Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Umělá inteligence v 21. století.

Kikin

23.3.2023 - 13:32



Zdravím všechny nadšence do technologií!
Tímto článkem bych tu chtěl trochu rozebrat v dnešní době velice populární umělou inteligenci, se kterou jste se jistě již setkali i zde na fóru. Nebudu raději jmenovat. 😁

Co vlastně umělá inteligence je?
Když bych to měl jednoduše popsat jako Laik pro Laika, tak umělá inteligence je informatický obor který se zabývá budováním vysoce inteligentních, mnohdy až komplexních softwarů. Takovéto softwary pak dokáží mnohdy člověku pomoci, či ho dokonce nahradit.

Co vše momentálně umělá inteligence dokáže?
Jelikož se AI vyvíjí každým dnem, tak v tomto článku může chybět spoustu funkcí které již bude umět třeba v následujících dnech. Avšak základní schopnosti které AI dokáže jsou následující:

1. Čerpat informace z internetu či lokálních serverů, kam jsou informace tvůrci softwaru ukládány.
2. Vytvářet různě generované obrázky, animace, zvuky - mnohdy i hudbu díky zadaným klíčovým slovům které uživatel žádá.
3. Odstranit hluk z pozadí či nepříjemné praskání z vašeho mikrofonu pomocí algoritmů v reálném čase.
4. Dokáže analyzovat vaší online konverzaci například při distanční výuce a zapisovat Vám z ní poznámky.

Ale to by jsme tu byli celou věčnost, umělá inteligence je v dnešní době tak komplexní, že díky ní se dá spousta věcí ulehčit. Akorát někdy to není úplná výhra, protože AI není stoprocentně přesné v některých situacích.

Kde nejčastěji lidstvo uplatňuje dnešní umělou inteligenci?

Asi si nebudeme nalhávat to, že skoro každý z nás již umělou inteligenci využil například k domácím úkolům do školy, referátům apod. Je to dobrý nápad v dnešní době? Pokud máte starší soudružky učitelky, troufám si říct že i ano. Doporučuji to ale riskovat u prací na Základních školách, tam je tento trend ještě neznalý. U Středních a vysokých škol to nedoporučuji, ale je to na každém z Vás. Jen je opravdu důležité si ověřit informace i na samotném internetu či lokálních zdrojích. Né vždy se Vám užití jen zdroje z AI může vyplatit.
Další poměrně časté užití umělé inteligence je při sepisování motivačních dopisů či různých jiných zpráv a podobně. Ano, narážím opět na některé inteligenty zde z fóra u sepisování žádostí o Unban či veřejných omluv. Zde Vám to tolik neprojde z důvodu, že zdejší AT není banda komunistických soudruhů a soudružek, které by tento hit neznali. 😄 Hádám že většina z nich ještě studuje a se samotnou AI se již též setkali, třeba v minulém bodě. Proto na Vás apeluji, nedělejte to...je to moc okaté a tím si akorát kopete vlastní jámu. 

Jaké programy jsou v momentální chvíli celkem užitečné?
Vypíšu sem jen své ověřené zdroje, které mi vyhovují. Budu samozřejmě rád za případné doplnění těch Vašich v komentářích.

1. Krisp - Toto je nejvíce základní program, který každodenně užívá skoro každý aniž by si to uvědomoval.
Krisp je totiž součástí aplikace Discord, slouží k již zmíněnému potlačování hluku či praskání z mikrofonu během hovorů pro lepší požitek z volání.

2. ChatGPT - Nejvíce rozšířený program mezi lidmi, tento program je užitečný pro rychlejší zijšťování informací, pomoci při pracích do školy, či různých dopisech, avšak není vždy stoprocentní.
Ukázka | Odkaz na program

3. Fireflies - Fireflies je program pro analýzu vašich internetových konferencí či školních online hodin, dokáže z konverzace vytáhnout důležité body a zapsat je do poznámek. Opakuji, též nemusí být vždy stoprocentní.
Odkaz na program

4. DALL-E - Program který přijímá textové požadavky a převádí je do generovaných obrázků. Jedná se o program stejné firmy, která stvořila ChatGPT.
Ukázka | Odkaz na program

Toto jsou mnou oblíbené 4 programy fungující na bázi umělé inteligence. Třeba jsem Vám ukázal nějaký nový program, který se bude třeba někdy v budoucnu hodit. 😉

Vezme nám někdy umělá inteligence práci?
Někteří říkají že ano, druhá strana že ne. Abych Vám pravdu řekl, do budoucna člověk nevidí, avšak si myslím že AI nám ještě na hodně dlouhou dobu práci nevezme, ba naopak. Bude nám jí přidělávat na budování samostatné umělé inteligence, aby nám v budoucnu byla užitečná a naopak práci usnadnila.

Já doufám že se Vám tento menší článek líbil, budu rád za jakékoliv reakce dole v komentářích či vašich různých doplnění k tématu.
Přeji hezký zbytek dne a někdy u nějakého technického článku zase naviděnou. 🐶


Užité zdroje ke stvoření tohoto článku:
Mé vlastní zkušenosti 😄
Forbes
Banner na začátku článku





Komentáře
Havliii 6.7.2023 16:24
Pěkně napsané, chválím. :)
Kikin 16.4.2023 11:31
@Zeintar - Díky za feedback.🙏🔥
Zeintar 16.4.2023 11:26
Moc pěkné a chválím i za uvedení použitých zdrojů :)