Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Inflace na serveru a negativa Tuning Updatu aneb když se nabourá křehká rovnováha handlingů na serveru


Holub

Hráč

47
24.8.2021 16:59, naposledy upraveno 24.8.2021 19:43 uživatelem Holub

Disclaimer: Toto vlákno je hodně filozofického ražení. Stejně tak jde o shrnutí mého názoru na to, co už na serveru několikátým měsícem je. Tímto nechci nijak hanit Tuning Update a jeho funkce, pouze poukazuji na věci z pohledu ekonoma (kterým nejsem) a filozofa (kterým zatím dle titulu také nejsem).


Tuning Update přinesl na první pohled sen většiny hráčů - možnost dělat si úpravy bez potřeby kohokoliv z VCT. Přinesl hráčům svobodu, možná až moc velkou. A ačkoliv prvotní myšlenka Tuning Updatu bylo snížit propast mezi standartními a unique (pro některé z vás VCT) handlingy (a také závislost na VCT, které dnes již "není nutné), přineslo to i jiné, poněkud nežádoucí účinky.

Ceny úprav 

Pokud chcete rychlé auto, máte hned několik možností. Buďto si seženete jedno z vozidel, které i ve standartu jede hodně pěkně, seženete si auto s tuningem z Tuning Updatu, nebo si seženete auto s unique handlingem. Ano, možnost a svoboda volby je zde skutečným přínosem pro hráče, ale také to přineslo jiné, nežádoucí účinky. Do auta tak, ať ho máte "v plné palbě" vrazíte okolo milionu, smíní  méně. A je jedno zda jde o PT Cruiser s 1.6 za třicet tisíc (a to tomu autu ještě fandím), nebo o AMG GTR s cenou v řádu milionů. Tím pádem zde máte auto, které může jet v klidu stejně, ne-li rychleji než policejní Charger (který byl na začátku Skima koncipován jako "ego killer" právě pro takové případy, dnes tuto roli plní HSU, kterému ale lze také ujet... neřeknu jak, ale jde to) a to za cenu pod pět milionů (kolikrát i levněji). A tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Jak tohle také vyřešit? Brát v potaz nejenom ceny daných komponentů, ale také i přidat něco na základě ceny vozidla. Díly na PT Cruiser bude levnější než díly na R8. Nebo snad ne?

Ztráta money sinku

Money-sink (also known as a "gold sink") is a term used to denote a game mechanic that helps to control the inflation rate and in-game economy.

S nízkými cenami úprav z Tuning Updatu souvisí i fakt, že hráči tímto ztrácí jeden z největších money sinků, kterým unique handlingy byly. Je to ztracený potenciál updatu. A že je blbost za něco takového platit někomu? Já to dělal na základě toho, že si hráč zaRPil (takových handlingů vzniklo méně než deset a s výjimkou jednoho jsou stále u původních vlastníků), poslal mi logy, probrali jsme částku na odvedení do voidu (mně nešla ani koruna, stejně jako u Importu, který jsem dělal na atmosférické postavě) a pak se začal upravovat handling dle RP a přání hráče. Tím bylo postaráno o to, že peníze zmizely z oběhu. 

Jaké je řešení? Přijít s novým money sinkem, který hráče zaujme - představte si třeba akcie "fiktivních Skimo Lore" firem (akcie již existujících firem se neprodávají skoro vůbec... minimálně jsem si nevšiml, že by někdo za poslední dva tři měsíce prodával akcie), mít zde money sink, který bude pro hráče atraktivní i mimo položku v dalším odstavci. 

 

Růst cen unique handlingů 

S tím souvisí i to, že vznikl nový trh - trh s unique handlingy. Na serveru je už několik lidí, kteří svůj zrak upínají právě sem. Proč? Je to kvůli tomu, co jsem uváděl už u feedbacku k Tuning Updatu - možnosti úprav, které Tuning Update nepokryje. Ty se podepisují na tom, že pokud chcete udělat něco specifického, tak nemáte jinou možnost než hledat mezi hráči. Taková vozidla pak už kolikrát dosahují absurdních cen. A divíte se? Kdo by upřímně prodával rallye auto na protiúčet za A8 "z tuningu" s doplatkem dva miliony? Je to jen reakce trhu na OOC změny způsobené hned několika původci. 

A proč tohle není money sink? Částky za tahle auta jsou takové, že si je může dovolit pouze pár lidí na serveru. A hlavně - peníze nemizí z oběhu, jen mění svého "vlastníka". A to je pro ekonomiku na serveru nežádoucí. 

Jak tohle vyřešit..? Popravdě zde nemohu přijít na žádné rozumné a funkční řešení. Možná počkat na pád "investiční bubliny", ale tohle se zjevně nedočká svého konce dokud zde zůstane ten prvek exkluzivity stejně jako u Importů. A ano, zde respektuji fakt, že jde o vhodnou investici v případě vlastnictví dostatečného kapitálu. Škatulata, hejbejte se.

Ano, na základě tohoto cenového růstu jsem si udělal i tabuli v garáži.. A ano, tyhle hodnoty doopravdy reflektují cenu vozidla. 

Absurdní úpravy 

Není tajemstvím, že původně mělo být v Importu víc aut. Mělo se jednat o brzdu k tomu, aby po Red County jezdila auta, co zde moc nedávají smysl. Bohužel jsou zde vozidla, u kterých to jde poznat. Říkali jste si proč má R8 dneska tolik lidí? A proč jede tak dobře? Je to proto, že šlo o auto, které mělo být na Import společně s Gallardem a vozidly, které tam dodnes jsou. A takových aut mělo být víc (někdy asi sepíšu trivias ke carpacku). Bohužel to, že taková auta jezdí dobře ve standartu (proto, že s nimi bylo zamýšleno jinak), je také důvod proč jsou tahle auta naprostý masakr s úpravami z Tuningu. Ono je totiž rozdíl když se handlingy koncipují s Tuning Updatem v mysli a když se koncipují s myšlenkou toho, že cestou k úpravám je mnohem dražší unique.

A proto jsou zde auta, se kterými můžete za pár milionů udělat bububu skoro celému vozovému parku PSA (minimálně dokud se nenajde nějaký střelec s HSU). Dřív taková auta stála skutečnou raketu (vzhledem k tehdejší ekonomice serveru) a šlo o auta, která se dala snadno vzhledem k jejich exkluzivitě dohledat. Prostě zde byl princip brzd a rovnováh - mohli jste mít auto, které vyškolilo celý policejní sbor, ale mělo to i svá úskalí - taková auta byla nápadná, drahá a kolikrát se dala dohledat skrze zjišťování informací. A to je něco, co dnes vlivem dostupnosti těchto absurdit chybí. 

Věřím tomu, že zde někdo jako argument zmíní některá auta s uniquem jako je třeba moje SLko (ke které jsem vám tady schválně hodil i jedno starší video), popřípadě některé šílenosti, co na serveru existují. Nebo si někteří z vás vybaví snímek s jistou R8 (dnes již naštěstí rozumně upravenou) z rukou jistého bývalého administrátora známého pro svůj plagiátismus (a to nejen u polepů). Ano, taková vozidla jsou důvody, proč auta s uniquem neměl mít a dělat každý. Taková auta se dají na serveru dohledat a upravit do stavu, kdy nejde o absurditu absurdity. Jenže stejně tak jsou zde auta, která své poněkud extrémní výhody vyvažují nedostatky. A tady přichází na scénu moje SL73. Lidi, kteří tohle auto řídili, většinou referovali pozitivně o rychlosti které je vozidlo schopno dosáhnout (plynulý zátah až k maximální rychlosti 305 kmph, což v dobách kdy handling vznikl (začátek listopadu 2020) bylo rychlejší než policejní Charger), jenže daleko víc mluvili (kdyby jen mluvili, kolikrát dotyční hráči končili v každé druhé zatáčce v hodinách) o tom, že auto je hůř kontrolovatelné. A o tom to je - z lidí, co s tím jeli, si na to dokázal hodně rychle zvyknout snad jen @DnOndra. I @sammael02, který auto vlastnil skoro půl roku, s ním několikrát během okamžiku skončil v hodinách. Nebo Focus RS WRC - auto, které má až brutální akceleraci a trakci. Kde je problém? Maximální rychlost, která se zastaví na cca 260 kmph. Pro mnohé z vás je to málo, je to pomalé, ale pro mě jde o ukázku vyváženého handlingu. A když už nějaký nevyvážený handling vznikl, jde ho dohledat proto, že tahle vozidla mají svou separátní tabulku i s člověkem, co ho upravil. To je něco, co auta z Tuning Updatu nemají a ani mít nemohou. Ostatně právě dostupnost úprav z Tuning Updatu je něco, co zničilo rovnováhu handlingů víc nežli unique handlingy a to díky tomu, že jich je jednoduše řečeno hodně (což souvisí i s úskalím, že hráči mohou být v x frakcích, takže není problém se dostat do nějaké, co tento modul má). Unique handlingů moc nevzniklo (některá auta nemají kousek s uniquem vůbec, některá v jednom kusu, některá v pěti a méně, o ztracených kusech nemluvě), tudíž jejich dopad na rovnováhu handlingů na serveru je daleko menší nežli to, co můžete pozorovat dnes. Ostatně je rozdíl mezi jedním Gallardem, do kterého se vrátilo x (desítek) milionů do unique a R8, kterou si skrze "pár kliknutí" udělá každý. 

Jaké je zde řešení? Přidat nějakou brzdu, něco, díky čemu není úprava jen výsledkem několika kliknutí. Já jsem za sebe RPil výměnu jednoho dílu (a několika dalších v návaznosti s ním) přes hodinu a to včetně zakoupení a převzetí dílů.

Petriik1

Hráč

33
24.8.2021 17:11

Ahoj, jaký je vlastně záměr tohoto topicu? Nemohu na to přijít.

Holub

Hráč

47
24.8.2021 17:13

@Petriik1

Filozofování nad problémy systému, který momentálně na serveru je včetně možných řešení.

24.8.2021 17:43
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem
24.8.2021 19:01
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem

EmposOfc

Hráč

42
24.8.2021 21:57

Napsal si to dobře a souhlasím s tebou.. tohle je obří problém který na skimu je. 

Každý rozumný člověk věděl že tuning update na skimu (ačkoliv se to původně tvářilo jakožto supr novinka) je ve své skutečnosti absurdní a nedomyšlená věc. Rataj do toho dal hodně úsilí a času, ovšem.. Nedává to ve výsledku vůbec smysl. Jak už psal mersfitzik, člověk si je schopný dát twin turbo do golfového vozíku a cena/výkon je také úplně mimo mísu..

Jenže.. myslím si že je pozdě. Tuning update je ve hře už strašnou dobu a za tu dobu si dovolím říct že více než 50% aktivních aut na serveru bude mít aspoň sebemenší úpravu z updatu.  Kdyby takový balance přišel do hry, obzvláště mladší a nezkušenější komunita hráčů by se proti tomu postavila. Štvalo by je že jejich A8ma místo 290 vytáhne pouze 260, štvalo by je že někdo do golfu narval "full-tuning" za milion a najednou ten tuning stojí pouze 200 tisíc a štvala by je hromada dalších věcí které by si usmysleli že jsou špatně. 

Také si můžeš vzít další věc.. "Skimo Country".. Country? Komunita na tenhle pojem doslova hází pekáč. Většina vozového parku se nevyužívá a 90% z hráčů ne-li více jede po luxusnějších autech jako A8,R8,S4,S500,SL500 a tak dále. Nikdo na ty rádoby "country" auta už v podstatě nehledí jelikož mladší (a z větší části i starší) komunitu nezajímají..

Jediná dobrá věc která by se podle mého dala uskutečnit je ta, že by se mohl předělat vozový park. Smazat nejméně využívaná vozidla a nahradit je něčím luxusnějším (ovšem nevím jestli je to možné jelikož to vše refundovat a něják zařídit je téměř nereálné), a ty rádoby import auta.. Buď je dát do shopu a nebo obnovit import. Prodávat lamba za 70milionů.. Dyť je to totálně absurdní. Cenovku 10,15,20 bych ještě pochopil ale za ty peníze za kolik se ty auta svoji "raritou" prodávají.. je to prostě šílený. Celá ekonomika na skimu se stala broken tím, že ten kdo si zaplatil OOCčkem vydělal ICčkově.. Kamiony, tuning update a podobně.. Z mého pohledu ani jeden z těch rádoby modulů nikdy neměl přijít na skimo. Mělo se to vše řešit IC cestou a celkově se to mělo jinak balancnout.. Proto aby sis vydělal slušné peníze teď nestačí být vyšší hodností v PSA,ZZS,HZS.. Musíš k tomu jako imbecil jezdit kamionem, dělat securitku a nebo si zaplatit OOC aby za tebe jezdily ostatní a jen ti přistávali penízky do kapsy.

Vím že jsem asi hodně odbočil od tématu, ale chci jen napsat že opravdu pochybuji že se tohle dá nějákým bezbolestným řešením vyřešit. Je to v té hře dlouho a prostě.. Zesralo se to.

Soudruh

Hráč

16
25.8.2021 21:53

@EmposOfc "Nikdo na ty rádoby "country" auta už v podstatě nehledí jelikož mladší (a z větší části i starší) komunitu nezajímají.." 

Tak hele. :D 

 

(žádný flex nebo dokazování že jedu old-school, jen jsem se pousmál nad větou že na to lidi hazijou bobek)

*Ta Shelby je tam čistě náhodně*


Powered by LeoSight IFS
LT~81

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: freecko (2000Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Vysocak

250Kč dnes v 00:09

DarkEvilBetty

99Kč včera v 13:24

DarkEvilBetty

425Kč včera v 12:59

Nejnovější uživatelé
Nik0oo

Registrován 18.5.2024

Tomasek12333CZZ

Registrován 18.5.2024

Tomik123CZ

Registrován 18.5.2024