Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

KRYT

28.3.2021 03:10, naposledy upraveno 28.3.2021 22:52 uživatelem Rataj

** Koncept hry není dokončený a text tohoto příspěvku se může ještě výrazně změnit! **

Napadlo vás někdy, jak by to vypadalo, kdybyste zkombinovali HL2RP, Paranoia RPG, SS13 a Nomic do jedné hry s nádechem komorního LARPu, která by se odehrávala v atomovém krytu?

Asi spíš ne..

Obr. 1, grafické znázornění Ratajova kočkopsa

No mě to ale napadlo a tak jsem se rozhodl to realizovat.

A tak vzniká prototyp hry s jednoduchým názvem "KRYT"

Prvně je asi dobré zmínit, že tato hra bude fungovat jako herní mód na hře Garry's Mod. Nutností je také CSS, HL2EP1, HL2EP2 (nebo content z těchto her, který se bude dát stáhnout jedním kliknutím přes Prospect).

Co jsi vzal z HL2RP?

Mód je založen na skriptech z našeho HL2RP serveru a obsahuje tak veškeré mechaniky, které z tohoto serveru můžete znát. No a navíc jde teď třeba konečně otáčet předměty.

Co jsi vzal z SS13?

Spíše inspiraci. Stejně tako v SS13, i zde jsme v nějakém uzavřeném komplexu, ve kterém má každý svoji práci a snažíme se udržet tento komplex v chodu. Nebo možná ne. Možná se mezi námi najde i zrádce.

Paranoia je duševní porucha, ne?

Ano, ale taky je to název úžasné tabletop RPG hry z roku 1984. Tato hra se odehrává v dystopickém světě, který ovládá Počítač. No a hádáte správně, i v naší hře bude hrát roli nějaká zajímavá umělá inteligence, která se o nás bude moc hezky starat.

Obr. 2, tvůj přítel Počítač

A co je to ten Nomic?

Nomic je velice zajímavá (převážně konverzační) hra. Nejde ji ale moc popsat, tahle hra je o tvoření pravidel - ano, skutečně se hraje tím, že tvoříte pravidla té hry samotné. Proto každá hra Nomicu je jiná, hráči sami určují čím hra vlastně je. V naší hře bude zakomponován podobný prvek - pravidelné zasedání obyvatelů krytu a jejich hlasování o pravidlech. Sami si tak stanovíte, podle jakých pravidel se budete řídit. Zakážete třeba zbraně? Nebo naopak určítě pravidlo, že každý má nárok nosit zbraň? Nebo bude nošení zbraně dokonce povinností? Proč ne.

Dobře a teď co ten KRYT?

Bude se jednat o RolePlay, který budeme hrát pouze příležitostně (obdobně jako hrajeme SS13 jednou za týden a někdy ani to ne; jedná se spíše o odreagování). Celý děj se bude odehrávat v blízké budoucnosti za jaderné války v atomovém krytu číslo IV. vybudovaného firmou AAA Corporation.

Obr. 3, název napovídající jaké citoslovce bude při hraní nejpoužívanější

Každý hráč si vylosuje předem připravenou postavu. Jméno, pohlaví a věk si můžete vymyslet, avšak charakteristika postav bude již sepsaná a bude vám přidělena. Každá postava bude mít krátký popis, dobré vlastnosti, špatné vlastnosti, "klíč" (čím je postava jedinečná a co je pro ni nejpodstatnější) a členství v tajném společenství. Hráč si také hned na začátku určí povolání v krytu, povolání před válkou, politické přesvědčení své postavy a její pohled na válku a život v krytu. Vše ostatní (zejména vztahy s ostatními) už si hráč vybuduje při hře, je však důležité držet se prvotní charakteristiky a nevybočovat příliš z toho, jak by se postava měla chovat. Pokud vaše postava při hře zemře, automaticky o postavu přicházíte (CK) a začínáte s novou přidělenou postavou.

Co jsou tajná společenství?

V krytu působí celkem 4 tajná společenství. Jsou jimi korporátníci, transhumanisté, pacifisté a odpůrci. Tato společenství mají různé cíle, ale vesměs jim jde o získání co největšího vlivu a ovládnutí krytu. Některé postavy však nemusí být součástí žádného tajného společenství.

Na co se připravit?

KRYT rozhodně nebude hrou pro každého. Nelze na něj nahlížet jako na jakýkoliv jiný Garry's Mod RolePlay, nebo podobně jako na MTA RolePlay. KRYT je potřeba chápat spíše jako komorní LARP. Je zde minimum herních mechanik a vše je založeno na social RP a konverzaci mezi postavami. Také bych rád upozornil, že se bude jednat o voice-based RP. Na serveru bude nainstalován addon, který propojí hru s TeamSpeakem a uslyšíte tak pouze hráče v nejbližším okolí. Přesto zde nebudou chybět příkazy /me a /do.

Obr. 4, náhled krytu

To be continued.. (teď už jdu fakt spát)

Pokračování textu (dopsáno 28.3.2021):

Vrátím se teď trochu k tomu losování postav. Každý hráč obdrží na začátku hry kartu postavy. Karta zobrazuje charakter dané postavy a vypadá asi nějak takto:

Obr. 5, karta postavy Moralista

Podobných karet mám už připravených 18. Každá postava je jiná a z různých důvodů konfliktní s některými jinými postavami, zároveň má však každý charakter alespoň 3 jiné, se kterými si bude určitě rozumět. Jestli se však ve hře objeví zrovna ten či onen charakter je už čistě věc náhody. Předpokládám, že nás bude hrát méně, než 18 a i tak mám v plánu dotvořit další charaktery. Mimochodem pouze Moralistu uveřejňuji (pro ukázku), jakoukoliv jinou postavu, za kterou budete hrát nikde neuveřejňujte a kartu si nechte pouze pro sebe. Počáteční nevědomost dodá hře něco navíc.

Mám zájem! Co teď?

Pokud jsi to dočetl až sem a máš zájem si hru zahrát, připrav si vše potřebné dle tohoto návodu a poté vyčkej na herní session, který vyhlásíme přes komunitní akce na webu.

1. Nainstaluj si Garry's Mod, bez něj to nepůjde.

2. Nainstaluj si Counter-Strike: Source, Half-Life 2: Episode One a Half-Life 2: Episode Two a připoj si je ke Garry's Modu, nebo (pokud nemáš CSS, EP1 nebo EP2) si stáhni content těchto her do Garry's Modu. Tento content včetně automatické instalace Gspeaku lze snadno stáhnout pomocí GaMoC nástroje v LeoSight Prospectu. Tímto krokem zabráníš tomu, abys na mapě viděl errory.

3. Stáhni si naší Workshop kolekci: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1912394693, pokud to neuděláš, uvidíš errory doslova všude. Před každou hrou si kolekci opět zkontroluj, jestli jsem do ní něco nového nepřihodil, ačkoliv o takových změnách budu pravděpodobně informovat přes Discord.

To je vše, pokud máš splněno, jsi ready!

arciCZ

Hráč

33
28.3.2021 12:44

A kdy se cca bude odhadem hrát? 

bit

Hráč

54
28.3.2021 14:23

Tohle je opravdu totální pogánek! Už mi tu brečí Gmod ať ho zapnu.

28.3.2021 23:17

Příspěvek rozšířen o ukázku karty postavy a návod k instalaci.

Pokud ještě máte nainstalováno vše ze starého HL2RP, tak stačí zkontrolovat Workshop kolekci.

Pokud nemáte nic (krom samotného Garry's Modu), ale máte Prospect, tak už je tam server v seznamu a má pod sebou tlačítko GaMoC, kterým lze vše potřebné do Garry's Modu snadno nainstalovat.

A úplně první experimentální playtest si možná dáme už zítra.

Scor

Hráč

64
28.3.2021 23:59

10-4, let's go download gmod

Holub

Hráč

52
29.3.2021 13:36

@Rataj Bylo by možné poskytnout odkaz na obsah z jiných her i mimo Prospect? Po svých posledních zkušenostech s Prospectem, kdy mi to chybně instalovalo GSpeak (a kdo ví co dalšího) by to pro mě bylo příjemnější než se s tím zase srát s tím zase bojovat

bit

Hráč

54
29.3.2021 13:43

@Holub prostě googluj. Nebo je tu taky možnost že by ti někdo sharnul Steam knihovnu

29.3.2021 13:58, naposledy upraveno 29.3.2021 14:06 uživatelem Rataj

@Holub GaMoC v Prospectu za tebe vlastně dělá dvě věci, které můžeš udělat i sám:

1. Stáhne ti a nainstaluje vybraný content ze stránky: https://gmodcontent.com/

2. Stáhne ti a nainstaluje GSpeak z: https://guard.leosight.cz/prospect/gspeak.zip

Kdybys potřeboval s něčím konkrétním poradit, tak na Discordu v channelu #kryt už si hráči navzájem pomáhají s instalací, protože některým třeba taky GaMoC nefunguje správně.

No a jinak jsem dotvořil pár dalších charakterů, takže budete dnes losovat z 23.