Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Tvorba polepu 🛠

1 2



Lofanek

Hráč

31
16.2.2021 12:36, naposledy upraveno 16.2.2021 12:49 uživatelem Lofanek

Zdravím, v nasledujúcich bodoch sa Vám pokúsim vysvetliť na pohľad zložitý ale v skutočnosti jednoduchý postup pri tvorbe polepu.

Na začiatok podotknem len pár dôležitých vecí:

a) Nie každé vozidlo má možnosť tvorby polepu 

b) Niektoré modely vozidiel bývajú uzamknuté (na odomknutie môžeme spraviť návod neskôr)

c) Vozidlá sa skladajú z dvoch súborov s príponami .dff a .txd

d) Nie, netrvá to 5 minút, ani hodinu, ani 2

e) Niektoré vozidlá majú zrkadlový remap - napríklad textúra na pravých dverách sa zobrazí zrkadlovo na ľavých dverách

1. Potrebný software

Zmodeler2 - program slúžiaci na zobrazenie .DFF súboru (model vozidla)

MagicTXD - program slúžiaci na zobrazenie .TXD súboru (textúry vozidla)

Akýkoľvek grafický program (Photoshop, skicár, inkscape etc..) - tvorba samotného polepu

2. Cesta k správnym súborom

Predpokladám, že väčšina z Vás bude chcieť spraviť polep na vozidlo, ktoré sa nachádza na skime. Ako sa k nemu dostanete? Jednoducho.

Modely vozidiel sa nachádzajú v súbore skimo_updater (klasická cesta - C:\Program Files (x86)\MTA San Andreas 1.5\mods\deathmatch\resources\skimo_updater\files)

V danom súbore si môžete všimnúť súbory so spomínanými koncovkami .txd a .dff, ktoré majú názov podľa MTA ID. Zoznam týchto IDčiek nájdete tu. Stačí sa opýtať administrátora na konkrétne vozidlo, a ten Vám ID poskytne. :)

3. Import modelu

Tento krok nie je potrebný, ale značne Vám uľahčí prácu pri tvorbe

V tomto bode si ako prvé otvoríte Zmodeler, do ktorého si importujete model vozidla - kliknutím na toto tlačítko

Otvorí sa Vám Windows file manager v ktorom nájdete cestu k spomínaným DFF súborom, označíte súbor a kliknete na import (v mojom prípade 494.dff - Skyline R32)

Gratulujem, úspešne ste importovali vozidlo do Zmodeleru.

4. Tvorba polepu

V grafickom programe si vytvoríte prázdnu bielu plochu. Ja osobne nastavujem rozlíšenie na 1024x1024.

Teraz nastáva úloha, pri ktorej som neraz rozbil pohár a neraz zakričal pár nadávok (že Heavy? x3). Vašou úlohou bude nájsť na tej prázdnej ploche pozíciu jednotlivých častí vozidla. Ja osobne zmením pozadie plochy na čiernu farbu a potom dokreslím čiary rôznej farby, ktoré mi krásne ukážu pozície konkrétnych častí. Niektoré vozidlá ponúkajú template modelu, ktorý vyzerá nejak takto:

5. Nahratie polepu v Zmodeleri

Ako prvé kliknete na toto červené tlačítko:

Otvorí sa Vám tabuľka, kde uvidíte zoznam všetkých dostupných textúr. Vás bude zaujímať textúra, ktorá má väčšinou názov remap alebo remap_body, v mojom prípade "remap"

Označíte túto možnosť a ďalej Vás budú zaujímať tieto "...", na ktoré kliknete

Po kliknutí sa Vám otvorí tabuľka, do ktorej pridáte svoju textúru pomocou tlačítka "add" a následne odklikáte tlačítko "ok"

Hotovo, úspešne ste nahrali polep na vozidlo.

Vašou úlohou už len zostáva neustále upravovať a upravovať polep, pokiaľ nebude podľa Vašich očakávaní.

6. Rada na záver, ktorou uľahčíte život administrátorom

Váš vytvorený polep nahráte na stránku imgur.com, skopírujete adresu obrázka a z odkazu odstránite "s" z https, čiže odkaz bude vyzerať napríklad takto - http://i.imgur.com/PYk4c39.png

Do reportu zadáte tento odkaz a ID vozidla. :)

Nezabudnite na to, že polep môže maximálne zaberať 500kb.

 

Ak niečomu nerozumiete, tak ma kľudne kontaktujte na discorde alebo tu dole v odpovedi a pokúsim sa Vám to vysvetliť, kľudne aj na TSku. :)

bit

Hráč

49
16.2.2021 12:48

♪♪ We're no strangers to love! ♪♪

UjoBochnik

Hráč

9
16.2.2021 15:21

Jupí, konečně na to někdo udělal takovej menší "tutorial" :). No ale kvůli tomu sem nepíšu. Píšu sem kvůli bodu číslo 4 obávám se že jsem to nějak nepochopil, přesněji myslím toto "Vašou úlohou bude nájsť na tej prázdnej ploche pozíciu jednotlivých častí vozidla." přesně tuto větu jsem jaksi vůbec nepochopil ani po minimálně 10 ti přečtení :). A mojí otázkou přesněji je, "musím něco na tu prázdnou plochu vložit? nebo jak mám najít na prázdné ploše pozici jednotlivých částí vozidla?" Toto je pro mě totiž úplně nová věc a chtěl bych se naučit něco nového, a pokud mi něco v textu "uteklo", tak prosím o vysvětlení tady pod příspěvek :). Pokud si toto někdo přečte, tak jak už jsem již zmiňoval, prosím o odpověď sem do odpovědí, a přeji vám krásný zbytek dne. :)

Zeintar

Hráč

49
16.2.2021 15:28

Veeelmi náročné a zdlouhavé. Naštěstí si můžeš polep objednat u nás a my ho uděláme za tebe! A podle tvých představ!

https://leosight.cz/forum/topic/3196

16.2.2021 17:21, naposledy upraveno 18.2.2021 15:30 uživatelem Rataj

... Teraz nastáva úloha, pri ktorej som neraz rozbil pohár a neraz zakričal pár nadávok (že Heavy? x3). Vašou úlohou bude nájsť na tej prázdnej ploche pozíciu jednotlivých častí vozidla. Ja osobne zmením pozadie plochy na čiernu farbu a potom dokreslím čiary rôznej farby, ktoré mi krásne ukážu pozície konkrétnych častí. Niektoré vozidlá ponúkajú template modelu ...

Usnadním vám život a ušetřím vám hodiny práce a rozbité poháriky.

Pomocí UV editu v Blenderu si totiž můžete template sami a velice snadno vytvořit.

Pojďme si to ukázat na vozu Porsche Cayman S. Tento vůz podporuje remap, avšak neobsahuje žádný template. Například na tomto obrázku můžete vidět, jak jsem našel, kde v remapu se má nacházet kapota + symbol Porsche, který je umístěn kousek vedle.

Teď si z toho ale pojďme skutečně udělat template, který můžeme nahrát do Photoshopu a nakreslit si tak polep mnohem mnohem snáz. Navíc nám celý proces bude trvat asi 2 minutky.

Vybráním celého vozu v object módu, přepnutím do edit módu a zvolením jedné konkrétní "face," která obsahuje remap můžeme pomocí Shift+G vybrat material a zvolí se nám všechny "faces," které obsahují remap. Získáme tak template, teď už nám zbývá jej jen uložit jako PNG obrázek.

Stikneme v menu UV -> Export UV Layout a uložíme.

Tadá! Máme template!

(Tento konkrétní template si klidně můžete stáhnout a vyzkoušet, je ve formátu 1024x1024 PNG)

 

EDIT: Dost žádaný byl template na Mitsubishi Lancer Evo, takže tady je:

17.2.2021 10:00

@Rataj ještě bych dodal že se to dá i v Zm2 ale to není až tak přesné jelikož tam není možnost to přímo exportovat ( co já vím ) ale musí se to dělat přes printscreen ;) 

Lofanek

Hráč

31
17.2.2021 10:07, naposledy upraveno 17.2.2021 10:08 uživatelem Lofanek

Veľmi zaujímavý návod v Blenderi, no neprišlo mi to úplne presné. Neviem či robím niekde chybu, ale tak tu je obrázok na porovnanie:

Vľavo - template urobený v blenderi

Vpravo - pôvodný template urobený autorom modelu

17.2.2021 14:04, naposledy upraveno 17.2.2021 14:05 uživatelem Rataj

@Lofanek Neoznačil jsi si damage model nebo LOD model místo toho hlavního s remapem? Podle toho jak je to hranatý bych to tipoval právě na LOD. Možná si budeš muset v Blenderu prvně skrýt ty vrstvy, které nechceš, aby se ti pak snáz klikalo přímo na ten model.

@misatorcz Netuším, prý to přes ZModeler jde, ale ten já nikdy nepoužíval. Všechny modely dělám v Blenderu, dřív jsem je dělal v 3DS Maxu (ve kterém lze mimochodem dělat i animace do GTA).

Holub

Hráč

45
17.2.2021 14:52

@misatorcz Možnost přímého exportu tam skutečně není - musíš si udělat printscreen a pak to správně napozicovat v novém obrázku.

EXOTER

Hráč

1
8.2.2022 17:35

Nemá někdo prosím template na supru nemám na to nervy když jsem to udělal v ZModeleru tak je to strašně roztáhlé

1 2


Powered by LeoSight IFS
LT~141