Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Něco s jazyky, opět


Reichard

Hráč

25
25.6.2024 20:40

Vítám vás u svého třetího návrhu, týkajícího se systému jazyků na Skimu (ze 4, co jsem celkově kdy podal) a doufejme, že i posledním.

Když už nejsou plány nijak měnit/zlepšovat systém jazyků, jak mi de facto bylo řečeno v předchozích návrhách, navrhuji radikální řešení - smazat ty jazyky úplně.

90 % konverzací probíhá stejně v češtině a když by chtěl náhodou ICly mluvit jinak, napsal by prostě ručně do chatu [Jazyk či zkratka jazyka] XXXX. OOCly by si to sice mohl přečíst každý, nicméně ICly by tomu rozumět mohl pouze pokud má znalost daného jazyka vysvětlenou (např. v Představení charakterů na fóru, mohlo by se to i oživit), jinak by se jednalo o metagaming/powergaming (vyložit se to dá oběma způsoby). Počet naučených jazyků by tím pádem teoreticky nebyl limitován, ale musel by být v souladu se zdravým rozumem.

Jakkoliv zaostale se to může zdát, bylo by to mnohem lepší než současný systém jazyků, kdy na jedné straně obsahuje téměř identické jazyky jako samostatné (srbština, chorvatština, bosenština) a na druhé straně v něm nejsou obsazeny některé třeba i často užívané jazyky, které se pravděpodobně považujou, že spadají pod jiný jazyk, ačkoliv jsou od něj dost odlišné. nebo se prostě neočekávalo, že je někdo bude RPit. Rodný jazyk 3/7 mých postav ve skriptu jednoduše neexistuje, takže stejně musím psát do závorek, abych mohl RPit, že jim mluvím. A takové národy tady RPí více lidí.

Taky je dost omezující pevně stanovený počet jazyků na 3, nebera v potaz jednak příslušnost k jazykovým skupinám, ale ani kulturní a sociální zákonitosti, jako např. zákonitost, že většina civilizovaného světa umí anglicky. či bilingvismus většiny obyvatel bývalého SSSR. Dobře, ať tady nemluvím jenom o post-sovětských státech - vezměme si hypotetický příklad třeba ze španělského autonomního regionu Baskicko. Řekněme, že jste příslušník baskického národa, narodili jste se ve vlastenečtější části regionu a váš rodný jazyk je baskičtina. Ve školce a škole se vaše postava musela učit španělsky, v pozdějších ročnících i anglicky. Umíte tedy baskicky, španělsky a anglicky a chcete hrát na Skimu, takže musíte RPit, že se nějakým způsobem učíte česky, abyste v San Andreas mohli fungovat. To máte 4 jazyky, které váš charakter umí čistě z kulturní zákonitosti.

Můžeme tu vést diskuzi a vypsat si tu nějak pro a proti, nicméně můj pohled je, že raději něco nebudu mít vůbec, než to mít nefunkční, nedodělané a spíše na škodu než na užitek.

Mersfitz

Hráč

16
25.6.2024 20:48

Z většiny s tebou souhlasím. Taky mám jistou postavu a rád bych za ní měl ještě jeden jazyk. Nejenže mám zabrané 3 sloty, ale ten jazyk tu ani není. Ten systém bych zachoval takový, jaký je a nemazal ho, ale definitivně bych přidal víc jazyků a slotů. 


Powered by LeoSight IFS
LT~31