Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Co to znamená "Technicky nezpůsobilé vozidlo"?


Zeintar

Hráč

49
17.9.2021 10:39

Ahoj,

spousty z nás se setkalo s lidmi, kteří prodávají svůj vůz, který má v protokolu napsáno - Způsobilé k provozu na pozemní komunikaci: NE. Setkal jsem se však i se spousty lidmi, kteří tento význam pochopili špatně. Pojďme si to tady nyní rozebrat.


Ústřižek z protokolu

 

Co to vlastně znamená?
Technicky nezpůsobilé vozidlo můžeme přirovnat v realitě k vozidlu bez STK, tedy bez platné technické prohlídky silničního vozidla. Vozidlo nebylo schváleno pro jízdu po pozemních komunikacích z důvodu nějaké nelegální úpravy a nebo jednoduše kvůli dezolátnímu stavu (s tím se v reálném životě setkáváme častěji). Na serveru tohoto docílíte tím, že si do vozidla namontujete do motoru twinturbo, nebo si uděláte zavařený diferenciál

 

Můžu tedy s takovýmto autem jezdit?
Ano, i ne. Jak již z názvu vypovídá, vůz není způsobilý k provozu na pozemní komunikaci. Pozemní komunikace (pro lajky také vozovka, silnice) se definuje tak, kde se uplatňují pravidla silničního provozu. Jsou to tedy silnice, dálnice, cesty. Pokud si nejste jistí, zda-li se nacházíte zrovna na pozemní komunikaci, doporučuji použít katastr, který kdyby byl celý vyplněný, krásně by nám ukázal celé San Andreas. Můžeme si však vzít příklad například z následujícího úseku. 

Žlutě na mapě se nám vyznačuje pozemní komunikace. To znamená, že vozidlo nezpůsobilé k provozu NESMÍ jezdit po žlutě vyznačených trasách (silnice, dálnice, cesty). 

Když se však podíváme okolo. Všechny louky a nejrůznější pozemky (zakreslené jinou barvou, než žlutou), nejsou pozemní komunikace. Buď jsou tyto pozemky zakoupené soukromníkem, nebo jsou momentálně na prodej. Jedná se zde o louky, pole, pastviny a tak dále. Na těchto pozemcích pravidla pozemní komunikace NEPLATÍ. Se svým autem, které má "nelegální tuning", tudíž není způsobilé k provozu, zde tudíž jezdit MŮŽETE. Jeden z krásných případů, kde jezdit můžete, jsou závody na uzavřených tratích (pokud je silnice uzavřena, nevztahují se na ně pravidla silničního provozu) a všechny interiéry. (tudíž garáže, domy (?) a nebo i například stadion v Los Santos (taktéž interiérově).

Pokud tedy někdo prodává vůz, který je nezpůsobilý k provozu na pozemních komunikacích, nejedná se o nic nelegálního. Vůz může být používán právě na závody, nebo na jiný účel a je čistě o majiteli vozu, jak vůz využije. Ne, není trestné takovéto vozidla přepisovat. Prosím, zdržte se tedy komentářů u inzercí typu "Vždyť ten vůz je nezpůsobilý k provozu, zavolám na tebe PSA", když např. na ilustrační fotografii je vůz v dílně a nejezdí po silnici. 

Pokud potkáte někoho, kdo toto pod inzerce píše, pošlete mu toto vlákno, určitě mu tím pomůžete se zorientovat v tom, jak se věci mají.


Powered by LeoSight IFS
LT~25