Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Historie hasičů, aneb jak to všechno začalo.


Kenny15

Hráč

19
13.4.2020 10:56, naposledy upraveno 13.4.2020 10:59 uživatelem Kenny15

          Historie hasičů, aneb jak to všechno začalo.

Každý z nás se na základní škole učil dějepis. Nevím jak vy tady, ale my se v 6.třídě učili o starověkém Římě. A právě tady to všechno začalo. 

Vrátíme se zpět, tak o několik tisíc let, kdy byl ve starověkém Římě založen první hasičský sbor, pod vedením městského radního Marcuse Crassuse. Tamější spolek hasičů čítal cca 500 hasičů. Jedna jejich kuriozita, byla ta, že když někomu hořela usedlost, nebo hospodářské stavení, tak s ním hasiči smlouvali cenu za uhašení objektu, přece jenom nebylo moc peněz, když už tak jenom u bohatých lidí. Když se se sedlákem nedohodli na ceně, nechali stavení shořet. 

Postupem času se vracíme do 19.století, kdy se i u nás začali zakládat první hasičské sbory. Jedním z nich, byl sbor dobrovolných hasičů v Zákupech, který vznikl v roce 1850. Řadí se mezi nejstarší sbor u nás. V roce 1853 vznikl první profesionální hasičský sbor, který působil v Praze. Ze ním následovaly sbory z Brna, Českých Budějovic a Plzně. Od roku 1880, se začínali zakládat sbory po celé České zemi.

Nejtragičtější průběh sborů, byl, když do nich zasáhli obě světové války, kdy museli muži narukovat do obrany naší vlasti. Během válek obstarávali činnost hasičů, ženy v některých případech i kluci starší 15 let. Mnohdy trvalo i roky, než se působnost sborů obnovila na vesnicích.

Dostáváme se do dob komunismu, kdy se z hasičů stali tzv. požárníci. Největší zásah, co pamatují doby komunismu, se psal v roce 1970, kdy v pražském Suchdole spadlo letadlo s cca 130 lidmi na palubě.

Dostáváme se pomalu do 90.let, kdy si požárníci vzali zpět jméno hasiči, začalo se s obměnou techniky, prostě se svítilo na lepší časy. V roce 1997 - 98, se hasiči stali součástí IZS, a taktéž se přejmenovala Požární ochrana na Hasičský záchranný sbor, který má tohle jméno dodnes.

Největší zásahy moderní doby co hasiči pamatují, tak se mezi ně řadí požár brněnského Kasína, požár firmy Neochem Plus Šardice, požár lesa u Bzence na Hodonínsku apod. 

 

Díky všem hasičům, co pro nás dělají, a v téhle mimořádné situaci nám zajišťují dobré prostředí.

 

Sepsáno mnou, na počest hasičům, co nasadili svůj život, za jiný.

Čest jejich památce.


Powered by LeoSight IFS
LT~13