Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Parkour - Sport nebo životní styl?

Havliii

18.11.2023 - 06:46


Parkour je sport který se stal velmi populárním po celém světě. Jeho kořeny sahají až do Francie, kde vznikl na počátku devadesátých let. Jeho hlavním cílem je pohyb přes překážky rychle a efektivně. Za zakladatele parkouru je považován Francouz David Belle.

Parkourista, který se věnuje parkouru, se nazývá traceur. Při tomto sportu.. i když samotní traceuři mluví raději o životním stylu než o sportu - běháte, skáčete, šplháte, ale také používáte různé přeskoky, salta a kotrmelce. Jako překážky mohou posloužit nejen ty přírodní jako jsou skály, kameny, stromy, větve, ale mnohem častěji ty umělé jako jsou schody, zdi, lavičky, zábradlí či střechy.

Parkour vyžaduje nejen dobrou fyzickou kondici, ale také vytrvalost, obratnost a především rychlé rozhodování. Traceur musí být schopen rychle reagovat na okolní prostředí a musí přizpůsobit svůj pohyb překážkám, které se mu nacházejí v cestě. To vyžaduje trénink. (Jak se říká: "Trénink dělá mistry.")

Parkour je také o disciplíně a respektování svého okolí. Traceurové jsou uvědomělí a dbají na bezpečnost – nesnaží se provádět nebezpečné cviky, které by mohly vést k úrazu. Namísto toho se soustředí na svůj pohyb a hledají nový způsoby, jak překonat překážky co nejefektivněji a bezpečně.

Ať už se jedná o konkurenční parkour, který se zaměřuje na soutěže a závody nebo o skupiny přátel, kteří si užívají pohybu ve městě. Parkour je skvělým způsobem jak se bavit a objevovat svět okolo sebe. Je to dynamický, adrenalinový a vzrušující sport, který láká a inspiruje mnoho lidí po celém světě.

👇Parkour se rozděluje na několik druhů. (Nejsou psány všechny)👇

Freerunning - Freerunning je druh parkouru, který klade důraz na estetiku, kreativitu a projev. Freerunneři provádějí plynulé pohyby, akrobacie a volné běhy, přičemž využívají různé překážky v okolí.

Speed parkour - Speed ​​Parkour je disciplína, ve které se soutěží o co nejrychlejší zdolání dané trasy s překážkami.

Street parkour -  Street Parkour se odehrává v městském prostředí a klade důraz na kreativitu a schopnost využít různé překážky ve městě, jako jsou zdi, schody, zábradlí apod.

Tricking - Tricking kombinuje prvky akrobacie, gymnastiky, bojových umění a parkouru. Trickeři provádějí složité a akrobatické triky, jako jsou salta, kotrmelce, vruty atd.

Indoor Parkour - Indoor Parkour se provádí v uzavřených prostorách, například ve sportovních halách nebo tréninkových centrech. Zahrnuje různé překážky a průchody, které jsou speciálně navrženy pro parkour.

Parkour: začít se dá hned, ale pozor na detaily | Sport v okolí - sportovní  akce a kluby

Tímto bych chtěl poděkovat všem čtenářům, který si tento článek přečetli. Toto téma jsem si vybral z důvodu, že jsem sám osobně parkour provozoval přes 9 let. Doufám, že se článek líbil a že vám něco předal.

Komentáře