Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

📝 Pojďme diskutovat - utvoření socialRP zón 📝


Zeintar

Hráč

49
16.1.2024 12:38

Čau,

pojďme dnes řešit něco trochu přínosnějšího, s cílovou skupinou pro všechny hráče a pojďme targetovat Rataje.

Mnozí z vás si jistě všimli, že se špatně nacházejí socialRP zóny, kde by se dalo poRPit. Noví hráči mnohdy nacházejí své první RP až ve své první práci, což mnohdy bývají frakce jako Moshi Lemons, Black Angels, LYOG a podobné, kde je takové RP mezi pracovníky spíš podprůměrné (neberte mě za slovo, you get that point). Následně tito nováčci nasávají roleplay od lidí, od kterých by se určitě nikdo nechtěl učit a má to za důsledek to, že nováčci vlastně ani neví, že /me cukl pás je špatně, že jsme vlastně na roleplay serveru, že roleplay není o grindu a tak dále. 

Pojďme si tuhle konvergenci, nebo také asimilaci(?) trochu přiblížit. Nováček objeví skimo. Připojí se, vyflusne ho to v Montgomery. Okolo jezdí auta, běhaj lidi, ale moc se k nováčkovi nemaj. Nováček se nechá zaučit, helper mu vysvětlí roleplay a vpustí jej do světa. Nováček následně reaguje na inzerát, kde někdo nabízí scriptovou práci a přičlení se k nim. Pokud má nováček trochu štěstí, začne se s nimi kamarádit. A neštěstí je na světě. Tito pracanti, co grindí scriptové práce mnohdy nemají žádný zázračný roleplay skill.

Pokud se podíváme na jejich pattern toho, co zde dělají - grind, koupení auta, grind, koupení druhého auta, pak mnohdy ze serveru odejdou, protože vlastně auto maj a nemaj co dělat. Ti "lepší" grindí dál, na barák, někdo z nich zjistí, že při okrádání, nebo převážení nelegálních beden vydělá víc a bum. Máme tady grindící nelegály, co se ženou za penězi. 

Zpět však k pracantům. Nováček uvidí jejich roleplay a jelikož jinde žádný roleplay neviděl, tak má toto za normu. Začne se tedy začleňovat a RPit tak, jako oni. A takhle se, dámy a pánové, šíří nekvalitní roleplay. Takhle jednoduše.


Stěžovat si však umí každý, tak pojďme pro to něco udělat. 

Obecně je zde problém v socialRP zónách. Ačkoli by to mělo být vítáno, je to zde spíše tak nechtěně potlačováno (benzínka montgomery, etc.) Když jsem dnes ráno viděl na irisu rybáře, rovzpomněl jsem si na časy na SAMP a jeho vydělávání pro nováčky. Nebylo to nic jiného, než rybáři. Rybaření neslo ze začátku nejvíc peněz a jelikož to byla víceméně "afkující práce" (Příkazem /nahodit jsi musel nahodit prut a jakmile ryba zabrala, měl jsi 5 sekund na to napsat /vytahnout, aby jsi vytáhl rybu. Ryba zabírala po 30-100 sekundách.), tak toto umožňovalo socialRP. Lidé si tam u toho povídali, RPili, bylo to fajn.

Co udělat něco podobného i zde, kde by nejen nováčci mohli spojit formu vydělávání s formou socialRP a setkávání se s hráči. Věřím, že zrovna tohle je poměrně zajímavý kompromis. Pojďme utvořit jednu, nebo dvě zóny, kde by se dalo rybařit (za normální peníze, takže úplně zahodit momentální script na rybaření, kterým si vyděláš 200 Kč za hodinu), například na molu v Palomino Creek a pak ještě někde. 

Byla by to nějaká svým způsobem brigáda. Člověkovi by stačilo přijít k rozestavěným prutům a začít tahat ryby. Jakmile by měl příliš ryb, tak by je odnesl prodat na nějaké výkupní místo. Pokud by to bylo i finančně zajímavě ohodnoceno (třeba alespoň 150-200k/h, jestliže počítáme, že kamionem, nebo produktem nyní lze vyjezdit 300k/h). Věřím, že tímto řešením bychom pomohli k globálnímu zlepšení roleplaye, socializaci a obecnému zůstávání nováčků. Předejdeme tím tomu, že nám nováčci, kteří se již třeba naučili roleplay, budou odcházet, protože většina kvalitního socialRP se děje právě v uzavřených komunitách, kam se jen tak někdo nedostane.

 

Jaký máte názor vy? Napadá vás nějaký podobný nápad, jak rozšířit socialRP? Diskutujte.

Holub

Hráč

46
16.1.2024 15:03, naposledy upraveno 17.1.2024 11:15 uživatelem Holub

Jsem rád, že se zde tohle vlákno objevilo a to především v kontextu "co je s nováčky po zaučení" (mimo některé perly, které reportuju neboť občas nevím, zda je to troll, nebo jen zmatený nováček... nebo obojí). eJe to jede z problémů, který mě ani nenapadlo hledat, natož k němu přijít s řešením, se kterým už Zein tak nějak přišel. Spíš se pojďme zaměřit na to proč tomu tak je a jaké trable jsou v hledání social RP u nováčků. 

Na začátek si musíme říct, že většina nováčků nebude vědět co od serveru čekat, natož od RP jako takového. A pokud ano, tak jen okrajově. Což nás přivádí k tomu, zda vlastně nováček chce skutečně na začátku hledat social RP. Na jednu stranu mu to nabízí se seznámit se skutečnou krásou RP a tou je jeho svoboda. Na tu druhou stranu je zas dobré poznamenat, že pro nováčky nutně nemusí být špatný řád a viditelná rutina (mínus negativa, která zmiňuje Zein, ta by se měla podchytit u samotného zaučení). Stejně jako v případě procesů výuky zde vnímám jako ideální cestu nějakou tu formu syntézy - nováček je seznámen se social RP (dale už budu psát jen jako SRP), ale stejně tak ví, že produkty jsou prvotním zdrojem prostředků, které umožní hráči dále RP rozvíjet. 

Druhým problémem je dostupnost samotného social RP a toho, jak se o něm může nováček dozvědět. Nám, kteří Skimo a věci okolo něj alespoň trochu znají, to může připadat absurdní, ale dostupnost SRP je jedním z prvních problémů (a jsem rád, že se ho Zein snaží adresovat). Z takových typických míst je pro nováčka nejdostupnější benzínka v Montgomery, jenže u ní je problém v tom, že tohle RP tak trochu vylučuje po IC i OOC stránce. A co tady máme potom? Podniky, o kterých se hráči dozví především ve večerních a nočních hodinách, mnohdy už po večerce některých takových lidí. Pak zde máme solidní ilegálky (takže tak jedna z desíti), kde je SRP rozvíjen. Ale opět - takové RP je pro mnohé nováčky buďto nedostupné buďto kvůli tomu, že o něm dotyčný neví, nebo kvůli tomu, že zde platí jistá paradigmata okolo hráčů z důvodu zamezení možných problémů s pravidly. 

Stejně tak lze ovšem zabrousit do frakce, která nabídne cestu k social RP už v samém začátku. Jenže takových frakcí je skutečně málo a pro nováčka s minimem informací je to už potom jen ruleta, zda trefí co to hledal, nebo ne. 

Tím jsme se dostali k tomu, že proto, aby nováček dokázal naleznout kvalitní SRP, tak musí skutečně záměrně hledat. Jenže problém je zde i v tom, že takové RP nemusí být dotyčnému ani známo, případně nebude vědět co hledat. Takové případy pak můžeme pozorovat v případě SMS ala "někdo pokec" (který tu a tam končí sex RP), případně na Irisu se slovy ala "ve státě či městě je nuda" (prosím, aby došlo k eradikaci tohoto faux paus v pohodě města už ze strany helperů). Tady pak můžeme vidět snahu, která ale jen málokdy má svého účinku a když už ano, tak povětšinou jde o hráče se srovnatelným RP, tudíž i menší šancí na to se posunout dále, případně se přiučit něčemu novému po stránce RP.

 

Ve výsledku se tedy dostáváme k tomu, že je zde potřeba nabídnout hráčům ekvivalent svobody, který pro socialRP mají ilegalové aneb to, co tady popisuje Zein - dostupná práce podporující a umožňující komunikaci ze své podstaty. Většina z nás moc dobře ví, že komunikace v autě je za trest (obzvlášť pokud chce komunikovat řidič) a většina dostupných zdrojů výdělků pro hráče tuhle možnost bohužel nemá (krom prodeje drog, ale to bohužel nemá s výdělkem nic moc společného). Některé produkty tohle dnes umožňují, ale je jich málo a většinou ani nejdou pořádně vidět. O security radši nemluvím, tu stejně dělá ve výsledku jen pár lidí (a hlavně ta vlivem svého charakteru, že každému dává random spot, tohle tak trošku vylučuje)... 


Powered by LeoSight IFS
LT~64

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
2609 Kč / 9200 Kč

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: MrKys (1600Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Bzinkia

160Kč včera v 21:21

marekvoe

200Kč včera v 18:32

Darkoun03

290Kč včera v 16:23

Nejnovější uživatelé
Stepsik

Registrován 1.5.2024

Matulka

Registrován 1.5.2024

Karolinka2000

Registrován 1.5.2024