Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Jděte k volbám, ale vážně


7.10.2021 13:42, naposledy upraveno 7.10.2021 13:45 uživatelem Rataj

Statistika Google Analytics mi říká, že mezi aktivními návštěvníky našeho webu je až 2000 lidí ve věku 18-24 let. Dalo by se tedy předpokládat, že tu možná máme až 2 tisíce prvovoličů. Dle běžných statistik volební účasti se dá také předpokládat, že polovina z nich vlastně prvovoliči nebudou, jelikož svého práva volit nevyužijí - zkrátka k volbám nepůjdou. Samozřejmě si tu hrajeme s teoretickými čísly, ale je možné, že tu máme tisícovku lidí, kteří mohou volit, ale nepůjdou. A právě pro ně píši tento příspěvek. Samozřejmě tu taky máme mnoho lidí v mladším věku, kteří volit ještě nemohou, ale i ty bych rád přesvědčil, že má smysl k volbám chodit, jakmile tu možnost mít budou. Rozhodně vám nebudu říkat, koho máte volit, ani vám nepovím, koho budu volit já. Co vám ale povím je, že k volbám půjdu a že jsem byl volit v každých volbách, které od mých 18 let proběhly. Proč? Protože mi politická situace v naší zemi není lhostejná. Tohle není žádná kampaň, jen vám chci sdělit svůj názor a zkusit vás do té volební místnosti dokopat.

 

Proč volit?

Možná nechcete jít k volbám, protože vám to přijde zbytečné, říkáte si věty typu: "Stejně jeden hlas nic nezmění." Anebo prostě nevíte, koho volit. Nebo dokonce máte dojem, že máte lepší věci na práci, než jít k volbám. Hrát ale můžeme kdykoliv, jít k volbám můžeme jen zítra a pozítří. Pokud patříte mezi ty, kteří si neumí vybrat stranu, protože se s žádnou neztotožňují, nebo se o politiku nezajímáte a tak si myslíte, že nejste dostatečně informovaní, abyste provedli zodpovědnou volbu, pak si prostě udělejte krátký patnáctiminutový research, přečtěte si něco o stranách, nebo si pusťte nějakou politickou debatu a prostě ten hlas běžte hodit tomu nejmenšímu zlu. Má to smysl. Většina voličů nevěnovala ani těch 15 minut studiu, prostě se jen nechala zlákat na nějaká líbivá slova, takže dost pravděpodobně budete zodpovědnějším a informovanějším voličem, než-li průměrný volič.

Vrátím se teď ale k tomu nejsložitějšímu a tím je situace, kdy nechcete volit, protože máte dojem, že ten jeden hlas přeci nic nezmění, nebo že je volba zbytečná, protože stejně všichni kradou. Můžeme se tady bavit o statistice, o efektu motýlích křídel, o tom, jak si tohle můžou říci všichni a podobně. Já to ale vezmu z jiného úhlu pohledu. Běžně se uvádí tři základní svobody - osobní svoboda (např. svoboda pohybu, vlastnictví), ekonomická svoboda (např. svoboda podnikání, obchodu) a politická svoboda (např. právě možnost svobodné volby). Jestliže si vážíme naší politické svobody, měli bychom ji taktéž využívat. Není to tak dávno, co v naší zemi lidé nemohli volbou něco změnit, dnes (resp. zítra a pozítří) však něco změnit můžeme. Jasně, váš hlas nebude tak zásadní aby změnil politickou situaci v zemi, ale můžete se alespoň podílet na té snaze a mít dobrý pocit z toho, že jste pro to něco udělali.

To vám pak taky dodá určitý nárok si stěžovat, až se vám něco na naší politice nebude líbit. Pokud k volbám my mladí nepůjdeme a necháme za nás rozhodnout důchodce, nemůžeme si pak stěžovat, že pro nás politici nic nedělají. Nemluvím ani o konkrétních stranách. Nikdo se v politice nebude o mladé lidi zajímat, když nebudou k volbám chodit. Proč by taky dělali něco pro nás, když my jsme je tam nedostali? Když ze statistik ví, že mladých voličů je tak málo, že nemá cenu se jim snažit zavděčit? A přesto v tom programu snad každá strana má něco pro nás mladé. Jsou to ale jen sliby. Nejsme prioritou a nikdy nebudeme, dokud se nezvýší naše volební účast.

A pokud nechcete volit v každých volbách, tak alespoň v těch do poslanecké sněmovny byste mohli, ty jsou nejdůležitější. Právě do poslanecké sněmovny se volí zítra a pozítří, tak tam prostě běžte něco hodit. Podílejte se na rozhodnutí, kdo nám tady bude další 4 roky vládnout.

Díky za vyslyšení a budu rád, když mi do odpovědí napíšete vaše důvody k vaší (ne)účasti u voleb.

Rataj out.

7.10.2021 15:14, odstraněno 7.10.2021 15:14 uživatelem
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem

Zeintar

Hráč

49
7.10.2021 15:37

Pokud jsi člověk, kterého politika nezajímá, víš o tom úplný prdlajs, máš jiný starosti a jen tak jsi něco zaregistroval a nemáš o politiku žádný zájem a pak za tebou někdo příjde jakože "Musíš jít volit", já říkám - Nechoď. Ačkoli tady půjdu proti mainstreamu, ale pokud tě ta politika nezajímá, nebere, tak nechoď volit. Podle mě je to úplně v pořádku nejít volit. Za mě je lepší nejít volit, než aby někdo tu obálku vhodil někomu, na základě věcí, které vůbec nedávají smysl.

Pokud o politice moc nevíte a bylo vám již 18 let, tak "nevolit" je také volba. Promítne se to poté na grafech a dáte tím prakticky najevo, že nikdo vám nevyhovuje, nebo vám je politika jedno. To určitě není špatně! Kdyby nechodilo volit 60-70% lidí, ale volilo by pouze 20% lidí, tak by to taky otevřelo určitou diskuzi, zda-li není s naší demokracií něco špatně. Jít nevolit je taktéž nějaká message. 

 

Ještě dodám: Pokud nejsi líný volit, ale zároveň splňuješ to, co jsem napsal ve dvou odstavcích nahoře, vhoď tam prostě prázdnou obálku. Já sám volit určitě půjdu, po volbách klidně prozradím, koho jsem zvolil. Snažím se zde ale obhájit ty, kteří se o politiku jednoduše nezajímají.

Rezekvitek

Hráč

8
7.10.2021 15:39

Že ti nikdo "úplně nevyhovuje" Vůbec nevadí. Nevybíráš si tim partnera na celý život, jen směr, kterým se to tu potenciálně má ubírat (jen se snažíš najít někoho, jehož cesta směřuje co nejpodobnějším směrem jako ta tvoje, takže pokud máš sám aspoň trochu představu...) že to bude o kousek doprava nebo doleva s tím se žít dá :) 

Holub

Hráč

46
7.10.2021 16:05, naposledy upraveno 7.10.2021 16:06 uživatelem Holub

Získat alespoň základní povědomí o volebním programu není v dnešní době, kdy se dá zjistit spousta informací (z nichž je daleko méně správně) skrz internet, je, řekl bych, nepříliš obtížné. Jistě, uznávám argumentaci v podobě toho, že je lepší nejít volit vůbec než zvolit špatně (byť je otázkou co je "špatné" vzhledem k politickým preferencím každého voliče či nevoliče - nejít volit znamená zastávat nějaký názor).

Pro mě jsou volby vyjádřením toho, že není člověku jedno to, co se děje venku. Ano, sliby jsou většinou jen sliby, kterými se tahají lidi k hlasům, aby mohla daná strana/hnutí/koalice zůstat u koryta, ale rozumná volba dokáže zlepšit situaci v zemi. A že je co zlepšovat (tohle je jen skromný výcuc problematik, se kterými se budeme potýkat a na základě volby může být daná cesta lépe, či hůře schůdná) - růst cen nemovitostí bez jakýchkoliv regulací (ergo pro většinu z vás bude vlastní dům nedosažitelným snem, popřípadě s hypotékou na krku), dluh v řádu miliard bilionů (který se promítne do zdanění všeho možného), přechodné a velice zásadní období v oblasti dopravy (tj. připravte se na elektromobilitu, na kterou vlivem předchozího bodu a nízkého růstu průměrných příjmů dosáhnou pouze nízká procenta), upadající kvalita českého vzdělávacího systému (bavím se o mainstreamu, alternativy ala Waldorf ponechme stranou) a mnoho, mnoho dalšího.

Neskutečná hloupost je pak argumentace v podobě směru dané politické strany a že na tom nesejde (excuse me what the puck?). Řazení politických stran do pravice-střed-levice je dnes již zastaralý systém, neboť valná většina politických stran má dnes volební program složený z věcí, vlivem kterých by bylo jejich zařazení přinejmenším velice obtížné. Sejde na tom a to z toho důvodu, že strana A, která může být na této archaické přímce zařazená o maličký kousíček vlevo/vpravo oproti straně B, může mít daleko radikalnější program i přesto, že dle dané přímky je straně B víc než blízko.

TL:DR - Každý hlas se počítá, vybírejte dle toho, co je pro vás nejmenší zlo/co vám nejvíc vyhovuje. Víc než ANO s Babišem v čele se to zk... nemůže. Možná jedině v rukou ekoteroristů ala Brusel (stačí se podívat na situaci v Praze, lol), ale to je zase jiný příběh a můj pohled na problematiku, která je stejně jako v případě Babiše, pouhopouhé lobování.

Zorra

Hráč

41
7.10.2021 20:28

Mě jsi přesvědčil. Já volit půjdu. 😊


Powered by LeoSight IFS
LT~72