Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

ŽÁDNÁ UNPERMA (ANI UNPERMANENT) NENÍ K SAKRU!


Holub

Hráč

46
9.4.2023 21:11, naposledy upraveno 9.4.2023 21:14 uživatelem Holub

Vážení, já opravdu nevím jakou bytost s inteligencí na úrovni houpacího koně napadlo udělat ze slovního spojení unban slovní spojení unperma. Sice jsem si původně říkal, že tohle bude vlákno o jedné, maximálně dvou větách, ale později jsem usoudil, že zde bude potřeba racionální odůvodnění pro ty s inteligencí dýně z tykve a pro vysvětlení proč mě dané slovní spojení tak vys... štve.

A jestli mi někdo z vás řekne, že tomu tak je proto, že tomu tak je, tak tady dole je pro vás gif. Nemusíte dále číst, myslete si své, ale budete za solidní tupce. No, nejen to...

Vy čtete dále? Okay, super.


1. Samotné slovní spojení nedává z pohledu angličtiny smysl

Pro ty z vás, co nedávali pozor, když se v hodinách braly předložky k záporu, tak zde mám dobrou zprávu - dnes se něco málo naučíte. Nejdřív začneme se samotným písmenem P, které je souhláskou v jazyce českém, consonant v jazyce anglickém. A co to pro vás znamená? Zápor se netvoří tím, že se před perma přidá un-. Naopak je tam víc variant, které mohou být užity, ale un-? Oh hell nah, guys.

PS: Je to impermanent pro ty, co to zajímá (a stejně to mění význam daného slova tak, jak si většina daných lidí nepřeje - schválně, jaké je antonymum/protiklad pro slovo permanentní). V některých slovnících jsem sice našel i variantu s un-, ale jde v první řadě o výraz přejatý z chyby (a ano, actually i pár slov, která v angličtině používáte, mají svou stávající podobu vlivem zjednodušování a přejímáním chyb, ostatně část AmEng je na tom doslova a do písmene založená) a v té druhé je naprosto nesmyslný, když existuje doslova ekvivalent, který má nejen stejný smysl, ale taky je gramaticky správně. Tudiž jejich přítomnost v daných slovnících se dá odůvodnit jako termín, který s největší pravděpodobností není morfology a lingvisty přijat, stejně tak (víc než evidentně) nepatří do angličtiny. Change my mind.

Jednoduché řešení? Používejte slovní spojení žádost o unban.


2. Samotné slovní spojení prostě a jednoduše ve spisovné, ani nespisovné angličtině, neexistuje.

To je celé. Prostě neexistuje. Zadejte si do vyhledáváče Google slovní spojení unperma a zjistíte, že dané slovní spojení zjevně vzniklo nedostatkem znalostí z bodu jedna evidentním nedostatkem kreativity a omezeností daných jedinců. Ostatně výsledky samotných vyhledávání stojí za to.

Dáme si schválně do Googlu slovo unperma a co uvidíme? Zjistíme, že se nachází v několika vláknech ze strany, jak by řekly odznáčky na TeamSpeaku, speciáááálních jedinců a, oh boy, na jistém freeroam serveru s vlastníkem, který je sám o sobě zlatý důl pro meme materiál a zvukové efekty. O tom, že pak nacházíme takové slovní spojení na Microsoft Supportu a v dotazu okolo LoLka, radši taktně pomlčme a pokývněme nad stupiditou dotyčných.

Nechcete být za blbce? Jednoduché řešení! Používejte slovní spojení žádost o unban.


3. Stylistika nuda je

Nikdy vám nedošlo, že dané slovní spojení můžete udělat efektivnější a přitom zachovat stejný význam? Oh well, tak tím se konečně dostáváme k tomu, co jsem si nechal na závěr (tak ne, nakonec) a to je samotná stylistická stránka. Víte, normální člověk uvede název vlákna následovně, popřípadě tam uvede i člena AT, který ban udělil (byť já pak mám pocit, že si o ty unbany žádají daní členové AT, ale to je opět záležitost mnohoznačného textu a x možností jeho výkladu). Ve výsledku je slovní spojení žádost o unban prostě a jednoduše vypadá líp než žádost o unpermu. Smiřte se s tím, uvádět v názvu neexistující slovní spojení je po stránce pochopení významu daného textu naprosto nesmyslné a mnohonásobně méně intuitivní, než si myslíte.

Nechcete mít nesmyslný název vlákna? Jednoduché řešení! Používejte slovní spojení žádost o unban.

 


4. V unbanu vám to nepomůže.... fakticky. Also je to sekce s žádostí o unban a ne s žádostí o unpermu

V kombinaci s tím, že jste za totálního šaška, když ve své žádosti uvede slovo unpermanent, unpermaban, nebo unperma (ideálně ve všech třech formách), jde o důvod, který má podle mě největší váhu. Svými žádostmi se snažíte upoutat pozornost tak, aby si ji dotyčný člen AT přečetl a aby v ní viděl nějaký pokrok, či zlepšení. Tím, že tam jednoduše uvedete slovo unperma si své šance prostě a jednoduše snižujete.

A na závěr moudrá slova jednoho muže (Džardys). A doufám, že se těmito slovy bude inspirovat víc a víc lidí.


Závěrem této "práce" bych rád uvedl následovné - nebuďte idioti a používejte jazyk tak, jak se používat má. Žádejte si o věci srozumitelně a tak, jak skutečně zamýšlíte > ŽÁDOST O UNBAN. Tím, že si žádáte o unpermu si defacto žádáte o to, aby vám ban zůstal, avšak pouze dočasně, což svým způsobem permanentní ban i je (do konce portálu či existence lidstva, obojí je pouze dočasné, heheh).

9.4.2023 21:20, naposledy upraveno 9.4.2023 23:06 uživatelem Dzardys

Líbí se mi tvé nadšení, bohužel si myslím, že nejen já, ale i ty budeš po čase zklamán tím, že sepisuješ sálodlouhá témata, která se dostanou pouze k lidem, kterých se netýkají, a skutečnou cílovou skupinu, tj. povětšinou něco jako 13letý FiveM hráč, taková témata kompletně minou, protože jsou rádi, že si na týden zapamatují heslo od jednoho účtu, zatímco jich mají vytvořených dalších pět. Cílená urážka? Nikoliv. Ve své podstatě letitá zkušenost. Ale i tak díky za pěkný topic. 😉


EDIT:

that's what he said

Holub

Hráč

46
9.4.2023 21:24

S tím jsem obeznámen a popravdě jsem si vědom toho, že to tyhle případy nezastaví. Ale když naučím alespoň jednoho člověka to, že je to prostě a jednoduše pitomost, tak jsem dosáhl toho, čeho jsem tím vláknem chtěl dosáhnout. 

Nextx

Hráč

5
13.4.2023 04:38, naposledy upraveno 13.4.2023 04:40 uživatelem Nextx

žádný unban není!

Čeština takové slovo vůbec nezná.

https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=unban&sti=EMPTY&where=hesla&hsubstr=no

Takže mi připadá blbost o jakýkoliv unban vůbec žádat. Ale podle wikipedie existuje slovo klatba! Takže doporučuju nepoužívat internet ale obrátit se na církev.

Holub

Hráč

46
13.4.2023 10:30

Nexte, ty radši dělej bakalářku... xd

Čeština nezná dost pojmů tady. Většina z nich je v rámci nějaké komunity (chcete-li slang) a skoro všechna taková slova jsou přijatá z angličtiny. Vlastně nic moc nového, no. 

13.4.2023 13:04

Rád bych podotknul, že antonymum ke slovu permanent je v angličtině temporary. 
impermanent je v tomto případě gramaticky správná slovostavba, nicméně, nepoužívaný termín :)

Na druhou stranu, vlastně bych se spokojil i s tím, že někdo napíše "žádost o temporary ban" případně "temp ban" pokud má rád zkrácené výrazy. Dává to i z logiky věci smysl, že chceš změnit trvalý (permanent) ban, na dočasný (temporary) :)


Powered by LeoSight IFS
LT~115