Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Život a levné hraní s neemulovatelnou konzolí

Holub

10.9.2022 - 11:06


Jak je již u mě naneštěstí zvykem, můj (k době sepsání článku) stávající notebook si užívá výletů po servisech Země České (údajně absolvoval cestu do Olomouce, ale nevím co na tom je pravdy). A vzhledem k tomu, že můj nejnovější kus techniky je (krom telefonu již zaniklé značky a již neprodávaného vapa) notebook, který pamatuje ještě živého Žižku Havla, bylo potřeba hledat jinde. Žel bohu jsem měl tehdy absolvovat své "úřední kolečko" kvůli studiu a formalitám okolo, takže jsem se zastavil u rodičů, kde jsem cirka měsíc zpět nechal připravenou PS3 k zapojení k jejich televizi (no, na poměry mého Blaupunktu to bylo spíš kino) včetně kabeláže. Jal jsem se svého majetku a konzole byla za třicet minut (a cesty v kufru mého dočasného povozu... ano, i A4 si dopřává ozdravný pobyt v jisté středočeské garáži za rytmu Vilém péče housky... kdo pochopí, ten pochopí) v mém bydlisku.

Neemulovatelná? Mno, není to tak jednoduché

Seznamte se - tohle je PS3 v původní "Fat" verzi s 80GB interní paměti. Kousek mi dělal společnost od roku 2009 a dá se říct, že krom Xperie Play jde o jedinou konzoli či konzoli připomínající věc, kterou jsem měl. Důvod je nasnadě - jde o jednu z posledních konzolí, kde pro multiplayer nebylo potřeba vlastnit předplatné... děkuji Microsoftu za zničení jednoho z mnoha trhů. Dvě hry, které k této konzoli byly (a dodnes jsou), se sice nacházely v bundlech, ale zrovna tato kombinace nikoliv (Uncharted a GT5 Prologue, v době sepisování svých poznatků je na cestě ke mně i Academy Edition). Ti znalejší ví, že první z jmenovaných her je jedním z klenotů tehdejší výkladní skříně, zatímco druhý z jmenovaných je, kulantně řečeno, glorifikované demo skutečného GT5. 

 V úvodu jsem zmínil i to, že tato konzole je neemulovatelnou. No, ono to není tak jednoduché. Pokud si chcete zahrát hry z PS3 na kterékoliv novější konzoli od Sony, můžete si nechat zajít chuť. Důvodem je poněkud komplikovanější architektura konzole, která dělala z portování her na danou konzoli ekvivalent pekla na zemi, nebo ježdění autobusem od ČSAD. Tudíž pokud si chcete zahrát kupříkladu Red Dead Redemption na novější konzoli, u Sony si musíte zajít chuť.  Ano, zde i mnou tolik nenáviděn Xbox má prostě navrch. Na druhou stranu každá verze PS3 disponuje zpětnou kompatibilitu... mno, i když ani tady to není jednoduché. Nativní podporu her z PSX mají údajně všechny verze, bohužel u her z PS2 je to horší a zde už musíte skutečně hledat. U Fat verze záleží na provedení a zrovna 80GB verze, kterou zde mám, má tuto kompatibilitu v závislosti na verzi systému. Jinými slovy zde se nevyplatí dělat aktualizace, pokud máte původní verzi systému. 

 Pokud jde o emulátory na PC, zde se dočkáte úspěchu za předpokladu, že vaše sestava stojí skutečně za to a dává si bitcoin minery, Prospect, Skimo a podobně náročné věci k snídani. Na druhou stranu emulátory Xbox 360 na tom nejsou o moc lépe a ze své zkušenosti mohu potvrdit, že jsem si kvůli polofunkčnosti a špatnému shánění her na internetu dokonce pořídil jednu z her právě na PS3. 

 

Nákupy her, funkčnost konzole a celkové okénko do vlastnictví této konzole

Jak již bylo řečeno, tak konzoli mám od novoty s tím, že většího užívání si užila do roku 2011. Od té doby občasně až sporadicky, tudíž se vyhnula peklu na zemi v podobě GTA V. Za tu dobu jsem se dostal k círka patnácti až dvaceti herním titulům. Mezi nimi najdete tituly, na které fanoušci daných sérií pějí jen kritiku (NFS Undercover), oslavné chorály (Uncharted, RDR) či tituly, na kterými zůstává rozum stát (The Simpsons Game... a ano, Hit and Run není jedinou The Simpsons hrou). Veskrze se dá říct, že výběr herních titulů je dostatečně obsáhlý na to, aby si něco vybral každý. Pokud máte rádi starší tituly, již zmíněná zpětná kompatibilita vám umožní si je zahrát (za předpokladu, že je máte... existuje ještě jedna cesta, ale o té si povíme níže). 

 Veskrze dodnes existuje celá řada obchodů, kde si můžete levně dopřát zajímavé tituly, kolikrát i konzolové exkluzivky. Patnáct let zde již naštěstí něco udělalo, bohužel tomu tak není u všech her. Dá se říct, že známější hry seženete do tří stovek i se zárukou. Nebo pokud rádi žijete na hraně, stále existují bazary a hry z druhé, třetí, čtvrté či dokonce i z páté ruky. Takto jsem nakoupil cirka šest her, z nichž pouze jedna se ukázala jako problém. 

 A má doporučení? Krom klasiky ala Uncharted, která je prostě must have bych doporučil Midnight Club LA. Za cirka 200 korun dostanete hru, která se pyšní citem pro detail, zajímavým jízdním modelem, ve kterém lze cítit, že vozidla mají nějakou váhu a také modelem, ve kterém je nějaké to vyprasení skutečně příjemné. Záměrně jsem se vyvaroval doporučení RDR a to z jednoduchého důvodu - stejně jako u jejího známějšího nástupce (a prequelu) v podobě RDR2 jde o hru, která jednoduše řečeno není pro každého. Tempo i samotné herní mechaniky jsou stavěny tak, že u tohoto jinak povedeného titulu by řada z vás nevydržela déle než čtvrt hodiny. Ne proto, že by hra byla špatná (což skutečně není), ale proto, že tohle je ten typ hry, u kterého si hraní vychutnáváte a usrkáváte po doušcích. 

 A jaký titul bych naopak nedoporučil? Gran Turismo 6. Pokud si chcete zahrát některý z titulů, doporučuji si koupit pětku (ano, i kvůli tomu jsem si ji objednal) v Academy Edition (která má veškerá DLC plus bonusový obsah). Šestka totiž trpí na to, že jeden z patchů dělá hru doslova nehratelnou. Samozřejmě, že zde existuje řešení, ale jeho řešení by pro vás znamenalo ztrátu několika hodin, psychické zhroucení, krev náctileté pany a obětování obřadního jehněte, nebo nejbližšího zvířete v okolí. Veskrze jen kvůli tomuto masochismu doporučuji hledat starší titul. 

Jinak není potřeba dodávat, že tituly jsou poplatné době vzniku - počítejte s HD rozlišení, ale na cokoliv jako 2k+ či 60FPS si musíte zajít chuť. Na druhou stranu málokterý titul si dovolí vám zdecimovat místo na disku, což se dnes v době 100+GB her skutečně cení. 

Využití jako multimediální centrum

Jedním z trháků PS3 je i Blue-Ray mechanika. Krom toho, že tedy nemusíte u her měnit DVD stejně zběsilým tempem jak jezdí řidiči rozvážkových služeb, tak můžete sledovat i Blue-Ray tituly. Vzhledem k tomu, že takový titul mám pouze jeden, tak jsem neměl příliš možností vyzkoušet a otestovat. 

Další výhoda pramení především pro vlastníky televizí, které nenabyly vědomí (televize, ne vlastníci..) a pro které je konektivita a slova jako Netflix streamovací služby nic neříkajíc slovním spojením či i vulgarismus. Mezi nimi je i moje televize značky Blaupunkt... a ne, opravdu nevím co to je za model. Pokud si tedy chcete pustit nějaký film přes DVD, USB či internet, i tohle je cesta. Ostatně za tohle jsem v dnešní době, kdy se vám celá řada produktů snaží vsugerovat to, že potřebujete předplatitelské služby víc než vzduch, skutečně víc než rád - uživatelsky přívětivé, nevnucující se, fungující věc... z tohohle si berte dnes příklad, výrobci!

 

Výběr verze? Jistěže, máte to mít

Ze své zkušenosti jsem, narozdíl od mého bratrance (ten měl jednu dobu Slim provedení, které se přehřívalo a celkově fungovalo spíš jako produkt značky známé vlivem své asociace s panem Gatesem), se svou konzolí nikdy neměl žádný problém. Od samotného začátku vlastnictví funguje výborně, avšak zde je to podmíněno dvěma okolnostmi - výběr provedení a užívání konzole. Veskrze každá verze PS3 trpěla, v menší či větší míře, na přehřívání. Ostatně kvůli tomu dělalo Sony změny i v průběhu výroby. Veskrze můžu říct, že pozdější Slim či Super Slim verze jsou na tom dle hodnocení uživatelů hůř a v případě her jako GTA V se z nich stává přenosné tepelné tělísko (i když zase musím poznamenat, že GTA V a pár vybraných her skutečně ždímají z této generace konzolí maximum a je jedno jak vyberete). Tím se dostáváme i k tomu, že u těchto konzolí počítejte radši s tím, že na nich byly hrány tyto hry. Osobně bych radil vybírat z kousků, které mají za sebou větší údržbu (možná i po repasu) u kterých už došlo k modifikacím systému. Tím můžete vyřešit i problém s nativní zpětnou kompatibilitou a hlavně si zahrát hry v podstatě zadarmo (než někdo z vás začne dělat přednášky ohledně piráctví - některé hry se špatně shání i v bazarech a některé, povětšinou starší hry, jsou k nalezení povětšinou jen na ebayi). V takovém případě bych doporučil koupit Fat verzi a to buďto ve 120GB verzi, nebo s větším diskem. Neříkám, že je 80GB málo (za celou dobu vlastnictví jsem se dostal přinejhorším na půlku obsazení disku), ale 120 i 80GB verze jsou co se týče velikost disku vrcholem tehdejší nabídky... a 20GB verze je skutečně masochismus. Modifikací systému si zase pomůžete tím, že pro vás už nebude problém cena některých titulů. Pokud si chcete zahrát hry jako kterýkoliv z Neptunia titulů, vaší peněženku to zabolí... a to se bavíme o konzoli, která je starší než celá řada čtenářů. O hrách jako Mafia, které se třeba v PS2 verzi velice špatně shání (nebo spíš je zde riziko zda disk funguje, nebo zda jde skutečně o origo verzi), nemluvě. Tam už se nebavíme o piráctví, ale řešení jak si udržet příčetnost u abandonware titulů.

 Pokud se bavíme o ceně, tak začínáme na 1500 za kusy v různých stadiích rozkladu funkčnosti až po nové kousky s kompletní nativní zpětnou kompatibilitou do desíti tisíc. Můj tip? Sežeňte si Fat verzi s větším diskem a úpravou systému. Pokud chcete pokud možno nejlepší zážitek bez úprav, sežeňte si Fat verzi se 120GB a v udělejte základní údržbu (vodivá pasta a vyčištění). 

 

 Finální verdikt

 Pokud je vaše sestava skutečná bída (jakože taková bída, že i Windows 10 je pro váš hardware náročný... i když to je evidentně i pro můj relativně slušný notebook) a chcete si zahrát hry či sledovat filmy bez nutnosti měnit zařízení, přepojovat je, nebo hledat v nastavení vaší televize jak na to (s hledáním jak přepnout televizi z HDMI1 na PS3 jsem si užil své... hlavně i díky tomu, že ovladač k dané televizi je prost jakýchkoliv označení tlačítek), tohle je cesta. Ideálně pokud rádi hrajete hry pro jednoho hráče, nebo chcete okusit i alternativní uličky vývoje či herního průmyslu. Stejně jako téměř každá japonská konzole má i PS3 jisté herní bizárnosti... a věřte mi, že Persona či Neptunia hry jsou oproti nim mainstreamovou záležitostí. Není to ale volba pro každého, byť to není asi žádná takto stará konzole. 

Pozitiva

+ lze sehnat i vcelku levně ve funkčním stavu

+ univerzalita (nepotřebujete díky tomu DVD či Blue-Ray přehrávač)

+ jistá modernizace či nové funkce pro starší televize (především v kombinaci s připojením k internetu)

+ výběr her je zajímavý a nabídne něco pro každého (což se bohužel nedá říct o dnešní generaci, kde ten výběr je znatelně horší) 

+ hry jsou povětšinou vcelku levnou záležitostí...

 

Negativa

- ...většinou. Pak jsou zde hry, nad jejíž cenou zůstává rozum stát (většinou bizárnosti či hry mimo mainstream)

- pořád jde o starou konzoli, jejíž vlastnictví se může proměnit v díru na peníze. Tak to, ale, je u celé řady věcí

- her s funkčními MP servery není moc. Ostatně to souvisí i s věkem 

 

Komentáře
bit 28.10.2022 14:34
PS3 mám a nemůžu uvěřit, že jsem za 2 hry (Persona 5 a Hyperdimension Neptunia mk2, docela rare kousky) dal víc než za 3 hry na PS4. Konzole je fajn, ale u mě už jde vidět, že pomalu vypovídá službu (nebo to je jen to peklo na zemi zvané GTA 5?). PSko jde i lehce cracknout a stahovat si hry, což místy je bolest, ale stojí to za to, když do her nechcete rvát až moc peněz.