Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Situace ohledně obnovy Skima

1 2



1.5.2019 17:25

Doposud jsme tyto důvody veřejně neuvedli a tohle se probíralo jen uvnitř AT, ale rozhodl jsem se být v těchto věcech otevřenější a přiblížit vám současnou situaci ohledně obnovy Skima.

To co jste viděli jako aprílový vtip máme skutečně rozpracované a jsme po technické stránce schopni to realizovat, projekt je současně pozastavený.

Důležité je ale se zaměřit na možné důvody obnovy. Ty lze vypozorovat z dřívějších obnov (Skimo 4, Skimo 5, Anteros) - nedělali jsme to pro většinové publikum, MTA komunita se zkazila a nám se její současný stav nelíbí. Pokud to nedělat pro komunitu, tak co dál Skimo může přinést? Peníze problém nejsou, takže ty jako důvod padají také. Obnovy byli proto, protože nás to bavilo.

Skimo RP bylo původně pro všechny CZ/SK hráče, ti se změnili a my také. Obnovy Skima byli pak pro nás, pro jádro LeoSightu, hráče kteří tu stále čekali a chtěli kvalitní RolePlay. Zaměřovali jsme se na kvalitu a to už pak nikdy nefungovalo, o náš způsob pojetí RP již nebyl zájem. Hráči si raději vybrali servery, které se jim přizpůsobí (pochopitelně).

Dále také jsou tu lidi, kterým na Skimu i LeoSightu záleželo a ti tu zůstali bezpodmínečně. Většina hráčů co se kdy na Skimu vystřídali však nebyli žádní hráči, které by naše komunita zajímala, byli neslučitelní a prostě jenom hráli na Skimu a ani nedodržovali stanovená pravidla. LeoSight je velká komunita, ale má malý průnik se současnou MTA komunitou. Přesto téměř denně mi lidé píšou (třeba na Steam, na Discord, na FB stránku, na YT) a ptají se, kdy se obnoví Skimo, nebo jen píšou, že je škoda že už není (zjišťují to třeba po delší době co se vrací k MTA), nebo jiné s tím spjaté věci. Tohle ale mimo jiné předcházelo každé obnově, po obnově tam ti hráči přišli, na měsíc - pak to padlo. Byla to samozřejmě i naše vina (AT), mohli jsme k tomu přistupovat jinak.

Máme vypracované plány a možnosti, jak server může uspět, žádný z těchto plánů se však úplně neshoduje s mojí představou RolePlaye, jaká vždy na Skimu byla protlačena. Hráči si stěžovali na tvrdou ekonomiku, přísná pravidla, nedostatek reskinů, v těhlech věcech jsem jim nevyhověl - protože demokracie v administraci serveru dle mého názoru a zkušeností nefunguje a když jsme ze začátku hráčům naslouchali, stali jsme se součástí problému. Podíleli jsme se na vzniku dnešní MTA komunity, také jsme ji nechali zkazit. Krom toho, i když hráčům nasloucháte, stejně si budou stěžovat k opaku a házet na vás špínu. Na to jsem chvilkama taky trpělivost neměl, ale to je nejmenší problém.

Teď už ale k jádru pudla - obnova Skima na MTA je nepravděpodobná, jelikož nemáme dostatečný důvod k oné obnově, v rámci které byla v plánu totální předělávka skriptů (ta by nám dala opravdu hodně práce).

Dalším problémem je nedostatek lidí schopných vývoje. X lidí už jsem učil LUA, ale i kdyby se LUA naučili perfektně, tak to nestačí. Chápat veškerou logiku, souvislosti a propojovat vše s dalšími systémy, které běželi v X dalších jazycích není úplně snadné. Navíc je nutné LUA umět na velice dobré úrovni, vše vymýšlet, tvořit smysluplný celek a psát kód nejen funkční ale i dobře optimalizovaný. Náš server jako jediný byl v tomhle ohledu úplně jinde, než ostatní servery.

Samozřejmě můžu kdykoliv server spustit a zabere mi to pět minut, na serveru však nebude nic nového a umře to po měsíci, protože nevyhovíme většině, ani neoslovíme hardcore RP hráče natolik, aby zde hráli i přes nedostatek hráčů (kdybychom se odpadu prostě zbavili např. whitelistem).

Další možností je Skimo na FiveM, tento projekt je rozdělaný a také není problém s technickou stránkou jej realizovat - po důkladné analýze se nebojím říct, že bychom po technické stránce dokázali porazit všechny současné CZ/SK FiveM servery. Taktéž je ale tento projekt pozastavený. Důvody jsou prakticky stejné, komunita na FiveM se příliš neliší od komunity na MTA.

Dle mého názoru nadešel čas pro novou éru, možná je čas zanechat MTA (a asi i FiveM) minulostí a přesunout se někam dál. LeoSight má spoustu dalších příležitostí a může se rozšiřovat i jinam, nemusí stavět na dřívějších úspěších a spoléhat na ně stále - to ani nejde.

Skimo bylo skvělý, nelituju té hromady času, kterou jsem strávil vývojem Skima i hraním na něm, ale nemyslím si, že má smysl se zabývat dalším vývojem největšího updatu, který ve finále stejně nikdo neocení.

Tohle celé není nějaké definitivní rozhodnutí, či úsudek AT. Je to jenom můj názor, který budu prezentovat na páteční poradě AT, stejně tak bude svůj názor prezentovat několik dalších členů AT a společně dojdeme ke konsenzu o tom, kam bude LeoSight směřovat dál. A kdo ví? Třeba mě přesvědčí, že Skimo ještě smysl má.

V každém případě LeoSight není jenom Skimo a já jsem hrozně rád za to, že se tu někteří, kteří nás znají právě díky Skimu stále drží, ať už z naděje, že se někdy Skimo vrátí a nebo prostě proto, protože tady našli kamarády, se kterými rádi hrají online hry a účastní se různých akcí, které v rámci LeoSightu fungují. LeoSight bude fungovat dál a máme v plánu se dále rozšiřovat.

Častým problémem bylo také to, že vše dělám já, i to se má změnit a doufám, že na poradě budu schopen rozdělit nějaké vysoké pravomoce dalším členům AT.

Jestli jste si tedy dali tu práci to dočíst až sem, tak budu rád, když mi řeknete váš názor na celou tuhle problematiku. Budu rád za návrhy kam dál, i za kritiku mého postavení či názoru. Všechny odpovědi si určitě přečtu a možná se o nekterých i pobavíme na nadcházející poradě AT.

Lofanek

Hráč

31
1.5.2019 17:29

Lepšie je mať 20 ľudí na serveri, ktorí vedia RP a nekazia ostatným hru ako 70 ľudí, ktorí zmenia RP na Freeroam. Ale zas je pravda, že Leosight neni len o MTA RP.

bit

Hráč

49
1.5.2019 17:30

Já jsem tu zůstal díky Skimu a byl bych rád kdyby bylo znovu obnoveno.. Podle mě Skimo dávat na FiveM je blbost.. protože většina hrála když mají/měly slabý PC nebo prostě neměly GTA5..

Nic jinýho co říct mě nenapadá..

1.5.2019 17:34

@Lofanek s tím je podle mě problém, že pokud se skutečně zaměříme na kvalitu RP, tak si udržíme ještě méně, než 20 hráčů online, asi by se to pohybovalo kolem 10 maximálně. Bohužel na MTA RolePlay je potřeba alespoň těch 20+ hráčů online, aby to mělo smysl.

2.5.2019 12:19

Osobně si myslím, že pes je zakopaný v komunitě. Ta si posledních pár let škodí sama množstvím serverů, které nabízí. Proč ale? Přijde mi to jako řetězová reakce. Na začátku byl jeden server, ale pak se neshodl admin tým, část odešla a založila si vlastní server. Komunita se rozdělila na dvě poloviny. A to samé se stalo o několik okamžiků později a znovu a znovu. Dokud fungoval jeden server, trochu egoisticky připomenu, že šlo své doby o Skimo, vše fungovalo. Server volně kopíroval systém na mezinárodních RP serverech, co se ekonomiky atd. týče, ale vzhledově byl optimalizován pro CZ/SK scénu.

Dnes, jak se pořád komunita rozpadá a dále se větví (trocha matematiky - polovina z poloviny je čtvrtina, takže pokud by byly založené čtyři servery, na které by se původní komunita rozdělila přesně ve čtyři tábory, na každém serveru by hrála jedna čtvrtina. Pokud aktivní komunita bude 120 lidí, na jednom serveru pak bude 30 lidí. Dá se ve 30 lidech hrát RP? Odpovězte si každý sám za sebe), vznikají stále nové a nové servery, ruší se ty staré nebo se obnovují. Bohužel ale na tomto neustálém dělení klesá i úroveň RP. Opět se vrátím k původnímu Skimu. Byli jsme sice ještě malá piva, jak se tak říká, ale měli jsme tou dobou nahráno dost času na mezinárodních RP serverech, takže jsme věděli, jak tento mód funguje. A můžu prozradit, že RP není založená na reskinech aut nebo slabé ekonomice. Aktuální servery ubraly RP na úrovni a přesunuly tento herní mód spíše na úroveň MTA RPG. Hráči tuto změnu přijali, komunita se vyvinula a náš projekt, bohužel či bohudík, již zřejmě mnoho lidí neosloví.

Ale abych nebyl jen negativistický ke komunitě a každému nevyčítal, že neumí hrát RP, tak bych tento příspěvek do diskuze zakončil několika větami k projektu Anteros a možná bych rád rozvinul i diskuzi hráčů, kteří tu ještě zůstali. Když se otevřel Anteros, hráčů bylo dost. A k mému překvapení i úroveň RP byla slušná. Jistě, sem tam padl nějaký trest, někdo byl trestán opakovaně a pár lidí RP bojkotovalo, ale těch bylo pomálu a postupně se nám je, troufnu si říct, dařilo vyfiltrovat. Kam ale po té krátké době hráči zmizeli? A stejný osud čekal komunitu i dříve při obnově Skima 5 a Skima 4. Proto, kolegové a kolegyně, kteří se po Skimu ptáte, zkuste promyslet důvod, proč lidi odcházejí, můžeme o tom podiskutovat a pokud dojdeme závěru, pak má smysl uvažovat o obnově RP na MTA. Do té doby jsem k úspěchu obnoveného Skima spíše skeptický.

2.5.2019 18:13, odstraněno 2.5.2019 18:14 uživatelem
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem
2.5.2019 18:53

@SedliX naprosto souhlasím. Myslím, že jsi skvěle shrnul jeden z hlavních problémů i podmínku, která musí předcházet případné obnově. Obávám se ale, že ten důvod pravděpodobně známe. Podle mě je to právě ta neslučitelnost našeho stále stejného pojetí RP a komunitou oblíbeného rádoby RP. Dále je také problém, že už je to hodně dávno, co Skimo fungovalo stabilně a dlouhodobě, polovina dnešních hráčů už ani na starém Skimu nehrála, nepamatují si nás a pro ně jsou "kolébkou" tyto dnešní RP servery.

Zorra

Hráč

41
11.5.2019 00:40

To je škoda 😢 ale ty důvody chápu..

12.5.2019 11:50, odstraněno 12.5.2019 11:53 uživatelem
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem

Romanesko

Hráč

0
7.7.2019 23:27

tak bude roleplay či ako lebo mam gta i samp no som skôr na hrani roleplay ak by bol server hned sa tam hlasim ak niečo take bude tak dajte vediet som proste fanda toho real života

1 2


Powered by LeoSight IFS
LT~57

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo