Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

LeoSight 2020


15.3.2020 22:41, naposledy upraveno 15.3.2020 23:09 uživatelem Rataj

Přeji hezký večer, nebo jakoukoliv jinou část dne, ve které právě tento příspěvek čtete.

Je na čase si promluvit o budoucnosti našeho portálu, nejprve bych ale rád shrnul co nás dovedlo do aktuálního bodu a jaká vlastně aktuální situace je. Většina členů komunity ani nemá plný přehled o tom, co se tady děje a neděje - proto bude tohle i trochu náhled do toho, co se děje na pozadí.

Pod názvem LeoSight existujeme od roku 2014, někteří z vás však vědí, že ještě před LeoSightem jsme jako komunita fungovali a už na začátku roku 2012 jsme pod názvem Skimo spustili několik CS 1.6 serverů, později ve stejném roce Skimo RP na MTA, ačkoliv se o plnohodnotný RolePlay ještě nejednalo (Skimo tak jak ho znáte jsme spustili až 4.1.2014). První dochovaná zmínka o Skimu jako RP serveru na MTA viz obrázek:

Dá se tedy říci, že tu jako komunita fungujeme už 8 let. Za těch 8 let jsme tady něco vybudovali a spoustu věcí zažili. Ti z vás, kteří tu jsou už déle, mi asi dají za pravdu, že tu vznikla i jakási vnitřní kultura plná inside-jokes a spousta lidí si tu našla přátele, se kterými dodnes hrají. Někteří z nás se už setkali i v realitě na LeoSight srazu, nebo před ním, nebo po něm. Když ale tohle všechno začínalo, tak bych si nikdy nepředstavil, co všechno se tady bude dít, kolik lidí o nás bude vědět a jak dlouho to vydrží. Teď však nastává problém, který určitě také vnímáte. Nebudeme vám lhát, nebo se tvářit, že se nic neděje. Vždy jsme k hráčům byli otevření a teď tomu nebude jinak. Jestliže má naše komunita jako celek (tj. nejen jako parta kamarádů ale i jako herní portál) vydržet třeba dalších 8 let, je potřeba se zamyslet nad tím, jak vlastně bude LeoSight pokračovat, jinak ho odsuzujeme k zániku.

Jednou z měřitelných metrik, na které je zřetelně znát pokles popularity našeho portálu je finanční situace. Tlustá černá čára na následujícím grafu vyobrazuje stav financí portálu:

Aktuální stav (k únoru 2020) pod nulovou čárou značí, že LeoSight se již finančně dostal do mínusových hodnot. Již od září 2019 po finanční stránce LeoSight klesá a každý měsíc byl zaplacen převážně z finanční rezervy, od listopadu 2019 pouze z oné rezervy a od minulého měsíce to prostě a jednoduše platím všechno já, přestože již od zřízení dedikovaného serveru jsem platil 50 % výdajů portálu ze svého. Finance nejsou pro portál již tolik důležité (jsem schopen to ze svého platit), avšak máte díky této statistice přehled i o finanční zátěži, kterou portál nese (tj. 2000 Kč měsíčně, viz provozní náklady). Pro mě osobně je portál samozřejmě především časovou zátěží, než-li finanční, ale tohle všechno mě baví a dělám to rád, hodlám v tom taky pokračovat tak dlouho, dokud to bude mít smysl.

Mnohem lepší ukazatel/metrika pro měření popularity portálu nebo fungování komunity je počet online hráčů na našich serverech, i takovou statistiku samozřejmě časosběrně zaznamenáváme.

Tento graf není nikterak znepokojující, přesto je na něm znát z dlouhodobého časového horizontu spíše klesající tendence - a to především vlivem poklesu naší pozice v rámci MTA komunity (která svého času tvořila obrovskou část naší komunity).

 

Aktuální situace

Momentálně na LeoSightu není žádný silný server, který by sloužil jako vlajková loď naší serverové flotily. Servery různě střídáme, podle toho, co se v naší komunitě zrovna hraje. Jinak převážně fungujeme na TS3/Discordu a hrajeme spolu různé hry. To samozřejmě nemusí být špatně, ba naopak to může být cesta, kterou se LeoSight vydá.

Co tady ale vlastně funguje? Pojďme si to shrnout, především proto, že to možná ani nevíte a je potřeba zvážit co má a nemá cenu. Ná stránce guard.leosight.cz můžete vidět 1 dedikovaný a 2 virtuální servery, na kterých běží celý náš portál (především a nejen včetně všech herních a komunikačních serverů). Komunita se ve vzájemné komunikaci soustředí kolem TS3 a Discordu, dále výrazně méně i na webu (SZ) a fóru. Stále je spuštěn server MTA:SA Skimo RolePlay (i když na něm již nikdo aktivně nehraje, jen server stále navštěvují noví hráči, kteří dlouho nevydrží) a také MC Asteria Survival (s podobnou situací). Naopak na nedávno spuštěný LeoSight Fallout 13 RP žádní noví hráči nezavítají a jedná se spíše o příležitostnou destinaci stálejších hráčů. Provozujeme několik webových her jako LeoSight Eco, LeoSight CTF, Ensismoon a Duves RPG. Máme vlastní klient LeoSight Prospect napojený na LeoSight Guard a LeoSight AntiCheat (stále fungující služby) a obsahující mimo jiné i naše vlastní rádio. Pro 29. psu (jehož členové jsou taktéž členy naší komunity) hostujeme server na Armu 3 (poslední dobou taktéž ne moc využívaný). Máme připravené 2 turnajové CS:GO servery, které se již velice dlouho nespustili a máme rozdělaný nový web, jehož dokončení nelze zaručit. Do toho všeho několik různých pokusných projektů, které jsou již delší dobu pozastavené a nejspíš se k nim nevrátíme (FiveM RP, HL2RP, KRYT RP). Dříve jsme tu měli také spoustu jiných serverů, které je při tomto shrnutí dobré zminit (Aion OneHero, Twefi Warfare, Twefi DayZ, Aquer Minigames). Ale to už bychom se zase vraceli k minulosti, takže teď k té budoucnosti:

Stojí před námi několik velice důležitých otázek a já bych byl rád, kdybychom všichni byli součástí rozhodování o tak důležitých věcech. Ne já, ne Admin Team, ale celá komunita. Nechci hlasování, chci rozumnou diskuzi, která povede ke konsenznu. Pojďme se pobavit o tom, kam bude LeoSight dále směřovat. Povězte mi na TSku svoje názory a návrhy, nebo je napište tady do odpovědi.

 

Dle mého názoru jsou dvě možnosti - potřebujeme rozjet herní servery pořádně a nebo se stát plně komunitním portálem a servery upozadit. Možná existují i další možnosti, to už nechám na vaší představivosti. Osobně bych však rád buď více rozložil finanční a časovou zátěž (finanční - využít náš virtuální prostor na smysluplné herní servery, které budou mít přínos pro komunitu i finanční zisk, který pokryje část výdajů; časová - větší Admin Team aktivních lidí, na které se mohu spolehnout), nebo minimalizoval tyto zátěže (odstranění některých serverů, snížení nákladů, eliminace povinností AT).

Pro obě i další možnosti mám připravený plán, rád bych však nejdříve zvážil i vaše návrhy a připomínky a poté se můžeme pustit do rozhodování.

Alfondra

Hráč

37
16.3.2020 09:55

Pokud se chceme držet na poli herních serverů, tak v tuto chvíli vidím jediné východisko a tím je FiveM. To je zřejmě jediná hra, která má početnou fanouškovskou základnu a hráči tam jen tak hrát nepřestanou. A nebo SAMP, ale tam je už dost velká a rozjetá konkurence.

Jesus

Hráč

26
17.3.2020 21:16

Souhlasím s Alfondrou FiveM či SAMP jsou cestou a myslím si že schopný člověk jako jsi ty Rataji by FiveM komunitě jen prospěl.

Maja

Hráč

3
17.3.2020 23:57

Zajímavé čtení, teprve zjišťuju o čem to tu vlastně je a podobně, takže můj názor nebude moc směrodatný. Překvapuje mě, kam jsem se to vlastně dostala, vypadá to, že to tu bývalo fakt velké, ale dřív jsem o vás neslyšela. Myslím, že by v této situaci ale nebylo na škodu rozšířit komunitu obecně, takže zpropagovat web a rozpohybovat fórum. Pak až bych řešila nějaké servery pro ty lidi, až jich tu bude dostatek.


Powered by LeoSight IFS
LT~37