Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Mechanika, za kterou padají bany, a přitom není zakázaná?

domn

Hráč

24
2.6.2025 22:08

Ahoj, rád bych poukázal na jednu věc, která se během posledních pár dní stala.

Několik hráčů, včetně mne, dostalo ban za „šrotování kol za účelem získání VIN kódu“.

Než se pustíme do samotného tématu, nejvíce by mě osobně zajímala jedna věc - Jak vlastně funguje banovací systém?

Banování hráčů by přece mělo probíhat na základě porušení pravidel, která jsou jasně daná a zveřejněná. Pokud si na tuto otázku odpovíme „ano“, pak se nabízí další:

Proč se tedy banuje za věci, které v pravidlech vůbec nejsou?

V pravidlech serveru nikde nestojí, že je zakázáno šrotovat vozidla za účelem získání VIN kódu.

Pokud tento postup způsobuje zahlcení databáze nebo nějaké zpomalení serveru, pak by bylo fér to do pravidel jasně uvést, aby se podobným situacím předešlo.

Tohle totiž není žádný bug ani obcházení systému, ale běžná mechanika, o které se hráči logicky domnívají, že je povolená.

Místo toho se ale zničehonic začínají banovat hráči, kteří ani netušili, že dělají něco špatně (pokud je moje teorie o způsobu banování správná).

Jsem přesvědčený, že existuje několik způsobů, jak tomuto předejít, aniž by bylo nutné sahat hned k banům.

Pokud máš nějaké připomínky, rád si vyslechnu, co si o této věci myslíš.

Holub

Hráč

60
2.6.2025 22:18, naposledy upraveno 2.6.2025 22:20 uživatelem Holub

Nemyslím si, že je problém takhle nakoupit jedno dvě kola, ale nakoupit jich 10+. Proč? Protože s tím, že je pak hned sešrotujete, jde o zbytečné zahlcení databáze. Proč taky, když to jsou vyloženě zbytečné záznamy a položky, které v databázi zůstanou do konce serveru. Namísto toho mohlo být něco, co by mělo pro někoho i využití namísto nejlevnějšího "VIN filleru." A ano, u x0000 se tohle opakuje už od začátku, jen tehdy se to neřešilo. Nebo ne tak moc, že jo. 

Jde o hodně specifickou situaci, která je až moc specifická na to, aby byla zahrnutá v pravidlech. To je asi taky i důvod, proč tam uvedená není. 

2.6.2025 23:50, naposledy upraveno 2.6.2025 23:54 uživatelem Rataj

Ahoj, sice máš pravdu, že v pravidlech není specificky napsáno, že nesmíš kupovat hromadu kol za účelem navýšení VIN. Stejně tak, jako v nich není specificky napsáno, že nesmíš házet helmy nebo provazy všude po silnici aby se o ně ostatní vybourali, nebo že si nesmíš z itemů stavit domeček v rohu mapy nebo všude po chodníku rozhazovat 1 Kč. Přesto za tyto věci také banujeme a to ze stejného důvodu.

Pro tyto účely máme jinak pravidlo č. 0, které říká:

Pravidla slouží k udržení kvalitního RP prostředí na našem serveru a především k tomu, aby si hru užili všichni hráči, nikoliv jen někteří hráči na úkor jiných. Před všechna pravidla jsme se rozhodli předsunout nulté pravidlo, které přesahuje všechna ostatní pravidla, ve kterých nelze obsáhnout vše, co nepovažujeme za správné anebo co by jiným hráčům mohlo znepříjemnit hru. Od hráčů je očekáváno, že porozumí účelu našich pravidel a nebudou hledat díry, které pravidla nepokrývají. Členové AT totiž mohou právě užitím tohoto nultého pravidla potrestat i hráče, který kazí herní zážitek ostatním, aniž by přitom porušil některé z definovaných pravidel.

A proč je to problém? Proč to nepovolit? Zakoupení vozidla a jeho následné sešrotování nám zanechá v databázi 8 řádků informací + něco málo v logu. Některá data je potřeba zachovat i po smazání vozidla kvůli zpětnému dohledání porušení pravidel a tak podobně. Není to mnoho dat, ale ono se to nakupí, když těch kol kupujete desítky. Tyhle data jsou na live serveru, ale také v každé záloze (které se dělají automaticky každý den, interní i externí). To všechno něco stojí.

Především je ale pro zdraví serveru (respektive pro jeho dlouhodobou udržitelnost bez wipe) důležité nepotřebná data promazávat, různě tyhle věci moderovat a jinak se o databázi starat. S takovou údržbou mám nějakou práci a nepotřebuji, aby mi hráči práci přidávali jen proto, že chtějí mít hezký VINko.

Byť to přispívá k něčemu negativnímu jen malým dílem, tak přispívá. A proto jsem AT sám poradil za tohle banovat. Navíc, pokud se to bude nějak značně opakovat, tak to budu muset řešit nějak systémově, tzn. třeba zakázat šrotování, pokud vozidlo hráč nevlastní alespoň týden. Což mi pak opět přidává nějakou práci a především to pak i omezuje ostatní hráče úplně zbytečně. Víceméně každé omezení co na serveru vidíte (např. minimální počet hodin pro různé akce) bylo přidáno, protože toho někdo nějakým způsobem zneužíval. Skriptové řešení je vždy lepší, než přidávání pravidel. Pokud je něco problém a lze tomu zamezit, tak tomu zamezím. Někdy to pak ale znepříjemňuje herní zážitek i ostatním a to zcela zbytečně. To nechceme.

A kdybychom vám jako hráčům chtěli dát možnost si VIN zvolit, tak na to nějaký systém existuje. Tohle vám přeci musí být taky jasné, že ten systém „ochcáváte.“

Na serveru se dá udělat spousta věcí, které v pravidlech specificky zmíněné nejsou a lze za ně dostat ban. Chce to trochu přemýšlet o tom, zda nějaká akce neškodí serveru nebo ostatním hráčům.

domn

Hráč

24
včera v 00:21, naposledy upraveno včera v 01:05 uživatelem domn

@Rataj Díky za vysvětlení.

Jasný, chápu, proč to z pohledu serveru může být problém, ať už z technického nebo organizačního hlediska. Rozhodně to nebylo myšlené jako nějaké obcházení systému nebo snaha někomu přidělávat práci.

Spíš mi šlo o to, že když se na to podíváš čistě očima běžného hráče, někoho kdo neřeší backend nebo programování, tak ho ani nenapadne, že by taková věc mohla škodit. V pravidlech to nikde zmíněné není, takže většina lidí to bere jako normální a povolenou herní mechaniku. Ať už jde o šrotování kol kvůli VINu nebo položení itemů na zem, obě ty situace na první pohled vypadají naprosto neškodně. O to víc pak hráče překvapí, když za to přijde ban.

Možná by pomohlo do budoucna na tyhle věci aspoň krátce upozornit třeba formou alertu při připojení, poznámkou v pravidlech nebo zprávou v chatu. Nemusí to být nic složitého, jen taková malá připomínka, která většině lidí hned nastaví správný rámec.

A pak je tu ještě jedna věc, lidi třeba pokládají stovky beden na zem, což se děje mnohem častěji než třeba to šrotování kol. A přitom za to bany běžně nepadají, i když to určitě server zatěžuje ještě víc. Pak to působí trochu nejasně, co vlastně vadí a co ne, což zas může vést k tomu, že se lidi zbytečně dostanou do problémů.

Fakt věřím, že tohle není o záměrném trollení, spíš o tom, že většina hráčů si prostě neuvědomí, co všechno může mít dopad.

jan38

VIP

60
včera v 02:01

Ale za ty bedny padaji je to spam itemu ale to spise narusuje fps moc itemu na jednom miste. A stačí to reportovat