Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[14/2020] Trestní zákoník


10.12.2020 15:42, naposledy upraveno 4.1.2024 00:41 uživatelem Rataj

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

VRCHNÍ SOUD SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Zákon č. 14/2020

Trestní zákoník

v platnosti od 15.12.2020

Tento zákon upravuje:
Novela zákona č. 83/2022 ze dne 20.5.2022
Novela zákona č. 91/2022 ze dne 24.7.2022
Novela zákona č. 112/2023 ze dne 17.2.2023
Novela zákona č. 164/2023 ze dne 15.11.2023


Trestní zákoník je výčtem některých trestných činů. Všechny zde uvedené činy jsou protiprávní a jsou trestány tak, jak je uvedeno, či dle rozhodnutí soudu tam, kde trest není určen anebo tam, kde je rozsah spáchaného činu velkého rozsahu. Trestné činy nejsou pouze ty zde uvedené, mohou být také součástí jiných zákonů.

Soud může dle uvážení udělit trest nižší, jedná-li se v konkrétním případě o méně závažnou věc, taktéž může odnětí svobody nahradit peněžitým trestem, zákazem činnosti, nebo vystavit kauci, to vše může soud i kombinovat. Vyšší trest, než maximální uvedený může soud udělit pouze v případě činu velkého rozsahu.

 

Článek 1 - Trestné činy proti životu

§1 Vražda - úmyslné usmrcení člověka.
a) Vražda prostá - úmyslné usmrcení člověka, ke kterému došlo bez rozmyslu nebo předchozího uvážení a pachatel nejednal ani v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného.
b) Vražda s rozmyslem - krátké nesofistikované uvážení/myšlenková činnost bezprostředně předcházející činu, při němž má pachatel možnost zhodnotit důvody pro spáchání činu i důvody proti spáchání.
c) Vražda po předchozím uvážení - liší se od rozmyslu svým časovým vymezením a vyšší intenzitou, předchází činu s větším časovým odstupem a kromě zhodnocení důvodů pro a proti spáchání obsahuje i určitý plán (stačí rámcová představa, kterou může pachatel postupem času modifikovat, týká se zvolení prostředků a způsobu usmrcení), je zde patrné stadium přípravy.

§2 Příprava vraždy je vždy trestná.

§3 Zabití - úmyslné usmrcení člověka v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného.

§4 Usmrcení z nedbalosti - neúmyslné usmrcení člověka.
a) U dopravní nehody - při posuzování je třeba vycházet ze zákonu o provozu na pozemních komunikacích.
b) Porušení povinnosti vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce, neposkytnutí první pomoci, nebo porušení povinnosti uloženou mu podle zákona.

§5 Účast na sebevraždě - pohnutí nebo pomoc jinému s usmrcením sebe samého.

§6 Donucení jiného k sebevraždě fyzickým či psychickým násilím je vraždou.

§7 Pohnutí k sebevraždě osoby, která pro nedostatek věku či duševní poruchu, není schopna rozpoznat nebezpečnost svého jednání nebo jej ovládat, je vraždou.

 

Článek 2 - Trestné činy proti zdraví

§8 Těžká újma na zdraví - způsobení vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění spadající pod tato vymezená kritéria:
a) zmrzačení - trvale chorobný stav daný značnou tvarovou nebo funkční změnou těla nebo ztráta končetiny či její podstatné části.
b) ztráta nebo podstatné oslabení funkce smyslového ústrojí.
c) trvalá nezpůsobilost či značně snížená schopnost pohybu horní či dolní končetiny či její podstatné části.
d) poškození důležitého orgánu.
e) delší dobu trvající porucha zdraví - fyzická i duševní újma na zdraví omezující způsob života poškozeného na dobu nejméně 7 dní.

§9 Ublížení na zdraví - způsobení poruchy zdraví nebo jiného onemocnění a to záměrně anebo z vlastní nedbalosti, včetně úmyslného šíření nakažlivé nemoci.

§9.1 Neposkytnutí první pomoci

 

Článek 3 - Trestné činy proti svobodě

§10 Obchodování s lidmi - kdo jiného za použití násilí, pohrůžky násilí nebo jiné těžké újmy nebo lsti anebo zneužívaje jejího omylu, tísně nebo závislosti, přiměje, zjedná, najme, zláká, svede, dopraví, ukryje, zadržuje, přijme nebo vydá, aby ho bylo užito k nekalým činům jiným, bude potrestán odnětím svobody až na 100 dní.

§11 Zbavení osobní svobody - kdo jiného bez oprávnění uvězní nebo jiným způsobem zbaví osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na 80 dní.

§12 Omezování osobní svobody - kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na 20 dní.

§13 Zavlečení a únos - kdo jiného lstí, násilím nebo hrozbou násilí nebo jiné újmy zavleče, či unese, bude potrestán odnětím svobody až na 80 dní.

§14 Braní rukojmí - kdo se zmocní rukojmí a hrozí, že ho usmrtí anebo že mu způsobí újmu na zdraví nebo jinou vážnou újmu, s cílem donutit jiného, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 80 dní.

§15 Vydírání - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 40 dní.

§16 Útisk - kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 20 dní nebo zákazem činnosti.

§17 Porušování svobody sdružování a shromažďování - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy omezuje ve výkonu jeho sdružovacího nebo shromažďovacího práva, bude potrestán odnětím svobody až na 20 dní nebo zákazem činnosti.

§18 Omezování svobody vyznání - kdo násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné újmy nutí jiného k účasti na náboženském úkonu, nebo zdržuje jiného bez oprávnění od takové účasti, nebo jinému v užívání svobody vyznání jinak brání, bude potrestán odnětím svobody až na 20 dní.

§19 Poškození cizích práv

§20 Porušení tajemství dopravovaných zpráv

§21 Porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí

§22 Pomluva - kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na 20 dní.

§23 Nebezpečné vyhrožování

§24 Nebezpečné pronásledování

§25 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

 

Článek 4 - Trestné činy proti lidské důstojnosti

§26 Znásilnění - kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 120 dní.

§27 Sexuální nátlak - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému chování přiměje jiného zneužívaje jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 70 dní.

§28 Pohlavní zneužití - kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody až na doživotí.

§29 Soulož mezi příbuznými - kdo vykoná soulož s příbuzným v pokolení přímém nebo se sourozencem, bude potrestán odnětím svobody až na 50 dní.

 

Článek 5 - Trestné činy proti rodině a dětem

§30 Podání alkoholu dítěti - kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na 40 dní.

§31 Ohrožování výchovy dítěte

 

Článek 6 - Trestné činy proti majetku

§32 Krádež

§33 Zpronevěra

§34 Obchodní podvod

§35 Poškození cizí věci

§36 Zneužívání vlastnictví

§37 Neoprávněné užívání cizí věci

§38 Poškozování spotřebitele

§38.1 Dotační podvod - Kdo vyláká od jiného dotaci, subvenci, příspěvek nebo jiné plnění ze státního rozpočtu, z rozpočtu veřejnoprávní instituce, rozpočtu státního fondu, rozpočtu vyššího územního celku nebo rozpočtu obce, jejichž poskytnutí nebo použití je podle obecně závazného právního předpisu vázáno na podmínky, které nesplňuje, a to tím, že jej uvede v omyl v otázce jejich splnění.

§38.2 Poškozování a znehodnocování kulturní památky

 

Článek 7 - Trestné činy obecně nebezpečné

§39 Obecné ohrožení

§40 Ohrožení pod vlivem návykové látky

§41 Nedovolená výroba, držení anebo obchodování s radioaktivními látkami nebo s vysoce nebezpečnými látkami

§42 Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy

§43 Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu

§44 Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku

§45 Šíření toxikomanie

§46 Poškození a ohrožení životního prostředí

§47 Šíření poplašné zprávy

§48 Výtržnictví

§49 Účast na organizované zločinecké skupině

§49.1 Založení, zosnování nebo podporování teroristické skupiny

 

Článek 8 - Trestné činy proti státu San Andreas

§50 Padělání peněz

§51 Zkrácení nebo neodvedení daně a jiné povinné platby

§52 Nesplnění oznamovací povinnosti

§53 Neoprávněné podnikání

§54 Vlastizrada

§55 Rozvracení státu

§56 Teroristický útok

§57 Teror

§58 Sabotáž

§59 Vyzvědačství

§60 Ohrožení utajované informace

§61 Násilí proti orgánu veřejné moci

§62 Vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci

§63 Násilí proti úřední osobě

§64 Vyhrožování s cílem působit na úřední osobu

§65 Přisvojení pravomoci úřadu

§66 Zneužití pravomoci úřední osoby

§67 Maření úkolu úřední osoby

§68 Přijetí úplatku

§69 Podplácení

§70 Nepřímé úplatkářství

§71 Zasahování do nezávislosti soudu

§72 Pohrdání soudem

§73 Maření výkonu úředního rozhodnutí

§74 Osvobození vězně

§75 Maření přípravy a průběhu voleb

§76 Nepřekažení trestného činu

§77 Neoznámení trestného činu

§77.1 Úmyslné zneužití tísňové linky 911

 

Článek 9 - Trestné činy proti osobním právům

§78 Křivé obvinění

§79 Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek

§80 Křivé tlumočení

§81 Fabrikace smlouvy

§82 Padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu

§83 Podněcování k trestnému činu

§84 Schvalování trestného činu

§85 Nadržování

 

Článek 10 - Trestné činy proti lidskosti

§86 Genocidium

§87 Útok proti lidskosti

§88 Apartheid a diskriminace skupiny lidí

§89 Založení, podpora, zosnování a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka

§90 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia

§91 Příprava a podněcování útočné války

§92 Perzekuce obyvatelstva


VajkoChlpko

Hráč

57
20.5.2022 14:26, naposledy upraveno 23.5.2022 22:53 uživatelem Rataj

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Novela zákona č. 83/2022

Trestní zákoník

v platnosti od 26.5.2022


Trestní zákoník je výčtem některých trestných činů. Všechny zde uvedené činy jsou protiprávní a jsou trestány tak, jak je uvedeno, či dle rozhodnutí soudu tam, kde trest není určen anebo tam, kde je rozsah spáchaného činu velkého rozsahu. Trestné činy nejsou pouze ty zde uvedené, mohou být také součástí jiných zákonů.

Soud může dle uvážení udělit trest nižší, jedná-li se v konkrétním případě o méně závažnou věc, taktéž může odnětí svobody nahradit peněžitým trestem, zákazem činnosti, nebo vystavit kauci, to vše může soud i kombinovat. Vyšší trest, než maximální uvedený může soud udělit pouze v případě činu velkého rozsahu.

 

Článek 1 - Trestné činy proti životu

  • 1 Vražda - úmyslné usmrcení člověka.
  1. a) Vražda prostá - úmyslné usmrcení člověka, ke kterému došlo bez rozmyslu nebo předchozího uvážení a pachatel nejednal ani v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného.
  2. b) Vražda s rozmyslem - krátké nesofistikované uvážení/myšlenková činnost bezprostředně předcházející činu, při němž má pachatel možnost zhodnotit důvody pro spáchání činu i důvody proti spáchání.
  3. c) Vražda po předchozím uvážení - liší se od rozmyslu svým časovým vymezením a vyšší intenzitou, předchází činu s větším časovým odstupem a kromě zhodnocení důvodů pro a proti spáchání obsahuje i určitý plán (stačí rámcová představa, kterou může pachatel postupem času modifikovat, týká se zvolení prostředků a způsobu usmrcení), je zde patrné stadium přípravy.
  • 2 Příprava vraždy je vždy trestná.
  • 3 Zabití - úmyslné usmrcení člověka v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného.
  • 4 Usmrcení z nedbalosti - neúmyslné usmrcení člověka.
  1. a) U dopravní nehody - při posuzování je třeba vycházet ze zákonu o provozu na pozemních komunikacích.
  2. b) Porušení povinnosti vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce, neposkytnutí první pomoci, nebo porušení povinnosti uloženou mu podle zákona.
  • 5 Účast na sebevraždě - pohnutí nebo pomoc jinému s usmrcením sebe samého.
  • 6 Donucení jiného k sebevraždě fyzickým či psychickým násilím je vraždou.
  • 7 Pohnutí k sebevraždě osoby, která pro nedostatek věku či duševní poruchu, není schopna rozpoznat nebezpečnost svého jednání nebo jej ovládat, je vraždou.

 

Článek 2 - Trestné činy proti zdraví

  • 8 Těžká újma na zdraví - způsobení vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění spadající pod tato vymezená kritéria:
  1. a) zmrzačení - trvale chorobný stav daný značnou tvarovou nebo funkční změnou těla nebo ztráta končetiny či její podstatné části.
  2. b) ztráta nebo podstatné oslabení funkce smyslového ústrojí.
  3. c) trvalá nezpůsobilost či značně snížená schopnost pohybu horní či dolní končetiny či její podstatné části.
  4. d) poškození důležitého orgánu.
  5. e) delší dobu trvající porucha zdraví - fyzická i duševní újma na zdraví omezující způsob života poškozeného na dobu nejméně 7 dní.
  • 9 Ublížení na zdraví - způsobení poruchy zdraví nebo jiného onemocnění a to záměrně anebo z vlastní nedbalosti, včetně úmyslného šíření nakažlivé nemoci.
  • 9.1 Neposkytnutí první pomoci

Článek 3 - Trestné činy proti svobodě

  • 10 Obchodování s lidmi - kdo jiného za použití násilí, pohrůžky násilí nebo jiné těžké újmy nebo lsti anebo zneužívaje jejího omylu, tísně nebo závislosti, přiměje, zjedná, najme, zláká, svede, dopraví, ukryje, zadržuje, přijme nebo vydá, aby ho bylo užito k nekalým činům jiným, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 10 hodin.
  • 11 Zbavení osobní svobody - kdo jiného bez oprávnění uvězní nebo jiným způsobem zbaví osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 8 hodin.
  • 12 Omezování osobní svobody - kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny.
  • 13 Zavlečení a únos - kdo jiného lstí, násilím nebo hrozbou násilí nebo jiné újmy zavleče, či unese, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 8 hodin.
  • 14 Braní rukojmí - kdo se zmocní rukojmí a hrozí, že ho usmrtí anebo že mu způsobí újmu na zdraví nebo jinou vážnou újmu, s cílem donutit jiného, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 10 hodin.
  • 15 Vydírání - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny.
  • 16 Útisk - kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny nebo zákazem činnosti.
  • 17 Porušování svobody sdružování a shromažďování - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy omezuje ve výkonu jeho sdružovacího nebo shromažďovacího práva, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny nebo zákazem činnosti.
  • 18 Omezování svobody vyznání - kdo násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné újmy nutí jiného k účasti na náboženském úkonu, nebo zdržuje jiného bez oprávnění od takové účasti, nebo jinému v užívání svobody vyznání jinak brání, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny.
  • 19 Poškození cizích práv
  • 20 Porušení tajemství dopravovaných zpráv
  • 21 Porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí
  • 22 Pomluva - kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny.
  • 23 Nebezpečné vyhrožování
  • 24 Nebezpečné pronásledování
  • 25 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

 

Článek 4 - Trestné činy proti lidské důstojnosti

  • 26 Znásilnění - kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 6 hodin.
  • 27 Sexuální nátlak - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému chování přiměje jiného zneužívaje jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny.
  • 28 Pohlavní zneužití - kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody až na 12 hodin.
  • 29 Soulož mezi příbuznými - kdo vykoná soulož s příbuzným v pokolení přímém nebo se sourozencem, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny.

 

Článek 5 - Trestné činy proti rodině a dětem

  • 30 Podání alkoholu dítěti - kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny.
  • 31 Ohrožování výchovy dítěte

 

Článek 6 - Trestné činy proti majetku

  • 32 Krádež
  • 33 Zpronevěra
  • 34 Obchodní podvod
  • 35 Poškození cizí věci
  • 36 Zneužívání vlastnictví
  • 37 Neoprávněné užívání cizí věci
  • 38 Poškozování spotřebitele
  • 38.1 Dotační podvod - Kdo vyláká od jiného dotaci, subvenci, příspěvek nebo jiné plnění ze státního rozpočtu, z rozpočtu veřejnoprávní instituce, rozpočtu státního fondu, rozpočtu vyššího územního celku nebo rozpočtu obce, jejichž poskytnutí nebo použití je podle obecně závazného právního předpisu vázáno na podmínky, které nesplňuje, a to tím, že jej uvede v omyl v otázce jejich splnění.
  • 38.2 Poškozování a znehodnocování kulturní památky 

Článek 7 - Trestné činy obecně nebezpečné

  • 39 Obecné ohrožení
  • 40 Ohrožení pod vlivem návykové látky
  • 41 Nedovolená výroba a držení radioaktivní látky a vysoce nebezpečné látky
  • 41 Nedovolená výroba, držení anebo obchodování s radioaktivními látkami nebo s vysoce nebezpečnými látkami
  • 42 Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy
  • 43 Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu
  • 44 Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku
  • 45 Šíření toxikomanie
  • 46 Poškození a ohrožení životního prostředí
  • 47 Šíření poplašné zprávy
  • 48 Výtržnictví
  • 49 Účast na organizované zločinecké skupině
  • 49 Založení, zosnování nebo podporování zločinecké a teroristické skupiny

Článek 8 - Trestné činy proti státu San Andreas

  • 50 Padělání peněz
  • 51 Zkrácení nebo neodvedení daně a jiné povinné platby
  • 52 Nesplnění oznamovací povinnosti
  • 53 Neoprávněné podnikání
  • 54 Vlastizrada 
  • 55 Rozvracení státu
  • 56 Teroristický útok
  • 57 Teror
  • 58 Sabotáž
  • 59 Vyzvědačství
  • 60 Ohrožení utajované informace
  • 61 Násilí proti orgánu veřejné moci
  • 62 Vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci
  • 63 Násilí proti úřední osobě
  • 64 Vyhrožování s cílem působit na úřední osobu
  • 65 Přisvojení pravomoci úřadu
  • 66 Zneužití pravomoci úřední osoby
  • 67 Maření úkolu úřední osoby
  • 68 Přijetí úplatku
  • 69 Podplácení
  • 70 Nepřímé úplatkářství
  • 71 Zasahování do nezávislosti soudu
  • 72 Pohrdání soudem
  • 73 Maření výkonu úředního rozhodnutí
  • 74 Osvobození vězně
  • 75 Maření přípravy a průběhu voleb
  • 76 Nepřekažení trestného činu
  • 77 Neoznámení trestného činu
  • 77.1 Úmyslné zneužití tísňové linky 911

Článek 9 - Trestné činy proti osobním právům

  • 78 Křivé obvinění
  • 79 Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek
  • 80 Křivé tlumočení
  • 81 Fabrikace smlouvy
  • 82 Padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu
  • 83 Podněcování k trestnému činu
  • 84 Schvalování trestného činu
  • 85 Nadržování

 

Článek 10 - Trestné činy proti lidskosti

  • 86 Genocidium
  • 87 Útok proti lidskosti
  • 88 Apartheid a diskriminace skupiny lidí
  • 89 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka
  • 89 Založení, podpora, zosnování a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka
  • 90 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia
  • 91 Příprava a podněcování útočné války
  • 92 Perzekuce obyvatelstva

 

Článek 11 - Trestné činy vůči jiným právům a svobodám

  • 93 Šíření poplašné zprávy
  • 94 Výtržnictví - Kdo se dopustí slovně nebo fyzicky, veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že
  1. a) napadne jiného;
  2. b) hanobí státní symbol;
  3. c) hanobí historickou nebo kulturní památku;
  4. d) hrubě ruší průběh veřejné akce, zejména nedovoleným použitím pyrotechnického výrobku, násilným poškozením sedadla nebo části sportovního zařízení sloužící k oddělení sektorů, vhozením nebezpečného předmětu na sportoviště nebo na jiné místo konání akce nebo
  5. e) vyvolává veřejné pohoršení prováděním pohlavního styku nebo sexuálního exhibicionismu nebo jiných patologických sexuálních praktik;
  • 95 Hanobení lidských ostatků

 

Vypracoval a spísal: Bc. Dušan Badinský

Predseda kongresu: JUDr. Frederik Benett

24.7.2022 22:04

Novela zákona č. 91/2022

Zákon, kterým se mění zákon č. 14/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 27.7.2022


Změna zákona o státem financovaných organizacích:

Zákon upravuje článek 5.

§49 Založení, zosnování nebo podporování zločinecké a teroristické skupiny

§49 Účast na organizované zločinecké skupině

§49.1 Založení, zosnování nebo podporování teroristické skupiny

 

Cornell v.r.

17.2.2023 18:00

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Novela zákona č. 112/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 14/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 20.2.2023


Změna trestního zákoníku:

1. Zákon mění článek 3.

§10 Obchodování s lidmi - kdo jiného za použití násilí, pohrůžky násilí nebo jiné těžké újmy nebo lsti anebo zneužívaje jejího omylu, tísně nebo závislosti, přiměje, zjedná, najme, zláká, svede, dopraví, ukryje, zadržuje, přijme nebo vydá, aby ho bylo užito k nekalým činům jiným, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 10 hodin až na 100 dní.

§11 Zbavení osobní svobody - kdo jiného bez oprávnění uvězní nebo jiným způsobem zbaví osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 8 hodin až na 80 dní.

§12 Omezování osobní svobody - kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny 20 dní.

§13 Zavlečení a únos - kdo jiného lstí, násilím nebo hrozbou násilí nebo jiné újmy zavleče, či unese, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 8 hodin až na 80 dní.

§14 Braní rukojmí - kdo se zmocní rukojmí a hrozí, že ho usmrtí anebo že mu způsobí újmu na zdraví nebo jinou vážnou újmu, s cílem donutit jiného, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na 2 až 10 hodin až na 80 dní.

§15 Vydírání - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny 40 dní.

§16 Útisk - kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny 20 dní nebo zákazem činnosti.

§17 Porušování svobody sdružování a shromažďování - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy omezuje ve výkonu jeho sdružovacího nebo shromažďovacího práva, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny 20 dní nebo zákazem činnosti.

§18 Omezování svobody vyznání - kdo násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné újmy nutí jiného k účasti na náboženském úkonu, nebo zdržuje jiného bez oprávnění od takové účasti, nebo jinému v užívání svobody vyznání jinak brání, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny 20 dní.

§22 Pomluva - kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na 2 hodiny 20 dní.

2. Zákon mění článek 4.

§26 Znásilnění - kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 6 hodin 120 dní.

§27 Sexuální nátlak - kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu sebeukájení, k obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému chování přiměje jiného zneužívaje jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny 70 dní.

§28 Pohlavní zneužití - kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody až na 12 hodin doživotí.

§29 Soulož mezi příbuznými - kdo vykoná soulož s příbuzným v pokolení přímém nebo se sourozencem, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny 50 dní.

3. Zákon mění článek 5.

§30 Podání alkoholu dítěti - kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na 4 hodiny 40 dní.


E. Hawkins

 

15.11.2023 22:17
(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Novela zákona č. 164/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 14/2020,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 19.11.2023


1. Zákon ruší článok 11. (Trestné činy vůči jiným právům a svobodám)

§93 Šíření poplašné zprávy

§94 Výtržnictví - Kdo se dopustí slovně nebo fyzicky, veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že
a) napadne jiného;
b) hanobí státní symbol;
c) hanobí historickou nebo kulturní památku;
d) hrubě ruší průběh veřejné akce, zejména nedovoleným použitím pyrotechnického výrobku, násilným poškozením sedadla nebo části sportovního zařízení sloužící k oddělení sektorů, vhozením nebezpečného předmětu na sportoviště nebo na jiné místo konání akce nebo
e) vyvolává veřejné pohoršení prováděním pohlavního styku nebo sexuálního exhibicionismu nebo jiných patologických sexuálních praktik;

§95 Hanobení lidských ostatků


 

 

Mgr. Elizabeth Hawkins
předsedkyně Kongresu San Andreas


Powered by LeoSight IFS
LT~55

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: freecko (2000Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

WoT Turnaj - BO3

zítra 16:00

Kdo je online?
Vitezslav

255Kč včera v 16:09

tootsao

70Kč včera v 15:03

Mondis

150Kč včera v 09:17

Nejnovější uživatelé
mimiRP

Registrován 18.4.2024

misik69

Registrován 18.4.2024

Alogare

Registrován 18.4.2024