Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Informace Co je Kongres?


5.4.2021 21:39, naposledy upraveno 25.6.2023 13:53 uživatelem Rataj


Možné se ptáte: Co je to Kongres, jaká má práva a k čemu je dobrý?

Na to se Vám pokusíme touto infostránkou odpověděť.


Kongres San Andreas je zákonodárný orgán ve státě San Andreas.

Má jednu komoru, říkáme o něm tedy, že je unikamerální.

💡 Například Kongres Spojených států amerických má komory dvě (Senát a Sněmovnu reprezentantů), podobně i Parlament České republiky má horní a dolní komoru (Senát a Poslanecká sněmovna). Ve státě San Andreas však máme pouze jednokomorový Kongres, podobně je tomu například na Slovensku (Národní rada).

Úkolem Kongresu je vytvářet zákony, rozhodovat o rozdělování rozpočtu a dalších důležitých věcech, které by ve správném demokratickém státu měli rozhodovat lidmi volení zastupitelé.

Tyto věci dříve rozhodoval Vrchní soud San Andreas, který však tuto pravomoc udělil také (k dubnu 2021) nově zřízenému Kongresu a to Novelou ústavního zákona č. 33/2021. Později se vrchní soud zcela vzdal zákonodárné pravomoci a Novelou ústavního zákona č. 106/2023 se tak Kongres San Andreas stal jediným zákonodárným orgánem v našem státě (s vyjímkou soudních precedentů, které jsou však podřazené zákonům - více se dočtete na infostránce „Který zákon má přednost?“).


Kongres může také zastupovat veškerou činnost místní samosprávy a to s vyšší mocí. Dříve mohl Kongres zastupovat krajská zastupitelstva, která se však zrušila. Místní samosprávu obvykle řeší starostové (ti jsou zároveň i kongresmani), jejich skupiny, potažmo v některých věcech i vrchní soud.


Členy Kongresu (kongresmany) se stávají lidem volení zástupci za vybrané obce v San Andreas. Obvykle se jedná o 2 zástupce z každé z obvykle 5 obcí. Nejčastěji tak máme Kongres složený z 10 kongresmanů. Ústava však připouští nižší i vyšší počet kongresmanů a to zejména proto, že vrchní soud vybírá volební obvody a jejich počet není zákonem pevně určen. Taktéž je možné, že se na druhém místě v nějaké obci nenajde kandidát, který by dosáhl 10 hlasů.

Ústavní zákon č. 1/2020 čl. 9, bod 2.: Členy Kongresu se stávají za každý volební obvod první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, dosáhli-li zároveň počtu alespoň 10 hlasů.

Můžeme tak teoreticky mít třeba jen 5 kongresmanů, ale také jich klidně může být 28 (dva za úplně každou obec v celém SA). Vrchní soud (především za užití ústatních zákonů) samozřejmě hlídá, aby nebyl narušen demokratický proces. Počet kongresmanů se proto snaží držet na ustáleném a časem ověřeném počtu.


Hlasování v Kongresu funguje pomocí elektronické hlasovací aplikace, kterou má k dispozici každý kongresman. To zajišťuje rychlost rozhodnutí při řešení všemožných návrhů. Kongres je schopen o každé věci rozhodnout během 24 hodin - to je lhůta, po které se hlasování ukončuje i pokud se nevyjádřili všichni kongresmani. Více o hlasování a pravidlech, kterými se Kongres řídí se dočtete v Zákoně o Kongresu.


Někteří kongresmani jsou zároveň starosty nějaké obce a jsou tak představiteli dané oblasti. S různými žádostmi se můžete obrátit přímo na svého místního starostu, nebo můžete Kongresu odesílat podněty a žádosti do elektronické Vládní podatelny, ta funguje obdobně jako systém Soud 2.0, který používá Vrchní soud San Andreas.


Každé složení Kongresu má své pořadí, to není vázáno na rok ani měsíc, jelikož může být Kongres odvolán dříve. První sestavený Kongres, který vznikl po květnových volbách v roce 2021 se nazýval "I. Kongres San Andreas" a každý další pak svým pořadovým číslem.

Mějte na paměti, že volby do Kongresu jsou mnohem významnější, než předchozí volby starostů. Volíte totiž zastupitele, kteří vládnou celému našemu státu.



Powered by LeoSight IFS
LT~26