Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[69/0] Novela zákona o advokacii


17.8.2023 12:42, naposledy upraveno 23.8.2023 10:59 uživatelem Awoo

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Návrh č. 69/0

Zákon, kterým se mění zákon č. 66/2021,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

ze dne 17.8.2023


Zákon upravuje článek (2.) Poskytování právních služeb

§2.2 Ustanovením v §2.1 není dotčeno oprávnění:
a) notářů, soudních exekutorů, daňových poradců, popřípadě dalších osob, jimž zvláštní zákon svěřuje poskytovat právní služby,

§2.6 Advokát je oprávněn provádět za úplatu notářské úkony. Tyto úkony se řídí následujícími pravidly: 
a) Advokát provádějící notářské úkony se označuje jako notář.
b) Notář připojením svého podpisu k dokumentu, smlouvě, či jiným listinám (dále souhrnně označováno jako "dokument/y") tímto úkonem dokumenty notářsky ověří.
c) Nedílnou součástí notářského ověření je zmínka o notářském ověření (, zpravidla součástí dokumentu jako dodatek na jeho konci). Tato zmínka musí zahrnovat celé jméno notáře, který ověření provádí a datum ověření. Samotný podpis bez této zmínky v případě pochyby nebude považován za notářské ověření.
d) Notářsky ověřený dokument má zpravidla vyšší právní prioritu a váhu, nežli obdobný dokument bez takového ověření. V případě protichůdných dokumentů pojednávajících o téže věci se bere v potaz takový, který je opatřen notářským ověřením. 
e) Je povinností notáře, aby každý ověřený dokument bez zbytečného prodlení převedl do digitální podoby a zaslal do archivu Vrchního soudu San Andreas. 
f) Dokumenty ověřené notářem, který v době ověření nebyl členem advokátní komory, se považují za neověřené.
g) Notář nesmí ověřit záměrně protiprávní dokument. Za takové jednání mu hrozí od Vrchního soudu San Andreas sankce. Při opakovaném porušení je vhodnou sankcí vykázání z advokátní komory.

§2.7 Vrchní soud San Andreas má povinnost archivovat notářsky ověřené dokumenty. K těmto mají přístup pouze pověření pracovníci soudu a soud zpravidla tyto dokumenty bude, kvůli případným budoucím sporům, archivovat i po uplynutí doby účinnosti těchto dokumentů. 

§2.8 Vrchní soud San Andreas má pravomoc zneplatnit jakýkoliv dokument, který nesplňuje, nebo porušuje jeden, či více bodů §2.6 . V takovém případě má soud povinnost vyrozumět dotčené strany. 

Poznámka: Zákon zmiňoval od svého vydání funkci notáře a zmiňoval zvláštní zákon, který práva a povinnosti notáře měl vymezit, nicméně takový zákon uveden ve sbírce nebyl. Zároveň si myslím, že zvláštní zákon by byl v tomto případě zbytečný a je jednodušší práva a povinnosti notáře zahrnout do zákona o advokacii. Je důležité, aby občané měli možnost využívat této speciální právní ochrany svých dokumentů a smluv, což dosud nebylo zákonem nijak vymezené. 


v Palomino Creek dne 17.8.2023

Předkladatel: 

Mgr. Annika Larsson, MSc.

 

23.8.2023 11:02, naposledy upraveno 23.8.2023 11:02 uživatelem Awoo

Návrh byl upraven dne 23.8.2023 v 11:00 . V návrhu byly opraveny některé výrazy tak, aby byl návrh srozumitelnější. Dále byla do návrhu zanesena úprava na vnitřní podnět Kongresu San Andreas. 
Celkový účel návrhu se tímto nijak nemění.


v Palomino Creek dne 23.8.2023

Předkladatel: 

Mgr. Annika Larsson, MSc.

23.8.2023 20:17

Návrh č. 69/0 - Novela zákona o advokacii - PŘIJATO


Pro návrh ✅ Proti návrhu ❌ Zdrželi se ⛔️ Nepřítomní ⭕️
Raymond Brantley
Dušan Badinský
Pepek Novak
Yukimura Torio
Annika Larsson
Laco Demeter
Zyra Robins
April Dayton
Elizabeth Hawkins
Weximilian Alexei


   

E. Hawkins

 


Powered by LeoSight IFS
LT~29

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo