Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[56/0] Novela zákona o provozování a užívání internetových služeb


3.7.2023 20:02

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Návrh č. 56/0

Zákon, kterým se mění zákon č. 101/2023,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

ze dne 3.7.2023


1. Zákon upravuje článek 1. (Základní ustanovení)

§7 Provozovatelé, jejichž služby fungovaly již před nabytím platnosti tohoto zákona, jsou povinni upravit své služby tak, aby vyhovovaly standardům uvedeným v tomto zákonu, a to nejpozději do sedmi kalendářních dnů.

§8 Uživatelé, jejichž profily existovaly již před nabytím platnosti tohoto zákona, jsou povinni upravit své profily tak, aby vyhovovaly standardům uvedeným v tomto zákonu, a to nejpozději do sedmi kalendářních dnů.

2. Zákon upravuje článek 2. (Povinnosti provozovatele)

§9 Provozovatel je povinen evidovat své jméno, které je možné dohledat v záznamech matriční knihy, viditelně na provozovaných internetových službách. V případě, že je provozovatelem právnická osoba, je nezbytné evidovat zodpovědnou osobu.

§9 Provozovatel je povinen v rámci své internetové služby uveřejnit své vlastní jméno nebo název právnické osoby takovým způsobem, aby bylo zřejmé, kdo je provozovatelem.

§10 Provozovatel je povinen nahlásit pracovníkům Vrchního soudu před začátkem poskytování svých služeb veškeré informace o dané službě (tj. název, adresu sídla, liší-li se od adresy provozovatele) společně se svými kontaktními údaji (tj. jméno a příjmení dohledatelné v matriční knize, telefonní číslo, adresa trvalého bydliště, korespondenční adresa, liší-li se od trvalého bydliště, případně e-mailová adresa), totéž platí i pro právnické osoby, které uvádějí zodpovědnou osobu.

§12 Provozovatel je povinen umožnit pracovníkům Policie San Andreas a Vlády San Andreas přístup k identifikačním údajům konkrétních uživatelů, má-li taková data k dispozici. minimálním datům jednotlivých uživatelů (jméno a příjmení majitele profilu, historie aktivity jednotlivých uživatelů). Na základě soudního příkazu je poskytovatel povinen umožnit Policii San Andreas nahlédnout či nabýt kopie konverzací konkrétních uživatelů.

3. Zákon upravuje článek 3. (Zákazy provozovatele)

§16 Provozovatel nesmí zneužívat dat jednotlivých uživatelů k osobním či marketingovým potřebám. Sdílení dat třetím osobám mimo pracovníky Policie San Andreas na základě soudního příkazu nebo Vrchního soudu San Andreas je považováno za narušení soukromí občana.

§16 Provozovatel nesmí využívat data svých uživatelů k jiným účelům, než k účelům potřebným pro správné fungování své služby nebo způsobem, který stanoví ve svých zásadách zpracování osobních údajů přístupných všem uživatelům.

4. Zákon ruší článek 4. (Povinnosti uživatele)

§18 Uživatel je povinen nezamlčet závadný obsah v prostorách internetových služeb, nedojde-li k jeho včasnému odstranění.

5. Zákon upravuje článek 5. (Zákazy uživatele)

§20 Uživatel se nesmí pod svým profilem vydávat za osobu jinou nebo fiktivní. Tento zákaz se netýká profilů právnických osob, pro ně platí zákaz vydávání se za jinou či fiktivní právnickou osobu.

§20 Uživateli je zakázáno vydávat se za jinou fyzickou osobu nebo právnickou osobu, kterou není oprávněn zastupovat.

6. Body se přečíslují - a to včetně čísel článků.

 

Důvodová zpráva:

Tento zákon porušuje prakticky každá webová stránka, jelikož je zákon naprosto nelogický. Novelizace tohoto zákonu je nutná, abychom mohli skutečně dosahovat cílů tohoto zákonu a zároveň přitom neomezovali provozovatele nezávadných internetových služeb.

Následuje odůvodnění konkrétních změn:

§7 a §8 jsou již nepotřebné, byly potřebné jen v okamžik uvedení původního zákona v platnost.

§9 je nelogický, jestliže za každý web má být odpovědná fyzická osoba, tak samotný stát San Andreas z logiky věci nikdy nemůže této právní normě vyhovět a tudíž dochází k soustavnému porušení této právní normy ze strany státu všemi státními weby.

§10 je nelogický a zbytečný, takové údaje si dokáže vrchní soud sám dohledat a není třeba takto zatěžovat provozovatele. Navíc zde platí tentýž problém co u předchozí normy.

§12 způsobuje zbytečné a přehnané narušení soukromí občanů San Andreas. Navíc zde existuje riziko zneužití především pro politické účely. Obzvláště když mohou pracovníci vlády dle této právní normy žádat o osobní informace uživatelů. Policie pak nepotřebuje nahlížet do soukromých konverzací, které si uživatelé píšou s přáteli a rodinou. To může být zároveň v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

§16 zakazuje i oprávněné zájmy provozovatele, v některých případech může být využití dat pro marketingové účely nebo sdílení dat s třetí osobou vítáno, nebo i potřebné pro poskytování služeb. Dále je zde opět problém s tím, že tuto právní normu porušují i vládní subjekty, jako například Policie San Andreas a webová stránka Elektronického portálu občana.

§18 přikazuje občanům nahlašovat svou vlastní závadnou činnost a tím právně bojovat proti svým vlastním zájmům, to může být v rozporu se spravedlivým soudnictvím a Listinou základních práv a svobod.

§20 je nelogický, zakazuje prezentaci fiktivních osob a tím limituje uměleckou činnost. Zároveň sice zakazuje fyzickým osobám vydávat se za jiné fyzické osoby a právnickým osobám za jiné právnické osoby, ale nezakazuje fyzickým osobám vydávat se za právnické osoby nebo právnickým osobám za fyzické osoby.

Návrh tyto problémy řeší.


V Palomino Creek dne 3.7.2023

Předkladatelé:

Dayton, v. r.

zeldinko

Hráč

45
10.7.2023 09:31, naposledy upraveno 10.7.2023 09:34 uživatelem zeldinko

Návrh č. 56/0 - Novela zákona o provozování a užívání internetových služeb


Pro návrh ✅ Proti návrhu ❌ Zdrželi se ⛔️ Nepřítomní ⭕️

Dušan Badinský
Annika Larsson
Yukimura Torio
Elizabeth Hawkins
Weximilian Alexei
Kate Rodriguez
Pepek Novak
Victoria Eloise Lytton
April Dayton
Dustin Harris

     

Powered by LeoSight IFS
LT~25

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo