Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[143/2023] Zákon o správních poplatcích


11.8.2023 13:23

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS


Zákon č. 143/2023

Zákon o správních poplatcích

v platnosti od 14.8.2023


Článek 1 - Základní ustanovení

§1 Tento zákon upravuje správní poplatky a způsob jejich odvádění.

§2 Poplatkem v tomto zákoně rozumíme povinnou úhradu za provedení úředního úkonu.

§3 Úkonem v tomto zákoně rozumíme akci vyplývající z moci úřední, za kterou je poplatník povinen uhradit poplatek, aby k takové akci došlo.

§4 Poplatníkem v tomto zákoně rozumíme fyzickou či právnickou osobu, která žádá o úkon nebo osobu v jejímž zájmu je úkon proveden a která je povinna uhradit poplatek.

§5 Centrálním systémem povinných plateb, také CSPP, v tomto zákoně rozumíme systém, vůči kterému kompetentní osoby odvádějí správní poplatky a který automaticky provádí úřední úkony, které dané úřady či instituce implementovali v rámci digitalizace státu.

 

Článek 2 - Sazby poplatků

§6 Výše poplatků stanoví zákon, nebo není-li poplatek uzákoněn, stanoví jeho výši příslušný úřad nebo instituce v rámci vlastního sazebníku.

§7 Vrchní soud San Andreas a Kongres San Andreas může svým rozhodnutím či ustanovením určit výši poplatku, toto rozhodnutí je pak nadřazené vlastnímu sazebníku úřadu nebo instituce.

§8 Je-li výše poplatku vyjádřená v procentech z jakékoliv jiné částky, zaokrouhluje se poplatek vždy na celá čísla nahoru.

 

Článek 3 - Odvádění poplatků

§9 Poplatník je povinen uhradit správní poplatek úřadu nebo instituci, která vykonává určený úřední úkon, je taktéž povinen tuto úhradu danému úřadu nebo instituci prokázat způsobem stanoveným daným úřadem či institucí.

§10 V případě úkonu, který pokrývá CSPP, je úřad či instituce povinna převést poplatek prostřednictvím tohoto systému a tím zároveň provést daný úkon.

§11 V případě úkonu, který nepokrývá CSPP a při kterém se úřad nebo instituce zodpovídá nadřazenému kontrolnímu orgánu dle §14 tohoto zákona, je tento úřad či instituce povinna odvést celou výši poplatku tomuto nadřazenému kontrolnímu orgánu a to nejpozději do 4 hodin po obdržení poplatku.

§12 V případech neuvedených v §10 a §11 je úřad nebo instituce, která vykonává úkon povinna odvést celou výši poplatku do státní kasy prostřednictvím převodu na bankovní účet “Vláda San Andreas” a to nejpozději do 4 hodin po obdržení poplatku.

§13 O vrácení chybně uhrazeného poplatku, vrácení poplatku za neprovedený úkon nebo vrácení přeplatku rozhoduje soud.

 

Článek 4 - Kontrolní orgány

§14 Kontrolním orgánem je:
a) Zdravotnická záchranná služba - pro poplatky spojené s lékařskou péčí a psychologickou činností,
b) Úřad pro civilní letectví (bankovní spojení: ANTARES) - pro poplatky spojené s vystavováním leteckých certifikátů, pilotních licencí a certifikačních regulací (typerating),
c) Policie San Andreas - pro vydávání zabavených vozidel, pro odstranění ilegálních úprav vozidel,
d) Vrchní soud San Andreas (bankovní spojení: Vláda San Andreas) - pro povinné úhrady na základě soudních rozhodnutí, pro zápis do advokátní komory.

§15 Úřad nebo instituce, které je umožněno kontrolním orgánem provádět úřední úkon, poskytuje kontrolnímu orgánu plný přehled vykonaných úkonů, který je vždy přístupný a aktuální.

§16 Kontrolní orgán je oprávněn využít státní zastupitelství pro vymáhání dluhu způsobeného porušením tohoto zákona a to včetně až 50% přirážky, čímž se zároveň nevylučuje možnost peněžitého trestu.

§17 Kontrolní orgán je povinen přijímat od občanů stížnosti na neprovedení úkonu, za který byl uhrazen správní poplatek. Tyto stížnosti může kontrolní orgán řešit dle vlastních postupů, nebo je dále konzultovat s policií nebo soudním inspektorátem.

§18 Občan je oprávněn podat stížnost dle §17 i soudu, zejména nedošlo-li k řešení ze strany kontrolního orgánu.

 


Dayton, v.r.

Mgr. Elizabeth Hawkins
předsedkyně Kongresu San Andreas


Powered by LeoSight IFS
LT~14

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
4553 Kč / 9200 Kč

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: MrKys (1600Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Matbrok

500Kč včera v 17:57

MartasHyper

67Kč 4.5.2024 20:39

kendi

40Kč 4.5.2024 14:53

Nejnovější uživatelé
JamesUnpak

Registrován 5.5.2024

TomasJedno

Registrován 5.5.2024

Samuelko123

Registrován 5.5.2024