Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Život v AČR.

Mynyus

10.10.2024 - 23:49


Život vojáka AČR

Cesta do AČR

Cesta do Armády České republiky (AČR) je dnes, bohužel, až příliš jednoduchá. Stačí mít civilní školu, podat si přihlášku online a pak už jen čekat, až vám zavolá rekrutační pracoviště. To vám obvykle nabídne místo někde na druhé straně republiky. Vstupní testy zahrnují fyzické, psychologické a zdravotní vyšetření.

První na řadě jsou zdravotní testy, které probíhají buď ve vojenské nemocnici v Praze, nebo v Olomouci. Zde projdete kompletním zdravotním vyšetřením, kde se zkoumají všechny možné aspekty vašeho zdravotního stavu. Následně vás čekají fyzické testy, které by zvládly i malé děti – konkrétně jde o 19 kliků za půl minuty, skok z místa a jízdu na rotopedu.

Největší výzvou jsou psychologické testy. Ty zahrnují teoretickou část, kde odpovídáte na 400 otázek týkajících se vašeho osobního života. Je to sice náročné, ale ve srovnání s testy u policie jsou stále jednodušší. Poslední částí je test reflexů, kde se zkouší vaše rychlost reakcí.

Ranní rutina a pracovní doba

Každý den začíná brzy, vstávám v 5:00. Po rychlé přípravě vyrážím na hodinovou cestu na útvar, kde nás čeká ranní nástup. Během něj se kontroluje, zda jsme správně oblečení a upravení. Pracovní den se rozbíhá podle rozvrhu, který máme připravený na 14 dní dopředu, a končí až odpoledním nástupem v 15:30. Práce někdy končí v tuto dobu, jindy se ale kvůli náročnějším úkolům nebo cvičením může protáhnout i na delší dobu.

Denní rozvrh a aktivity

Každý den v armádě je jiný. Máme pevně daný rozvrh na dva týdny dopředu, který zahrnuje fyzický výcvik, taktické cvičení nebo teoretické školení. Někdy běháme, posilujeme, nebo cvičíme střelbu a bojové dovednosti, jindy se zaměřujeme na teorii, jako jsou vojenské strategie nebo nové technologie. Tento rozvrh nám pomáhá udržovat každý den  plný různých aktivit, díky čemuž se práce nikdy nestane jednotvárnou.

Složky armády

Armáda České republiky se skládá z různých složek: pozemní síly, vzdušné síly, speciální síly, informační a kybernetické síly a teritoriální síly. Pozemní síly, kam patřím i já, tvoří největší část armády a zaměřují se na operace na zemi. Ostatní složky mají specifické úkoly, například vzdušné síly chrání vzdušný prostor, a speciální síly se podílejí na nejtěžších operacích v zahraničí.

Výzvy a náplň práce

Práce vojáka je velmi různorodá. Někdy je den plný náročného fyzického výcviku nebo řešení nečekaných úkolů, jindy jsou úkoly jednodušší. Co mě na této práci baví nejvíc, je právě ta pestrost – každý den přináší nové výzvy a žádný den není stejný. Ať už se jedná o výcvik, technickou přípravu nebo řešení krizových situací, vždy je potřeba být připraven na cokoli.

Cvičení a zahraniční mise

Během roku vyrážíme několikrát na cvičení, obvykle do vojenských újezdů po celé České republice. Co se týče zahraničních misí, situace pro běžné vojáky v roce 2024 není příliš bohatá. Většina misí je na Slovensku nebo v Litvě. Já jsem měl to štěstí, že jsem se zúčastnil mise na Slovensku, což byla velmi cenná zkušenost. Speciální síly mají více možností, protože často operují v Africe nebo Asii.

Fyzické a profesní přezkoušení

Každý rok procházíme fyzickým a profesním přezkoušením, které zkouší naši připravenost a výkonnost. Fyzické přezkoušení se skládá z běhu nebo plavání a poté z cviků, jako jsou shyby, sed-leh nebo kliky. Každý voják musí být neustále v kondici, aby zvládal náročné fyzické úkoly.

Profesní přezkoušení je zaměřené na vytrvalost a sílu. Tento test se označuje jako „20/20“ – neseme 20 kilogramů zátěže na vzdálenost 20 kilometrů v určitém časovém limitu. Tato zkouška je náročná nejen fyzicky, ale i psychicky, protože vyžaduje vytrvalost a schopnost překonat únavu.

Pomoc při krizových situacích

Jedním z důležitých úkolů, které plníme, je pomoc při krizových situacích. Ať už jde o zásah během záplav nebo asistenci během pandemie, kdy vojáci pomáhali například v nemocnicích, naše práce je vždy zaměřená na to, abychom byli připraveni pomoci tam, kde je to potřeba. Tento aspekt vojenské služby mi dává pocit, že naše práce má skutečný smysl a přímý dopad na životy lidí.

Pokračování v AČR

Život vojáka je velmi pestrý a zajímavý. Každý den přináší nové výzvy a zkušenosti, které mě neustále posouvají dál, ať už fyzicky nebo psychicky. Není to práce pro každého, vyžaduje odolnost, disciplínu a přizpůsobivost, ale mě tato práce naplňuje. Možnost pomáhat lidem v krizových situacích a neustále se zlepšovat mi dává pocit smysluplnosti a motivaci pokračovat.

 

Rozvrh:

PS: Kdybyste měli dotazy tak klidně můžete do komentářů.

 

Komentáře
Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

ŘÍJEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Navaro (3350Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
kormoo

500Kč včera v 23:08

DarkEvilBetty

425Kč včera v 20:31

DarkEvilBetty

425Kč včera v 20:30

Nejnovější uživatelé
Marenak

Registrován 18.10.2024

pankos

Registrován 18.10.2024

AlitSCZ

Registrován 17.10.2024