Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[RECENZE] A Silent Voice


asdf

Hráč

15
5.3.2022 14:36, naposledy upraveno 5.3.2022 14:37 uživatelem asdf

Vážení čtenáři,

   spousta z vás jsou nadšenci anime, někteří se považují za otaku, či weeby. Pokud ti téma není blízké a nechceš se o něj zajímat, na místo posměšných reakcí a bezvýznamných komentářů bude lepší příspěvek opustit. 



V příspěvku se nachází spoilery na "A Silent Voice"



   A Silent Voice je film, při němž se i mně spustili slzy. Jeho tématika je jedinečná a je to skutečně úžasně zpracované. Je to psychologické drama doplněné romantikou. Málokdy se mi povede vydržet sedět u monitoru 2 hodiny a něco sledovat. Film je skvěle zpracován po audiovizuální i dějové stránce.

 

   Hluchota se stává metaforou pro izolaci a nedorozumění v tomto příběhu, které sleduje rozpadající se přátelství ve tříde, do které náhle vstoupí dívky se sluchovým postižením. Narcismus, sebenenávist, tajná láska a touha po přijetí - všechny znaky puberty jsou živě evokovány. Film se navíc může chlubit neotřelým poutavým přístupem k řešení všudypřítomného japonského tématu školní šikany z pohledu spíše tyrana než oběti. Film je plný dramatu, smíchu, slz a minimálně dvou pokusů o sebevraždu. Příběh je působivý tím, jak zabírá incident, jak může na dlouhou dobu uškodit pachateli i oběti po psychické stránce. Příběh sleduje Shoyu Ishidu, který je mlčenlivý chlapec a na začátku filmu se snaží skočit z mostu. Brzy poté se dozvídáme, že když byl zpět v šesté třídě, Shoya šikanoval novou spolužačku jménem Shoko Nishimiya, která byla hluchoněmá. Byla velmi laskavá a milá i přesto, že byla hlavním náporem všech vtipů. O deset let později se Shoya nikdy nedokázal zbavit nálepky násilníka svého mládí a sám o sobě se stal vyvržencem, kterému se nyní zbytek jeho školy vyhýbal. Vystopuje Shoko, kterou neviděl od dětství v naději, že mu odpustí jeho hrozné chování a léta terorizace. Většina filmu zabírá jejich pokusy o spřátelení se, přičemž poškozené duše hledají ve vzájemné společnosti nějakou útěchu. Ale komunikace mezi nimi není tak jednoduchá, i když se Shoya snaží naučit znakovou řeč, mezitím trvalé následky jejich traumatu zanechávaji trvalé rány. Film exceluje vykreslováním vnitřních světů dvou postav, přičemž věnuje zvláštní pozornost detailům, jak vizuálním, tak zvukovým. Právě tyto detaily rozdělují Shoyu a Shoko. V jedné sekvenci se za ní připlíží a ona si uvědomí, že je tam, až když najednou odletí skupina holubů. V jiném položí ruku na zábradlí a dozvuky signalizují jeho přítomnost

čekajícímu Shoko. V moment, když se Shoya stane sám poraženým, terčem šikany, vidí všechny ostatní s velkým ,,X” přes obličej, jakoby se stali abstraktními projevy jeho vlastního odmítnutí.

Spoustu atmosféry tvoří také kontrasty slyšitelného života Shoya s tichým životem Shoko. Zdá se, že je to taková propast, která je od sebe odděluje a (nemluvě o tom, že ani jeden z nich nemá v životě otce) nakonec je zároveň může spojovat.

 

,,The Japanese word for moon is "tsuki", pronounced "skee", additionally, the word for "like" in Japanese is "suki", also pronounced "skee".

 

Watashi wa anata suki desu - "I like you", but because obviously of the way she speaks, and how he assumes she would never romatically like him, he confuses it for the moon.”

 

 

Děkuji za přečtení.

A co vy? Jak jste byli, či naopak nebyli s filmem spokojeni?

Kubby

Hráč

57
5.3.2022 15:57, naposledy upraveno 5.3.2022 15:57 uživatelem Kubby

Ahoj,

jsem rád, že jsi si s takovou recenzí dal práci a jsem rád, že se ti film líbil.

Já osobně jsem viděl film třikrát, poprvé jsem se k tomuto filmu dostal někdy na začátku září 2019.

Film mě hned poprvé, co jsem ho viděl neskutečně nadchl, bavil a líbil se mi, že jsem ho během roku 2020 zhlédl ještě dvakrát.

Nebudu zde asi sepisovat nějakou svoji dlouhou recenzi, jelikož mi to přijde zbytečné. Ačkoliv pokud můžu doporučit nějakou recenzi, která se mi fakt hodně líbila právě na Koe No Katachi, tak je to jednoznačně tahle od Meona.

Osobně za sebe a věřím, že i pár dalších lidí můžu doporučit, pokud se někomu bude líbit Koe No Katachi další filmy, jako jsou třeba Kimi no na wa., Tenki no ko, Kotonoha no niwa, Bjósoku 5 centimeter všechny tyto čtyři filmy jsou od režiséra Makoto Shinkai, ke konci roku 2021 bylo také oznámeno, že Makoto Shinkai pracuje na novém filmu společně s Masayoshi Tanaka, který měl na starosti character design právě v Kimi no na wa, Tenki no ko, či dokonce v Toradora a Darling in the FranXX. Dále na filmu spolupracuje i Kenichi Tsuchiya, který byl animation directorem u filmů Kimi no na wa a Kotonoha no niwa, dále se také vrací Takumi Tanji, který měl na starosti background art právě pro filmy Bjókosu 5 centimeter, Kotonoha no niwa, či Kimi no na wa, u kterého byl právě art director. Film ponese název Suzume no Tojimari a měl by vyjít někdy na podzim letošního roku.

Dál bych určitě doporučil film Kimi no suizó o tabetai od režiséra Shinichirou Ushijima, dále také určitě stojí za zmínku film Cider no You ni Kotoba ga Wakiagariu, který je od řežiséra Ishugiro Kyouhei, který byl taktéž režisérem pro Shigatsu wa Kimi no Uso více známo jako Your Lie in April.

Nebudu zde psát dění každého filmu, či seriálu, který jsem zde zmínil, jelikož by to bylo zbytečně dlouhé, ke většině filmů jsem dal hyperlink na ČSFD nebo na MyAnimeList.

bit

Hráč

49
5.3.2022 20:31

Super recenze!

Koe no Katachi je můj nejoblíbenější anime film a mám i mangu.

Ocenil bych více takových recenzích tady! :D


Powered by LeoSight IFS
LT~33