Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Useless facts

1 2 3 4 5



bit

Hráč

49
21.12.2020 16:55

Mick Gordon (Tvůrce soundtracku pro DOOM) použil v jednom tracku zvuk motorové pily a je to banger

12.1.2021 21:05, naposledy upraveno 12.1.2021 21:09 uživatelem SedliX

Za pár týdnů mě čeká zkouška z farmakologie. Tak se s vámi podělím o chaos, se kterým se v medicíně setkáváme každý den nejen my, ale často se s ním setkávají i lidé, kteří užívají pár léků pravidelně a ve zdravotnictví se nepohybují.

Jste tu snad někdo alergik? Pokud ano, neberete náhodou Xyzal? Nebo Zenaro? Nebo třeba Cezeru? A nebo neříká vám něco levocetirizin?

Teď nadešel čas na to "wow," na které všichni čekají. Zenaro, Cezera i Xyzal mají stejnou účinnou látku! 😲 Tou je právě levocetirizin. No jo, ti bystřejší si řeknou, proč existuje tolik různých léků, když v nich je úplně stejná účinná látka? Nikoho asi nepřekvapí, že je to tak trochu z finančních důvodů. Peníze dnes točí světem, nemám snad pravdu? 🤑 Koho to ještě pořád baví číst, možná přemýšlí nad tím, jak se stane, že tři různé firmy vyrábí ve stejnou dobu tři léky, ve kterých je stejná účinná látka. Kdo zaplatil výzkum? A nyní přišel čas na termíny.

  • Generický název je název účinné látky. Každého, kdo alespoň trochu chápe chemii, asi napadne, že by se léky daly jmenovat jejich chemickými názvy. Vraťme se k levocetirizinu. Pokud bychom použili chemický název, bude to (2-{4-[(R)-(4-chlorfenyl)(fenyl)methyl]piperazin-1-yl}ethoxy)octová kyselina. Uh, cože? No, dobře, pryč s nějakou octovou kyselinou. Proto nějaká chytrá hlava vymyslela generické názvy. Je to obdoba chemického triviálního názvu. Když se vyvine nějaká nová léčivá látka, výzkumnící dají hlavy dohromady a vymyslí pro ni název. Musí se jim uznat, že to jsou ale docela syčáci, jinak by totiž nevymysleli třeba abciximab. 🙈 Přesto je generický název úžasný. Opusťme abciximab i levocetirizin a přesuňme se třeba k ramiprilu, kaptoprilu, enalaprilu nebo perindoprilu. Ty názvy jsou všechny podobné, že? To je proto, že koncovka -pril řadí léky do skupiny ACE inhibitorů. Jako zdravotník proto vím, že kaptopril i enalapril blokují ACE a snižují tak tlak. On to je vlastně docela chytrý název, ne?
  • První, kdo vyzkoumá novou léčivou látku, která se schválí, má právo ji vyrábět po určitou dobu pod patentem. To znamená, že každou nově schválenou léčivou látku může po dobu trvání patentu vyrábět pouze jedna farmaceutická společnost - ta, která látku objevila a registrovala. Ta dá látce formu - udělá z ní tablety, roztok do ampulek, čípky... Co vás napadne. A té konkrétní formě dá název. Grafici navrhnou krabičku, někdo napíše příbalový leták, vše se to dá dohromady a voilá 🧙‍♂️ - je tu originální lék. V případě levocetirizinu zvolila firma, která jej registrovala, pro svůj lék název "Xyzal." Jakmile je originální lék připraven, může se začít prodávat. Vývoj léků je hodně drahý koníček, proto i originální lék není levná sranda. 
  • Jakmile vyprší patent, mohou i ostatní farmaceutické firmy začít používat tuto účinnou látku. Není to tak jednoduché, účinná látka sama o sobě nestačí, do lékových forem se přidávají pomocné látky apod. Ty mohou ovlivnit vstřebávání léčivé látky a proto nelze vždy říct, že dvě tablety se stejným množstvím účinné látky musí být stejné i v účinku. Každá další firma, která využije účinnou látku, která už není patentovaná, musí podrobit jejich "nový" lék řadě testů, v kterých se zkouší, jestli je tento lék stejně účinný jako originální lék. Pokud ano, grafici navrhnou krabičky, někdo obšlehne příbalovou informaci z originálního léku, dá se to všechno dohromady a na krabičku se natiskne název. Tentokrát už nejde o originální lék ale o generikum. (Generikum znamená, že tento lék obsahuje stejnou účinnou látku - generický název - jako originální lék). V případě levocetirizinu jsou generiky například už zmiňované Cezera nebo Zenaro. Pochopitelně jsou generika levnější, protože firma, která generikum vyrábí, nemusí financovat výzkum účinné látky.

Ačkoliv to takhle zní jednoduše, představte si tu patovou situaci, kdy pravidelně berete Cezeru. Ta má ale jednou výpadek a najednou místo ní dostanete Zenaro. Úplně jiná krabička, úplně jiný název. Noční můra, co? 🙉

bit

Hráč

49
1.2.2021 13:35

Jakýkoli díl Nekopary je delší než kampaň jakéhokoli Call of Duty.

Kubby

Hráč

57
1.2.2021 14:23

Dokázal jsem nahrát na DDLC přes 700 hodin a zároveň nahrát 1083 hodin na Skimu.

Alfondra

Hráč

37
2.2.2021 15:02

Víte, že submechanofobie je strach z ponořených věcí vytvořených člověkem? Může se jednat o věci zcela ponořené, ale i z části ponořené. Často je tato fóbie zaměňována s Thalassofóbií, což je strach z hluboké vody.

Prop from the Queen Mary : submechanophobia

4.2.2021 08:46, naposledy upraveno 4.2.2021 08:46 uživatelem SedliX

První absolutně useless fakt v této odpovědi je, že aktuálně sedím v denní místnosti a užívám přestávky, než zase půjdu na covidárium. Proto píšu z mobilu a moje zpráva není tak hezky učesaná (tj. zbytečně moc barevná) jako ostatní.

Druhý Useless fakt je, že sem píšu, abych nepsal offtopic v návrhu v sekci Skimo RP, nechci totiž dostat varování a přijít o zelenou fajfčičku "čistý štít." Pokud by vás ten návrh snad zajímal a chtěli byste se k němu vyjádřit, najdete ho zde.

Co jsem ale hlavně chtěl napsat je, že některé studie uvádějí, že energetické nápoje mohou prodlužovat QT interval na EKG a zvyšovat tak riziko vzniku torsades de pointes (pokud vám tento název nic neříká, jde o polymorfni komorovou tachykardii a pokud vám neříká nic ani to, je to prostě "velký špatný.") Naštěstí jsem já osobně nepotkal nikoho, kdo by přežil torsades de pointes, a pak by mi řekl, že předtím pil energetický nápoj. Odkaz na jednu ze studií, abyste nemohli říct, že jsem si to "vycucal z prstu," přikládám zde. SedliX out. 

Holub

Hráč

45
4.2.2021 11:15, naposledy upraveno 4.2.2021 11:43 uživatelem Holub

Víte, že změnou času na svém zařízení můžeme zničit skript na (ne)aktivitu majitele?

Na tuto vlastnost a skutečnost, že server bere poslední čas připojení ze zařízení, jsem přišel náhodou díky tomu, že při restartu se mi vrací čas na rok 2013. V průběhu hry jsem si změnil datum na to skutečné a docílil efektu, že majitel byl naposledy online před osmi lety. A ačkoliv je to pouze kosmetická záležitost (interiér je stále aktivní, totéž i majitel), tak je to poněkud humorníčkovské zjištění. 

7.2.2021 10:09

Věděli jste že rybička Mečovka mexická (Xiphophorus hellerii) dokáže změnit pohlaví?
Dělají to aby vyvážili poměr pohlaví v hejnu. Např kdyby najednou v hejnu vychcípali všichni samci tak nejdominantnější samici naroste na ocasní ploutvi "mečík" který je charakteristický pro samce a jednoduše změní pohlaví. :D

Sama jsem to zkoušela..dotáhla jsem domů jen samice a do měsíce jsem měla samečka.. :D :D

Scor

Hráč

63
22.2.2021 21:43

Víte, že při přistávání u letadel s pokročilou Avionikou tak to označí MTA komunitu? 50...40...30...20...RETARD....RETARD (jk)

neznamy#2452

Smazaný účet

17
13.4.2021 09:22

vedeli ste, že @sammael02 sa normálne nevolá Samuel? 🤔😳

vedeli ste, že @Patryk sa normálne volá Paťo? 😮😳

1 2 3 4 5


Powered by LeoSight IFS
LT~126

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: Vitezslav (2063Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
gloziscoot

50Kč včera v 21:36

ShadowzWT

70Kč včera v 15:24

MrKys

300Kč včera v 01:26

Nejnovější uživatelé
Ham201

Registrován 24.4.2024

bujdaCZ

Registrován 24.4.2024

Tomaskosos

Registrován 24.4.2024