Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Je sebenepopisující slovo sebepopisující, či je opravdu sebenepopisující?


3.3.2021 02:51

Zdravíčko vážení hráči,

 

Při mém nočním brouzdání na internetu jsem narazil na zajímavý koncept "sebenepopisující" -ho slova. Na první pohled se to zdá jednoduché, což v podstatě i jednoduché je. Avšak, pokud nad tím budete přemýšlet delší dobu a více do hloubky, bude se to zdát jako nesmyslná věc. Je to trochu podobné jako "růžový slon", což jsem nevěděl do poslední chvíle co znamená. Dovolte mi to trochu vysvětlit. 
K dispozici máme dvě slova. "Sebepopisující" a "sebenepopisující". 

Sebepopisující slovo je takové, jak už z názvu vyplývá, které se popisuje. Popisuje například slovo "čtyřslabičné". Což popisuje slabiky ve slově. Čtyř-sla-bič-né, což slovo čtyřslabičné vlastně samo o sobě říká. Proto je to sebepopisující. Nebo další příklad, a to slovo "české". Slovo české je vlastně české slovo, což je české. Poslední příklad je "existující". To slovo samo sebe popisuje jako existující, jenom díky tomu, že existuje, proto je to existující. 

Sebenepopisující slovo je přímý opak slova sebepopisující. Nedokáže popsat slovo patřící pod kategorii sebenepopisující. Například "jednoslabičné". Toto slovo se nedá samo popsat, jelikož není jednoslabičné. Poté máme slovo "anglické", což je vlastně české slovo. A jako poslední "neexistující", což popisuje to, že to slovo neexistuje. Přičemž to slovo ale existuje. 

Teď k hlavní myšlence tématu. Kdybychom chtěli, můžeme většinu přídavných jmen zahrnout do těchto dvou kategorií. Avšak! Nachází se zde jedno slovo, které nelze zařadit ani do jedné kategorie. A nebo lze?
Je to právě to slovo sebenepopisující. Pokud bychom totiž slovo sebenepopisující zařadili do kategorie sebepopisující, tak by to znamenalo, že slovo sebenepopisující popisuje samo sebe a to, že je sebenepopisující. Což vlastně nejde. Pokud bychom ho ale zařadili do sebenepopisujících, tak by to znamenalo, že to slovo vlastně sebe samo popisuje a museli bychom ho zařadit do sebepopisujících. Díky čemuž se vlastně vracíme na první bod a to k tomu, že ho do sebepopisujících zařadit nemůžeme. Totižto, sebenepopisující slovo je sebenepopisující právě tehdy, když sebenepopisující není sebenepopisující. 

To jen tak, abyste měli nad čím přemýšlet. 


Powered by LeoSight IFS
LT~31