Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[43/2021] Zákon o platnosti právních předpisů


20.7.2021 13:03, naposledy upraveno 23.1.2023 01:32 uživatelem Rataj

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

VRCHNÍ SOUD SAN ANDREAS

Vrchní soud San Andreas


Zákon č. 43/2021

Zákon o platnosti právních předpisů

v platnosti od 23.7.2021

Tento zákon upravuje:
Novela zákona č. 103/2023 ze dne 19.1.2023


Obecná ustanovení

§1.1 Právní řád je objektivní právo státu San Andreas. Jedná se o uspořádaný soubor všech právních norem, které na území San Andreas platí a které stát San Andreas sám vytvořil anebo za své právní normy uznal.

§1.2 Právní norma je pravidlo, které je právně závazné. Jedná se o označení pro jeden obecný příkaz, zákaz nebo dovolení vyplývající z právního řádu včetně nástrojů a zmocnění k jeho dosažení nebo vymáhání.

§1.3 Právní předpis je pramen práva, označovaný také jako normativní právní akt, který obsahuje alespoň jednu právní normu a tvoří psané právo.

§1.4 Právní síla je vlastnost právní normy nebo právního předpisu, spočívající v míře schopnosti právně zavazovat své adresáty. Právní síla právní normy je určena typem právního předpisu, jehož je právní norma součástí. Právní sílu právního předpisu stanoví tento zákon.

§1.5 Vyšší právní norma je právní norma nebo právní předpis s relativně vyšší právní silou, než jiná právní norma nebo právní předpis.

§1.6 Nižší právní norma je právní norma nebo právní předpis s relativně nižší právní silou, než jiná právní norma nebo právní předpis.

§1.7 Nejvyšší právní norma je právní předpis s nejvyšší právní silou.

§1.8 Ústava je nejvyšší právní normou ve státě San Andreas. Ústavou chápeme Ústavní zákon č. 1/2020 - Ústava San Andreas. Veškeré další právní předpisy jsou podřazené ústavě a nesmí s ní být v rozporu.

§1.9 Ústávní zákony rozšiřují a doplňují ústavu. Jsou podřazené ústavě, avšak nadřazené všem dalším právním předpisům. Ústavní zákony mají druhou nejvyšší právní sílu.

§1.10 Zákony jsou právní předpisy podřazené ústavě i ústavním zákonům.

§1.11 Usnesení a nařízení jsou právní předpisy stejné právní síly, které jsou však podřazené zákonům.

§1.12 Precedenty jsou právní předpisy vzniklé dřívějším rozhodnutím vrchního soudu, jsou podřazené usnesením a nařízením.

§1.13 Krajské vyhlášky a krajská usnesení jsou právní předpisy platné pouze v konkrétním kraji s působností v oblasti určenou administrativním dělením San Andreas.

§1.14 Vyhlášky obce jsou právní předpisy platné pouze v konkrétní obci s působností v oblasti určenou katastrální výměrou obce.

§1.15 Primární právní předpisy jsou ústava, ústavní zákony, zákony, usnesení a nařízení. Jejich působnost se vztahuje na celý stát San Andreas a přilehlá vodstva.

§1.16 Sekundární právní předpisy jsou krajské vyhlášky, krajská usnesení a vyhlášky obce. Jejich působnost je omezena na konkrétní oblast ve státě San Andreas.

 

Vydávání právních předpisů

§2.1 Ústavu smí pozměnit pouze Kongres se souhlasem všech jeho členů.

§2.2 Ústavní zákony vydává, upravuje a ruší Kongres se souhlasem všech jeho členů.

§2.3 Zákony vydává, upravuje a ruší zákonodárná moc stanovena ústavou způsobem stanoveným ústavou.

§2.4 Usnesení a nařízení vydává, upravuje a ruší vrchní soud a Kongres způsobem stanoveným ústavou.

§2.5 Krajské vyhlášky a krajská usnesení vydávájí, upravují a ruší skupiny starostů v daném kraji hlasováním nadpoloviční většiny způsobem stanoveným ústavou.

§2.6 Vyhlášky obce vydává, upravuje a ruší starosta obce.

§2.7 Právní předpis, který splňuje předpoklady platnosti vchází ve svou platnost přesně o půlnoci dne, na který je platnost vyhlášena. Půlnoc v tomto případě chápeme jako čas 00:00:00 ve 24 hodinovém formátu místního času.

 

Označení právních předpisů

§3.1 Vydaný právní předpis musí být vhodně označen dle normy „Formát označování právních předpisů“ přiložené k tomuto zákonu.

§3.2 Primární právní předpisy včetně jejich novelizací a jiných úprav jsou číslovány společně od čísla 1, dle pořadí, ve kterém byly přijaty. Součástí označení je také rok vydání právního předpisu. Žádný primární právní předpis nemůže mít stejné označení jako jiný primární právní předpis. Užitím tohoto označení lze primární právní předpisy citovat.

§3.3 Krajské vyhlášky a krajská usnesení jsou číslovány společně od čísla 1 v rámci konkrétního kraje. Součástí označení je také rok vydání právního předpisu a zkratka kraje podle iniciálů názvu kraje určeným administrativním dělením San Andreas, s vyjímkou kraje Flint County, který je zkracován jako FLC a kraje Whetstone County, který je zkracován jako WSC. Žádná krajská vyhláška nebo krajské usnesení nemůže mít stejné označení jako jiná krajská vyhláška nebo krajské usnesení. Užitím tohoto označení lze krajské vyhlášky a krajská usnesení citovat.

§3.4 Vyhlášky obce jsou číslovány samostatně od čísla 1 v rámci konkrétní obce. Součástí označení je také rok vydání vyhlášky a zkratka obce podle iniciálů názvu obce, s vyjímkou obce Blueberry, která je zkracována jako BB a obce Bayside, která je zkracována jako BS. Žádná vyhláška obce nemůže mít stejné označení jako jiná vyhláška obce. Užitím tohoto označení lze vyhlášky obce citovat.

§3.5 Precedenty nejsou speciálně označovány a lze je citovat dle čísla soudního dokumentu, ve kterém se nachází precedentní rozsudek.

 

Platnost právních předpisů

§4.1 Právní předpis je platný, jestliže splňuje veškeré následující podmínky:
a) byl vydán oprávněným subjektem vzhledem ke své právní formě a právní síle, zejména pak musí splňovat 16. a 18. článek ústavy,
b) není jako celek v rozporu s vyšší právní normou, zejména pak s ústavou,
c) je vhodně označen v souladu s §3.1 až §3.4 tohoto zákona,
d) nebyl zrušen pozdějším právním předpisem,
e) nevypršela jeho platnost, byl-li časově vymezen,
f) nebyl-li právní předpis vydaný Kongresem vetován vrchním soudem dle 5. bodu 16. článku ústavy,
g) nebyl-li zrušen vrchním soudem dle 23. článku ústavy,
h) jeho zahájení platnosti nebylo vyhlášena na čas minulý od času vydání předpisu.

§4.2 Právní norma je platná, jestliže splňuje veškeré následující podmínky:
a) je součástí platného právního předpisu dle §4.1 tohoto zákonu,
b) není v rozporu s vyšší právní normou, zejména pak s ústavou.

§4.3 Je-li v rozporu s vyšší právní normou pouze určitá právní norma jako součást právního předpisu, není platná pouze daná právní norma a další právní normy daného právního předpisu zůstávají platné.

§4.4 Je-li v rozporu s vyšší právní normou právní předpis jako celek, není platná žádná jím udaná právní norma.

§4.5 Fyzickou ani právnickou osobu není možné postihnout za porušení neplatného právního předpisu. To však nevylučuje nárok soudu na rozhodnutí v bezprecedentních sporech dle zákona č. 4/2020 o soudním řízení.

§4.6 Neplatný právní předpis, který nebyl zrušen, je možné uvést v platnost nejdříve 3 dny po nápravě příčiny, která jej činí neplatným.

 

Kolizní pravidla

§5.1 Lex superior derogat inferiori („zákon vyšší právní síly ruší nižší“) - právní norma obsažená v předpisu vyšší právní síly má přednost před normou obsaženou v předpisu nižší právní síly.

§5.2 Lex specialis derogat generali („speciální úprava ruší právní úpravu obecnou“) - zvláštní úprava má přednost před normou obecnější, subsidiární, která se uplatní jen tam, kde zvláštní právní předpis věc sám neupravuje, není-li v rozporu s vyšší právní normou.

§5.3 Lex posterior derogat priori („zákon pozdější ruší zákon dřívější“) - později přijatý právní předpis má přednost před dříve přijatým právním předpisem stejné právní síly.

 

Příloha: Norma - Formát označování právních předpisů

Primární právní předpisy: X/Y, kde X odpovídá číslu právního předpisu dle §3.2 a Y odpovídá roku přijetí právního předpisu.

Citace precedentu: S-X, kde X odpovídá číslu soudního dokumentu, ve kterém byl rozsudek uveřejněn.

Krajské vyhlášky a krajská usnesení: X/Y-Z, kde X odpovídá číslu právního předpisu dle §3.3, Y odpovídá roku přijetí právního předpisu a Z odpovídá zkratce kraje dle tohoto seznamu:

TRC = Tierra Robada County, BC = Bone County, LVC = Las Venturas County, SFC = San Fierro County, RC = Red County, WSC = Whetstone County, FLC = Flint County, LSC = Los Santos County

Vyhlášky obce: X/Y-Z, kde X odpovídá číslu vyhlášky dle §3.4, Y odpovídá roku přijetí právního předpisu a Z odpovídá zkratce obce dle tohoto seznamu:

BS = Bayside, EQ = El Quebrados, LP = Las Payasadas, LV = Las Venturas, EC = El Castillo, SF = San Fierro, LB = Las Barrancas, FC = Fort Carson, BB = Blueberry, M = Montgomery, PC = Palomino Creek, D = Dillimore, AP = Angel Pine, LS = Los Santos


19.1.2023 22:58, naposledy upraveno 19.1.2023 22:59 uživatelem Rataj

Novela zákona č. 103/2023

Zákon, kterým se mění zákon č. 43/2021,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

v platnosti od 25.1.2023


Změna zákona o správním řízení:

1. Zákon mění článek 2.

§2.1 Ústavu smí pozměnit pouze vrchní soud se souhlasem Kongresu Kongres se souhlasem všech jeho členů.

§2.2 Ústavní zákony vydává, upravuje a ruší pouze vrchní soud způsobem stanoveným ústavou Kongres se souhlasem všech jeho členů.

§2.5 Krajské vyhlášky a krajská usnesení vydávájí, upravují a ruší krajská zastupitelstva a Kongres skupiny starostů v daném kraji hlasováním nadpoloviční většiny způsobem stanoveným ústavou a zákonem č. 19/2021 o činnosti krajského zastupitelstva.

Cornell v.r.


Powered by LeoSight IFS
LT~26

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Vitezslav (2063Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
gloziscoot

50Kč včera v 21:36

ShadowzWT

70Kč včera v 15:24

MrKys

300Kč včera v 01:26

Nejnovější uživatelé
Ham201

Registrován 24.4.2024

bujdaCZ

Registrován 24.4.2024

Tomaskosos

Registrován 24.4.2024