Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[6/2020] Zákon o zbraních

1 2



15.11.2020 15:26, naposledy upraveno 15.11.2023 17:41 uživatelem Rataj

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

VRCHNÍ SOUD SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Zákon č. 6/2020

Zákon o zbraních

v platnosti od 16.11.2020

Tento zákon upravuje:
Novela zákona č. 12/2020 ze dne 30.11.2020
Novela zákona č. 22/2021 ze dne 26.1.2021
Novela zákona č. 31/2021 ze dne 21.3.2021
Novela zákona č. 39/2021 ze dne 27.5.2021
Novela zákona č. 54/2021 ze dne 12.9.2021
Novela zákona č. 59/2021 ze dne 10.10.2021
Novela zákona č. 115/2023 ze dne 23.2.2023
Novela zákona č. 118/2023 ze dne 12.3.2023
Novela zákona č. 128/2023 ze dne 7.5.2023
Novela zákona č. 134/2023 ze dne 3.7.2023
Novela zákona č. 137/2023 ze dne 22.7.2023
Novela zákona č. 154/2023 ze dne 20.10.2023
Novela zákona č. 160/2023 ze dne 8.11.2023


Článek 1 - Vlastnictví a nošení zbraní

§1 Vlastnictví zbraně je dovoleno pouze držiteli zbrojního průkazu daného typu dle kategorizace zbraně.

§2 Vlastnictví střeliva je dovoleno všem držitelům zbrojního průkazu bez rozdílu kategorizace střeliva.

§3 Skryté nošení zbraně je dovoleno všem držitelům zbrojního průkazu.

§4 Otevřené nošení zbraně je dovoleno:
a) příslušníkům ozbrojených sil a bezpečnostních sborů při výkonu povolání,
b) držitelům zbrojního průkazu s platným loveckým povolením při lovu zvěře,
c) všem držitelům zbrojního průkazu a osobám pod jejich dohledem při střelbě na střelnici,
d) držitelům zbrojního průkazu zaměstnaných v bezpečnostní agentuře, a to pouze v areálu střeženého objektu a zároveň se souhlasem majitele objektu,
e) držitelům zbrojního průkazu v situacích ohrožující život, kdy je zákonem dovoleno zbraň použít,
d) k ochraně života, zdraví nebo majetku, není-li možné takový útok efektivně odvrátit jinými dostupnými prostředky.

 

Článek 2 - Výroba a distribuce zbraní

§5 Výroba a distribuce zbraní je povolena pouze úředně registrovaným výrobcům a distributorům zbraní s koncesí udělenou vrchním soudem San Andreas.

§6 Koncesi pro výrobu a distribuci zbraní vydává pouze vrchní soud San Andreas.

§7 Distribuce zbraní skrze reklamní inzerci je zakázána. Jedinou výjimku zde tvoří koncesovaní distributoři pod podmínkou, že uvedené číslo v inzerátech lze dohledat v telefonním seznamu a číslo je registrováno na koncesovaného distributora/zaměstnance firmy s koncesí. Tato skutečnost musí být ověřena a schválena před schválením a uveřejněním inzerce. Není možné uveřejňovat inzerci poukazující na prodej zbraní, jejich replik, případně airsoftových variant.

§8 Jediný možný legální obchod se zbraněmi mimo koncesovanou distribuci je obchod za přítomnosti člena Firearms Licensing Unit (dále jen FLU) z Policie San Andreas (dále jen PSA). Prodejce je povinen o prodeji informovat PSA a zároveň svou zbraň odregistrovat, načež kupec zbraň musí naopak registrovat. Člen FLU je povinen tyto údaje okamžitě pozměnit v databázi registrovaných zbraní a prodej zbraně uvést do příslušného dokumentu.

§9 Každý prodej zbraní za přítomnosti PSA musí být zaznamenán ve výše zmíněném příslušném dokumentu a musí obsahovat osobní údaje obou osob a údaje o zbrani - typ, sériové číslo, datum a místo zakoupení.

 

Článek 3 - Zbrojní průkazy

§10 Zbrojní průkaz vydává Policie San Andreas po splnění zkoušky a zaplacení poplatku, jehož výši stanoví konkrétní obvodní oddělení Policie San Andreas.

§11 Obsah zkoušky a další požadavky stanoví konkrétní obvodní oddělení Policie San Andreas, nemůže však diskriminovat konkrétního žadatele.

§12 Zbrojní průkaz nemůže být vydán osobě, která v minulosti spáchala násilný trestný čin zločin se střelnou zbraní. Zbrojní průkaz nemůže být vydán osobě, která má v trestním rejstříku záznam o trestném činu spáchaném střelnou zbraní.

§13 Zbrojní průkaz typu T1 opravňuje držitele k držení ručních střelných zbraní jako jsou pistole malé i velké ráže.

§14 Zbrojní průkaz typu T2 opravňuje držitele k držení zbraní brokových, samopalů, pušek a útočných pušek.

§15 Zbrojní průkaz typu D opravňuje držitele k užití zbraní z kategorie T1 i T2 pro výkon služby.

§16 Držitelem zbrojního průkazu typu D se narozdíl od T1 a T2 stává automaticky každý vnitřním předpisem oprávněný příslušník Policie San Andreas, Armády San Andreas a Vězeňské služby San Andreas za předpokladu, že mu nebylo užití zbraní jiným způsobem zakázáno.

 

Článek 4 - Speciální zbraně

§17 Útočné a obranné granáty, raketomety a kulomety jsou zcela zakázány.

§18 Žádnému civilnímu držiteli zbrojního průkazu není dovoleno s automatickou zbraní střílet v automatickém módu.

 

Článek 5 - Použití zbraně

§19 Použít zbraň je povoleno:
a) v případě nutné sebeobrany před zbraní vyšší, stejné nebo o jednu nižší kategorie,
b) na střelnici při střelbě na terč,
c) při lovu zvěře s platným loveckým povolením.

§20 Civilním držitelům zbrojního průkazu je zakázáno použití či jiné nevhodné zacházení se zbraní, která není řádně registrována v centrálním registru zbraní. Výjimku pak tvoří prokazatelné situace nutné obrany, kde dochází k ohrožení života držitele či jiné chráněné osoby.

§21 Zakázané užití, či nevhodné zacházení se zbraní ze strany civilního držitele zbrojního průkazu a zbraně vede mimo jiné k okamžitému odebrání zbrojního průkazu i všech zbraní a střeliva.

§22 Zakázané užití, či nevhodné zacházení se zbraní ze strany držitele profesního zbrojního průkazu vede mimo jiné k okamžitému zákazu užívání zbraní, který může zrušit pouze vrchní soud San Andreas.

 

Článek 6 - Registrace zbraní

§23 Každá zbraň v osobním vlastnictví musí být nejpozději do 7 dnů po zakoupení registrována u příslušného oddělení Policie San Andreas.

§24 Policie San Andreas vede centrální registr zbraní a držitelů zbraní, který musí obsahovat následující údaje o každé zbrani: model, sériové číslo, prodejce, datum registrace; a následující údaje o jejím držiteli: jméno, telefonní kontakt, otisky prstů. Další zaznamenávané údaje může stanovit příslušné oddelění Policie San Andreas.

 

Článek 7 - Služební zbraně

§25 Zákon o zbraních se nevztahuje na zbraně, střelivo a munici, které jsou nabývány nebo drženy ve výzbroji ozbrojených sil a bezpečnostních sborů.

 

Článek 8 - Evidence prodaných zbraní

§26 Distrubutoři zbraní jsou povinni zpřístupnit Policii San Andreas digitální výpis všech prodejů, který je vždy aktuální a obsahuje čas zakoupení, jméno kupujícího, název zbraně a její sériové číslo pro každý prodaný kus střelné zbraně jakéhokoli typu a kategorie.

§27 Distrubutoři zbraní jsou povinni odvést zvláštní zdaňovací sazbu 30 % z každého prodaného kusu zbraně či střeliva, v souladu s §4 c) zákona č. 15/2020.

 

Článek 9 - Nutná sebeobrana

§28 Nutnou sebeobranou se rozumí odvracení přímo hrozícího nebo trvajícího útoku na zájem chráněný trestním zákoníkem použitím vhodných obranných prostředků a to včetně střelné zbraně.

§29 Nejedná se o nutnou sebeobranu, byla-li tato obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

 

Příloha 1 - Kategorie zbraní

Kategorie 0: zbraně, předměty, přístroje a prostředky zvyšující účinnost útoku či obrany, které zároveň nepodléhají povolení (zbrojní průkaz), nebo nejsou zcela zakázané.

  1. chladné zbraně - předměty primárně určené jako zbraně (např. obušek, boxer, meč, apod.)
  2. improvizované zbraně - předměty primárně neurčené jako zbraně, které objektivně zvyšují účinnost útoku, či obrany při jejich použití. Řadí se sem veškeré pracovní nástroje, sportovní náčiní, ale i jakékoli další předměty objektivně zvyšující efektivitu útoku, či obrany (např. nůž, lopata, baseballová pálka, tágo, motorová pila, nábytek, či jeho součásti apod.)
  3. obranné prostředky a méně smrtící munice - předměty a munice primárně určené pro efektivní obranu a zastavení útočníka (např. pepřový sprej, tazer a výboje do něj, gumové projektily apod.)
  4. bojová umění - jakékoliv speciální chvaty, hmaty, údery, kopy, které se dají považovat za bojová umění (box, karate, judo, a další)
  5. použití dopravního prostředku jako zbraně - při prokázání úmyslu ublížení, nebo poškození (úmyslné najíždění, přejíždění, kolize, apod.) může být takový čin posuzován jako útok se zbraní.

Kategorie 1: zbraně podléhající oprávnění držitele zbrojního průkazu T1. (viz článek 3. §13)

Kategorie 2: zbraně podléhající oprávnění držitele zbrojního průkazu T2. (viz článek 3. §14)

Kategorie 3: zbraně speciální a zakázané, a vyjímečně účinné prostředky, včetně improvizovaných.

  1. speciální zbraně a jejich munice - zakázané zbraně dle článku 4. tohoto zákona
  2. improvizovaná výbušná a zápalná zařízení - předměty, které jsou výjimečně účinné za účelem působení škod na zdraví a majetku (např. zápalné lahve, podomácku vyrobené výbušniny apod.)
  3. použití nebezpečného dopravního prostředku jako zbraně - podobně jako u kategorie 0-5, avšak zahrnující dopravní prostředky jako jsou nákladní vozidla převážející nebezpečný náklad, lodě převážející hořlaviny, všechny letecké prostředky s motorovým pohonem, apod.

30.11.2020 15:44

Novela zákona č. 12/2020

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 1.12.2020


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon je rozšířen o článek 6.

§20 Každá zbraň musí být nejpozději do 3 dnů po zakoupení registrována u příslušného oddělení Policie San Andreas.

§21 Policie San Andreas vede centrální registr zbraní a držitelů zbraní, který musí obsahovat následující údaje o každé zbrani: model, sériové číslo, prodejce, datum registrace; a následující údaje o jejím držiteli: jméno, telefonní kontakt, otisky prstů. Další zaznamenávané údaje může stanovit příslušné oddelění Policie San Andreas.

 

Stengel v.r.

26.1.2021 19:39, naposledy upraveno 26.1.2021 19:44 uživatelem Rataj

Novela zákona č. 22/2021

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 27.1.2021


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon mění článek 1.

§4 Otevřené nošení zbraně je dovoleno pouze příslušníkům Policie San Andreas při výkonu služby.
a) příslušníkům ozbrojených sil a bezpečnostních sborů při výkonu povolání,
b) držitelům zbrojního průkazu s platným loveckým povolením při lovu zvěře,
c) všem držitelům zbrojního průkazu a osobám pod jejich dohledem při střelbě na střelnici,
d) držitelům zbrojního průkazu zaměstnaných v bezpečnostní agentuře, a to pouze v areálu střeženého objektu a zároveň se souhlasem majitele objektu,
e) držitelům zbrojního průkazu v situacích ohrožující život, kdy je zákonem dovoleno zbraň použít.

2. Zákon mění článek 5.

§17 Použít zbraň je povoleno pouze v případě nutné sebeobrany před zbraní vyšší, stejné nebo o jednu nižší kategorie.
a) v případě nutné sebeobrany před zbraní vyšší, stejné nebo o jednu nižší kategorie,
b) na střelnici při střelbě na terč,
c) při lovu zvěře s platným loveckým povolením.

3. Zákon mění článek 6.

§20 Každá zbraň v osobním vlastnictví musí být nejpozději do 3 dnů po zakoupení registrována u příslušného oddělení Policie San Andreas.

4. Zákon je rozšířen o článek 7.

§22 Zákon o zbraních se nevztahuje na zbraně, střelivo a munici, které jsou nabývány nebo drženy ve výzbroji ozbrojených sil a bezpečnostních sborů.

 

Zákon byl přijat na základě návrhu krajského zastupitelstva Red County, v souladu s Ústavou San Andreas (1/2020 čl. 16, bod 2) a schválen Vrchním soudem San Andreas po věcné úpravě některých bodů, rozšíření úpravy a korektuře textu.

Stengel v.r.

21.3.2021 21:05

Novela zákona č. 31/2021

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 22.3.2021


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon je rozšířen o článek 8.

§23 Distrubutoři zbraní jsou povinni zpřístupnit Policii San Andreas digitální výpis všech prodejů, který je vždy aktuální a obsahuje čas zakoupení, jméno kupujícího, název zbraně a její sériové číslo pro každý prodaný kus střelné zbraně jakéhokoli typu a kategorie.

 

Stengel v.r.

27.5.2021 16:38

Novela zákona č. 39/2021

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 28.5.2021


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon mění článek 8.

§24 Distrubutoři zbraní jsou povinni odvést zvláštní zdaňovací sazbu 50 % z každého prodaného kusu zbraně či střeliva, v souladu s §4 c) zákona č. 15/2020.

 

Cornell v.r.

Holub

Hráč

46
12.9.2021 00:46, naposledy upraveno 10.10.2021 00:05 uživatelem Holub

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))


KONGRES SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Novela zákona č. 54/2021

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 15.9.2021


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon upravuje článek 6.

§20 Každá zbraň v osobním vlastnictví musí být nejpozději do 7 dnů po zakoupení registrována u příslušného oddělení Policie San Andreas.

§21 Policie San Andreas vede centrální registr zbraní a držitelů zbraní, který musí obsahovat následující údaje o každé zbrani: model, sériové číslo, prodejce, datum registrace; a následující údaje o jejím držiteli: jméno, telefonní kontakt, otisky prstů. Další zaznamenávané údaje může stanovit příslušné oddelění Policie San Andreas.


Zákon vypracován a schválen kongresem dne 9.9.2021, vstupuje v platnost dne 15.9.2021

                                                            Vrchní soud San Andreas

Holub

Hráč

46
10.10.2021 00:05, naposledy upraveno 10.10.2021 00:33 uživatelem Holub

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Novela zákona č. 59/2021

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 13.10.2021


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon upravuje článek 2.

§8 - Distribuce zbraní skrze reklamní inzerci je zakázána. Jedinou výjimku zde tvoří koncesovaní distributoři pod podmínkou, že uvedené číslo v inzerátech lze dohledat v telefonním seznamu a číslo je registrováno na koncesovaného distributora/zaměstnance firmy s koncesí. Tato skutečnost musí být ověřena a schválena před schválením a uveřejněním inzerce. Není možné uveřejňovat inzerci poukazující na prodej zbraní, jejich replik, případně airsoftových variant.
§9 - Jediný možný legální obchod se zbraněmi mimo koncesovanou distribuci je obchod za přítomnosti člena Firearms Licensing Unit (dále jen FLU) z Policie San Andreas (dále jen PSA). Prodejce je povinen o prodeji informovat PSA a zároveň svou zbraň odregistrovat, načež kupec zbraň musí naopak registrovat. Člen FLU je povinen tyto údaje okamžitě pozměnit v databázi registrovaných zbraní a prodej zbraně uvést do příslušného dokumentu.
§10 - Každý prodej zbraní za přítomnosti PSA musí být zaznamenán ve výše zmíněném příslušném dokumentu a musí obsahovat osobní údaje obou osob a údaje o zbrani - typ, sériové číslo, datum a místo zakoupení.

Novela zákona vypracována a podána obyvatelem státu San Andreas během zasedání kongresu dne 9.10.2021. Novela zákona byla schválen kongresem dne 9.10.2021, vstupuje v platnost dne 13.10.2021

                                                            Vrchní soud San Andreas

23.2.2023 20:39

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Novela zákona č. 115/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 26.2.2023


Změna zákona o zbraních:

1. Zákon upravuje článok 5.

§17 Použít zbraň je povoleno:
a) v případě nutné sebeobrany před zbraní vyšší, stejné nebo o jednu nižší kategorie,
b) na střelnici při střelbě na terč,
c) při lovu zvěře s platným loveckým povolením.

§17.1 Civilním držitelům zbrojního průkazu je zakázáno použití či jiné nevhodné zacházení se zbraní, která není řádně registrována v centrálním registru zbraní. Výjimku pak tvoří prokazatelné situace nutné obrany, kde dochází k ohrožení života držitele či jiné chráněné osoby.

§18 Zakázané užití, či nevhodné zacházení se zbraní ze strany civilního držitele zbrojního průkazu a zbraně vede mimo jiné k okamžitému odebrání zbrojního průkazu i všech zbraní a střeliva.

§19 Zakázané užití, či nevhodné zacházení se zbraní ze strany držitele profesního zbrojního průkazu vede mimo jiné k okamžitému zákazu užívání zbraní, který může zrušit pouze vrchní soud San Andreas.


E. Hawkins

12.3.2023 00:22, naposledy upraveno 12.3.2023 00:24 uživatelem Kolpanek
(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

 

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Novela zákona č. 118/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 16.3.2023


Zákon upravuje článek 3. (Zbrojní průkazy)

§14 Držitelem zbrojního průkazu typu D se narozdíl od T1 a T2 stává automaticky každý zaměstnanec  vnitřním předpisem oprávněný příslušník Policie San Andreas, Armády San Andreas a Vězeňské služby San Andreas za předpokladu, že mu nebylo užití zbraní jiným způsobem zakázáno.


zeldinko

Hráč

45
7.5.2023 23:22

KONGRES SAN ANDREAS


Novela zákona č. 128/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 6/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 11.5.2023


Zmena zákona o zbraních:

1. Zákon upravuje článek 5. (Použití zbraně):

§17 Použít zbraň je povoleno:
a) v případě nutné sebeobrany před zbraní vyšší, stejné nebo o jednu nižší kategorie,
b) na střelnici při střelbě na terč,
c) při lovu zvěře s platným loveckým povolením,
d) k ochraně života, zdraví nebo majetku, není-li možné takový útok efektivně odvrátit jinými dostupnými prostředky.


1 2


Powered by LeoSight IFS
LT~107