bradou, ktorá nie je typická pre našu oblasť. Opísal by som to ako kučeravá, tmavá brada, ako majú ľudia z tretích krajín. So struckerom sme sa na seba pozreli a šli sme sa tohto pána opýtať, že kam cestuje. Samozrejme začal na nás rozprávať ukrajinčinou a hneď sme vedeli, že máme toho správneho chlapa. Samozrejme sme ho obmezili na osobnej slobode a potom už s Jednotkou boja proti nelegálnej migrácii pokračovali ďalšie procesné úkony, kde sa nakoniec priznal. Takto sa nám podarilo vypátrať hľadanú osobu.

8. Dokázal by jsi nám popsat váš vozový park? S jakým vozidlem často jezdíš a třeba naopak s jakým vozidlem by jsi chtěl jezdit.

Čo sa nášho oddelenia týka, tak disponujeme vozidlami Hyundai IX35, ktoré sú ešte v starých, bielo-zelených farbách a jednou novou Toyotou Rav 4, ktorá už je v nových šedo-modro-zelených farbách. Odpovedať na otázku, že ktorým autom najčastejšie jazdím je asi zložité, keďže každú službu je to inak. Z momentálnych vozidiel je asi Toyota RAV 4 topka, čo sa týka komfortu a zrýchlenia, avšak nemá také dobré jazdné vlastnosti v teréne ako Hyundai. A tým, že relativne často chodievame kontrolovať lesné porasty, tak tá RAVka s batériou pod vozidlom to nie je najideálnejšie. Čo by som asi chcel mať na oddelení, tak asi nový Ford Ranger v nových farbách, prikladám aj fotografiu.

9. Jak si představuješ svou budoucnost u Policie?

No pár rokov chcem ešte odslúžiť na ulici, a potom by som chcel ísť cestou vyšetrovateľa na kriminálke alebo na operatívu.

10. Jaké dovednosti jsou podle tebe pro policistu klíčové?

Zdravý sedliacky rozum je asi taký základ. Potom je podľa mňa dosť dôležité byť empatický v niektorých situáciách, a tiež je dôležité byť trpezlivý a vytrvalý v tom čo robíš. To je asi z tej ľudskej stránky a čo sa samotných dovedností týka, tak je dobré vedieť pracovať s počítačom, nakoľko administratívy je v tejto robote kvantum.

11. Jak zvládáš směny, které narušují běžný režim, například noční?

Nočné su pain. Ten kto robieva nočné, tak asi vie o čom hovorím. Pre mladého človeka sa to dá zniesť, no neviem si predstaviť, že by som mal takto fungovať do konca kariéry. Sú nočné, kedy nemáš žiadne preverenie ale sú aj také, že sa nezastavíš a musíš byť počas celej služby 100%-ne sústredený, čo povedzme si pravdu, o takej 4 ráno bez spánku nie je bohviečo. Samozrejme sa nebavíme len o nočných ale aj služby cez sviatky, víkendy a podobne. Zatiaľ na sebe asi nevidím dáke zmeny, čo sa zdravotného alebo psychického stavu týka vplyvom týchto služieb.

12. Je nějaký případ nebo událost, která tě osobně zasáhla?

Niečo čo by ma zasiahlo asi nie. Dokážem sa odosobniť a vykonávať čiste moju prácu. Ale asi také najťažšie sú smrteľné dopravné nehody a samovrahovia.

13. Máš nějaké oblíbené jídlo, na které nedáš dopustit?

Asi to je také klišé ale Pizza s dobrým cestom a naloženými topingmi je za mňa jedno z top jedál. Avšak ma baví variť a preto je každé mnou alebo mojou priateľkou uvarené jedlo to najobľúbenejšie, na ktoré nedám dopustiť.

14. Který hráč na serveru podle tebe nabízí nejlepší RP a co ho činí tak dobrým?

Každý je unikátny svojim štýlom RPenia a nedovolím si povedať, kto z nich je najlepší. Ale dovolím si spomenúť pár mien ako napríklad Zeintar, ktorý svojimi akciami ako Rally event zapája do svojho RP mnoho hráčov. Tiež Strucker, ktorý spolu so mnou a ďalšími hráme to moje obľúbené biker RP aj keď poslednou dobou je to také menej aktívne.

15. Kdybys měl možnost cestovat kamkoli na světě, kam by to bylo a proč?

Určite by som chcel spolu s mojou priateľkou precestovať celý svet ale asi ako prvá destinácia by bola niečo s morom, nakoľko som v živote nebol pri mori. Asi by som šiel do Egypta aby som mohol spojiť more spolu so zaujímavými pamiatkami.

16. Kdyby jsi měl vyjmenovat tři hráče, u kterých jsou dovednosti v RP na vyšší úrovni. Zkrátka kdo podle tebe má špičkové RP?

@Zeintar @Strucker  @Kiko.

17. S jakým adminem si nejvíce rozumíš?

S členmi admin teamu aktívne neRPím, no s @KIK0 (helper) som niečo odrpil ako aj so @SovietDog za bikera, preto by som ich asi označil.

18. Vysvětlíš nám jak vznikla tvá přezdívka?

Moja prezívka vznikla v časoch keď som bol ešte malý spratek a začal som hrávať počítačové hry. Zett bolo odvodené od posledného písmena v abecede "Z" a dva téčka na konci preto, lebo niekto už používal meno Zet s jedným "t". :D

19. Co tě život naučil o bezpečí, co bys doporučil ostatním lidem?

Je to taká všeobecná otázka, tak na ňu odpoviem tak všeobecne. Nedôverujte ľuďom, ktorých nepoznáte dlhšiu dobu. Ako hovorí príslovie "dôveruj ale preveruj".

20. Poslední otázka na konec. Máš nějaký sen či cíl, který by sis rád v životě splnil?

Chcel by som v živote aspoň raz absolvovať zoskok z lietadla alebo bunjee jumping. Tiež ako som spomínal, precestovať svet a ísť niekam k moru spolu s mojou polovičkou.

Tímto bych ti chtěl poděkovat za rozhovor a přeju ti hodně štěstí jak v osobním životě tak v herním světě!

@LegitZett