Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Vlhký sen se stává skutečností! Remake ikonické Mafie!

neznamy#5

13.5.2020 - 22:35


Čekali jste další trapnej díl? Do hajzlu s běžnou rutinou! Bude remáster (nejenom) legendární jedničky! Stejně všichni víme, že vás zajímá jednička, proto si taky povíme jen a pouze o ní. 


"Mám gramofon, víš?"

(během čtení doporučuji si pustit něco málo z původní hudby) 


Září roku 1930... byla krize a né každý se měl tak dobře jako Tommy Angelo - taxikář, jehož tvrdá šichta (předtím, než musel denně zabít deset lidí) za volantem Falconeru Yellowcar ho shodou okolností dostala do rodiny Dona Salieriho... ach, sladká to nostalgie v nadčasovém kabátku, která i dodnes dokáže pěkně nažhavit. Nicméně dneska již nemusíme na nadčasovou, leč více než patnáct let starou grafiku koukat, jako kdyby nám spadli hračky do kanálu, neboť se stalo to, co nikdo nečekal - máme ohlášený remaster! Anebo ne?

Víte, v případě prvního dílu se nebavíme o vypilování vskutku luxusního klenotu českého herního průmyslu, ale o jeho rekreaci v grafickém kabátku, vedle nějž je Cyberpunk jako Luigi oproti Pepému. A čeho se vlastně dočkáme?

Dočkáme se rozšířené dějové linky (minimálně dle několika zveřejněných snímků mohu očekávat, že přibude mise s návazností na "kontakty z Kanady"), původní soundtrack (takže se můžeme opíjet na parníku v rytmu Coucou) a... hlavně skutečně nádherný grafický kabátek. Díky této krásce bude tedy moje sestava pěkně nažhavená...  
 Nyní vás ovšem nechám pokochat se těmito několika snímky, které k dnešnímu dni unikly z temných sklepení kina Twister... tedy Microsoft Storu. Jak můžeme vidět, tak se nejedná o klasický LS3D engine (znám mimo jiné i z velice okrajové slovenské hry Chameleon), ale o zcela nový engine (minimálně nejde ani o engine z druhé/třetí Mafie). Město na snímcích působí živým dojmem, který si v ničem nezadá se živostí z beta verzí druhé Mafie (tato živost bohužel v plné verzi poněkud... chyběla). 


Zdá se, že dnes na ochutnávku vynikajícího chianti asi nedojde. 

Z tohoto krásného Vincenzova arzenálu (od špuntovky až po kanón) stejně s největší pravděpodobností uvidíme především Colt 1911 (se bude určitě hodit), nebo také sicilskou tradici (nečekal jsem, že se se sicilskými tradicemi setkám zrovna takto). 


A víte, co je na tom všem nejlepší? To, že se této perly českého herního průmyslu dočkáme již na podzim tohoto roku! Tak si žhavte sestavy a kreditky, pač tohle... tohle bude herní událost tohoto (byť začínajícího) desetiletí! 


Analýza snímků

To by samozřejmě ode mne nebylo fér, kdyby nedošlo na (alespoň letmou) analýzu již uniklých snímků. A to vše v podání člověka, co má na první Mafii víc než 700 hodin (odhad, neboť nemám verzi na Steamu) a prošel město Lost Heaven a přilehlý venkov křížem krážem. Tak jedeme, T-T-T-Tome!!

Na snímku můžeme vidět noční přístav (konkrétně se nacházíme mezi dvěma manipulačními jeřáby, které v misi Bastard se štěstím okupují dva Morellovi muži s US Rifle M1903 Springfield) ve Works Quarter (v příběhové linii spadající pod Sergia Morella Juniora) v noční, až noirové atmosféře. Dle světel na přejezdu lze tušit, že mimo typické dělnictvo a sem a tam nějaký ten Bolt Truck (valník v pozadí) lze v misi/misích v přístavu očekávat i vlak a nejenom cisternový vagón, tolik osudný pro poslední minuty života již zmíněného Sergia Morella Juniora. Mimo to vidíme na snímku větší množství alkoholu, čímž se domnívám, že tato mise bude následovat po "kontaktech z Kanady" neboli také Výlet do přírody. Tomu by také odpovídalo noční zasazení a ponurejší atmosféra v přístavu. Očekávám, že tato mise skončí (stejně jako noční šichta na venkově) fiaskem, kdy se budeme muset s Tommy prostřílet celým přístavem. Nezní vám to povědomě..?

Nyní se tedy se vší radostí přesuňme do denní doby. Lokace na snímku spadá s největší pravděpodobností pod Down Town, nebo Little Italy (určeno dle pozice výškových budov, které jsou převážně na Central Islandu). Na snímku vidíme muže v černém kabátu, kloboukem a "Tommy Gunem", jehož směr chůze nedokážu s jistotou určit (s největší pravděpodobností půjde o tématický snímek s nulovou vypovídající hodnotou v rámci příběhové linie, ale to s jistotou říci nedokážu). Mokrá vozovka může poukazovat na dynamické počasí (potvrzující jízdu?), popřípadě pouhé zasazení daného snímku (což by tedy utvrzovalo v tom, že by šlo o snímek z kampaně?). Pokud jde o vozový park, tak na snímku vidíme "můj taxík!" neboli také Falconer Yellowcar (oproti originálu působí méně subtilním dojmem, barvy na vozidle jsou ostřejší a také má na předním nárazníku registrační značku - dle kvality daných registračních značek mohu očekávat, že již nejde o jednotné textury, nýbrž o systém dynamických registrační značek známý nejenom z dalších dílů Mafie, ale také z GTA San Andreas či GTA V), tmavě modrý Bolt Model B (dle zakončení dveří řidiče jde s největší pravděpodobností o provedení Coupe) a v dálce něco, co se zdá jako kříženec Boltu Ace Pickup (Ford Model T) a Boltu Modelu B Delivery (Ford Model A). Je tedy možné, že se dočkáme i nových vozidel, popřípadě dalších variant těch stávajících. Vskutku dechberoucím detailem je potom vítr (neplést se stejnojmennou písničkou) a listí poletující u obou vozidel v popředí, jež dokresluje chladnou (až bych řeklo podzimní) atmosféru.  


A další hit ze Sářiny hudební sbírky..


Na třetím snímku máme možnost vidět jeden z nových pokusů o zabití Morella. Bohužel zde nastává drobná komplikace v podobě definování daného snímku ve vztahu k časové přímce dějové linie, neboť Don Morello vystupuje z Lassiteru V16 Fordor (tímto snímkem máme, zdá se, potvrzenou i buďto možnost úpravy vozidel, nebo víc variant těch stávajících, neboť toto vozidlo se ve stávající interpretaci Mafie zjevovalo pouze v brčálově zeleném odstínu). Za zmíněným Lassiterem se nachází Shubert Six (potvrzeno dle sošky na masce chladiče, která sice v Mafii patří výhradně Shubertu Extra Six, ale vzhledem k daleko většímu množství detailů v ní vidím nový charakteristický znak vozidel značky Shubert), dle barevné kombinace se bude jednat o policejní provedení (pozor, další policejní vůz lze vidět v mezeře mezi Tommym a druhým mužem ze Salieryho(?) rodiny), které se v původní hře vyskytuje až do mise Výlet do přírody. V tom případě máme zde tedy možný pokus o zbavení se Morella daleko dříve, nebo se po ulicích města Lost Heaven budou producírovat i starší policejní vozidla. Za zmínku stojí také daleko propracovanější reklamní plochy (můžeme očekávat Mafia Lore srovnatelný s tím z GTA?), nebo také plachtu nad oknem cihlové budovy vlevo. Mimo to hydrant přišel o tolik typickou rudou barvu, došlo na návrat stánků (ty doznaly odstranění v beta verzi hry) a celkově město působí hodně živě. O novém provedení Boltu Truck (modrý náklaďák za Lassiterem) nemluvě. 


Scéna z mise Dobrou chuť. Rozstřílená (Pepého) restaurace, dle snímku již i seznámena s dárečkem od Joe-a (třeba ho i vykouřil!). Dle expozice snímku lze vidět drobné odlišnosti oproti původnímu scénáři - Morellovi muži se již dokážou dostat přímo do restaurace; Dona Salieriho zde s největší pravděpodobností musíme krýt (aby mohl uniknout do zadních prostorů budovy, v původní verzi jde o sedící kachnu čekající na Tommyho vystřílení neočekávané návštěvy); taktéž si lze povšimnout návštěvníků restaurace a Pepého (tímto ikonická hláška "naši muži jsou mrtví, všichni návštěvníci restaurace jsou mrtví a ten práskač Carlo taky..." bohužel trošičku ztrácí na své hodnotě, i když kdo ví..). Tetelící se vzduch, rozstřílené židle a stoly v restauraci a spousta rozličných předmětů (jídelním lístkem počínaje, láhví s chianti a ubrusem pokračujíc, poškozeným nádobí konče). Vozidla před restaurací nelze s naprostou jistotou určit, dle tvaru střechy mohu ale s jistotou určit, že o Shubert Extra Six (ten si také ukážeme na dalším snímku) rozhodně nepůjde. Takže ano, můžeme očekávat i nějaké ty odlišnosti oproti původní verzi. 


 Tímto se dostáváme k s největší pravděpodobností nejzajímavějšímu snímku. Můžeme zde vidět našeho koktavého Ralpha, který na snímku čistí Shubert Extra Six Fordor bílé barvy (odhad dle znaku na masce chladiče a designu, který nejvíce evokuje právě Extra Six). Odlišností oproti původnímu provedení čítají jiný tvar předního nárazníku, dodatečné světlomety (ty byly v původní verzi hry vyhrazeny pro Tudor), viditelný klakson, lehce nižším pontonem, nižší světlou výškou a také kufrem na zádi (v původní verzi hry má na zádi verze Fordor rezervní pneumatiku, Tudor zase elegantní kufr implementovaný do karosérie vozu). Mimo to v dálce vidíme Bolt Truck Covered, přičemž právě kvůli této kombinaci vozidel se domnívám, že zde máme vyjevenou úvodní scénu z mise Skvělý obchod (v původní misi jsme se Shubertem přijeli k nadzemnímu parkovišti, kde jsme nakonec museli ujíždět s malým pickupem Bolt Model B Pickup s bednami té nejlepší Morellovy whiskey). Mimo to vidíme na snímku čtyři muže (a Ralpha), všichni z nich s největší pravděpodobností spadají pod Salieriho organizaci. Musím ale skutečně poznamenat, že dvorek za Salieriho barem vypadá nejenom kvůli novým detailům jako popelnice, plevel, či nekonzistentní terén plácku, ale také i kvůli novému zasazení (kde můžeme skutečně vidět, že dvorek za barem je skutečně ve městě a ne jen v nějaké namalované kulise). O novém objektu vedle původní garáže, jehož účel či role na Salieriho půdě je doposud neznámý, si asi povíme někdy jindy. 


Máš rád hudbu?
Hudbu?


Vincenzova komůrka v budově vpravo od příjezdové cesty na dvorek. Na snímku nevidím nic moc nového (zbraně z původní verze), avšak co skutečně na tomto snímku zaujme je (dle Ratajových slov) rozložený Thompson 1928 (žeby skrytý odkaz na nějakou tu novou misi a pašování Thompsona?), evidentně připraven pro další užití (popravdě mě láká vidina, že Dona Morella skutečně zastřelíme v divadle ala Theatre mód). Krom nasvícení a dalších detailů se zde, upřímně řečeno, nenachází nic moc zajímavého. 


Poslední snímek, ale o to více narušující moji myšlenkovou mapu a kontinuitu hry tak, jak ji známe. Na snímku máme dva muže v Lassiteru V16 Roadster (dokonce ve stejném barevném schématu jako v původní hře) pronásledující Silver Fletcher (neboli také zasraná neprůstřelná limuzína). Problém v tom, že tento snímek nedokážu s jistotou zařadit do časové linie hry, neboť Silver Fletcher byl v kampani užíván jak prokurátorem (jenže v této časové rovině jsme neměli k dispozici tento Lassiter), tak Donem Morellem. Tím pádem zde vyvstává otázka, zda jde o další možnost (je to možné, neboť jde o útok ve dvou, zatímco v případě mise Smetánka jsme na Morella jeli ve třech - s Tommym, Paulem a Samem), či neúspěšný pokus se zbavit ikonického mobstera v bílém obleku, nebo jen o shodu náhod. Nicméně snímek se drží klasické formule - voda na vozovce, listí jako dynamický objekt, živé město a propracované reklamní prostory. Mimo to můžeme na snímku spatřit (mimo zmíněný Lassiter a Silver Fletcher) také Bolt Model B Coupé v rudé barvě, novou variantu náklaďáku Bolt (vypadá to na starší provedení na základě Fordu Modelu T). Za Silver Fletcherem vidíme Bolt Ambulance (což je, jen tak mimochodem, poprvé od volné jízdy, kdy tento vůz uvidíme v dopravě) a další Falconer Yellowcar. Vodojemy na střechách v kombinaci s (již zmíněným) Boltem Ace Water Supply Truck (můj improvizovaný název) utváří iluzi citu pro detail, který v posledních dvou dílech Mafie chyběl víc a víc. 


Zdroje:

https://www.pcgamesn.com/mafia/definitive-edition-release-date

 

Komentáře
Nirox 19.5.2020 18:21
UPDATE: Take Two oficiálně potvrdila český dabing pro Mafia 1 remake. JE TO TU! ČESKÉHO DABINGU JSME SE DOČKALI!
Nirox 15.5.2020 09:28
Hezky sepsaný, jenom abych ještě k tomu uvedl pár informací. Tak nejedná se remaster, ale remake celé hry plus přidání pár dalších věcí. Engine, na kterém pojede Mafia 1, bude podle všeho engine z Mafie 2 a 3, jenom upravený a zlepšený. Toť vše.
nEscafeX 15.5.2020 01:23
Hodně hezky sepsaný článek :) A alespon sem si mohl něco pořádného přečíst na webu po dlouhé době.
Pavel42 14.5.2020 03:45
Jako by to bylo včera, kdy jsme někdy v roce 2002 2003 seděli u jednoho počítače v !!15ti lidech a hltali příběh. 😁 Teď jen doufám, že se dočkáme i toho úžasného dabingu, který k mafii prostě patří. Jinak perfekt Touste! 👍
Rataj 13.5.2020 22:59
Pěkně sepsaný článek! 👍 Moc cením, posílám nějaké kredity za tento skvost 😉
bit 13.5.2020 22:56
Teď jen doufat že to bude mít český dabing. Ikdyž dabér pana Salieriho zemřel :(
Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Vitezslav (2063Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
pepekmornik

210Kč včera v 20:27

pepekmornik

210Kč včera v 20:26

Lliborflegr

100Kč včera v 15:30

Nejnovější uživatelé
vyhonek25

Registrován 25.4.2024

Ham201

Registrován 24.4.2024

bujdaCZ

Registrován 24.4.2024