Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Filmový koutek pro náročné.

kocvin

22.10.2022 - 00:21


Vítám všechny, kteří sem zavítali, ať už ze zvědavosti nebo s chutí se inspirovat na nějaký fajnový snímek. V odstavcích, které teď budou následovat, vám budu chtít představit filmy, které jsou výběrem pěti exemplářů, z mé top dvoustovky filmů. Tu si buduji už několik let a občas se samozřejmě ke spoustě z nich vracím. Ostatně film, který si člověk nepustí více než jednou, za mě asi není příliš povedený, ale to je dost subjektivní záležitost. Osobně to mám nastaveno tak, že se vždy k filmům, které mě chytly někdy i víckrát vracím a užívám si je o to víc. Nehledě na to, že u některých složitějších kusů, je opětovná projekce naprosto nutná, a to proto, aby člověk pochopil souvislosti, které mu při té první unikly. Stejně jako jsem toho názoru, že nezáleží odkud film je, jak je starý a kdo v něm hraje. Jde o to, co chce člověku sdělit a samozřejmě jak je toto sdělení provedeno. V mém výběru se nachází i filmy, které rokem svého vzniku již skoro atakují 70 let a stále mají co říct. Nicméně nejsem masochista, nebudu vás trápit těmito archaickými kousky a proto níže uvedu filmy o něco mladší. Ovšem pokud se někdo těší na plytké americké komedie, fantasy nebo moderní netflixovou produkci, měl by v tuto chvíli článek uzavřít a jít o dům dál. Jsem zastáncem hlubších a hodnotnějších filmů, které člověka chytnou i za něco jiného, než jen za bránici, nebo za přirození a nechají v něm ještě nějakou dobu nějakou stopu a třeba i poselství. 

No nic, nebudu dál chodit okolo horké kaše a rovnou uvedu pět adeptů, kteří prošli sítem a uvedu je v tomto článku. Vždy uvedu stručný příběh od autora filmu, který následně doplním svými poznatky, či tipy proč si právě tento film pustit. Nečekejte však žádné spoilery, nejlepší pocit na světě stejně je, když vidíte úplnou náhodou nějaký film, který vás totálně dostane, bez toho aniž byste předtím četli jeho předlohu, shrnutí příběhu na netu, nebo viděli trailer. 

 

Za prvním kusem se koukneme do Skotska v divokých 90. letech. Ano nemluvím o ničem jiném, než o kultovním snímku Trainspotting! (1996)

Mark Renton, je hrdina naší doby. Není hlupák, není s ním nuda, jen je někdy trochu pobledlý a jindy úplně mimo. Film TRAINSPOTTING, který se odehrává v Edinburghu, ve městě, které je vším, jen ne městem snů, vypráví příběh Marka a jeho kamarádů – zkrachovalců, lhářů, psychopatů, zlodějů a feťáků, kteří nenávratně míří vstříc sebezničení. Jediný Mark najde dost síly, aby svému osudu unikl. Pak si ale znovu položí otázku: „Chci si opravdu vybrat život?"

Ano, pokud nemáte rádi filmy, kde není nic jiného, než špína, drogy, lidské trosky a nekonečná depka, jděte rovnou na film číslo dvě. Ti z vás, kteří tohle dokáží překousnout, by mohl nalákat už jen ten bezkonkurenční soundtrack a opravdu originální děj z nevšedního prostředí. Příběh občas sice jakoby pokulhává a může se i zdát, že nesměřuje nikam, nicméně celek jako takový, nakonec odvede dost perfektní práci. Je to právě příklad filmu kde člověk nevidí v hlavních rolích žádné známé tváře a hvězdy, přesto není o vynikající herecké výkony nouze. 

Kvůli dalšímu snímku se sice přemístíme až do samotných spojených států, ale žánr změníme jen nepatrně a zůstaneme v 90. letech. No nic nebudu vás dlouho napínat, samozřejmě hovořím u kultu všech kultů, kterým je Tarantinův majstrštyk Pulp Fiction: Historky z podsvětí! (1994)

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt?

Druhý film a zase se točí okolo drog. Těžko říct proč filmaři o tomto tématu často vytvořili tak silné a nesmrtelné počiny. Tenhle snímek je prošpikovaný spoustou luxusních hlášek a hvězdami stříbrného plátna(J.Travolta, S.L.Jackson, B.Willis, U.Thurman..) Možná někoho zarazí, že je trošku zpřeházená posloupnost jednotlivých povídek, ale ono to plní přesně svůj účel. Opět musím vyzdvihnout skvělou hudbu a opravdu velkou originalitu. Nedá se se k ničemu přirovnat a už nikdy neuvidíte nic podobného. 

Říká se do třetice všeho dobrého, a tak musím jako trojku vybrat opět něco perfektního. Pro některé bohužel zůstaneme v devadesátých letech, zůstaneme v Americe, ale tentokrát úplně změníme žánr. Řeč bude totiž o drastické kriminálce s nezvyklým obsazením, jménem Sedm! (1995)

Dva policisté jsou na stopě geniálního vraha, zodpovědného za sérii děsivých činů, jejichž oběti spojuje sedm smrtelných hříchů. V jedné z rolí tohoto kvalitního trhilleru, zasazeného do temného města nasáklého bolestí a zkázou. Akce, fyzické, psychické i spirituální – neodvratně směřující k rozuzlení, které do hloubi otřese i tou nejzatvrzelejší duší.

Film který mě zprvu dost zaujal netradiční dvojicí hlavních hrdinů(Morgan Freeman, Brad Pitt), kteří jsou zároveň i mými oblíbenci, ale po jeho shlédnutí, mi nabídl mnohem víc než jen toto úvodní lákadlo. Jo je to sice kriminálka, ale napsaná dokonale do posledního detailu, natočená správně nechutně a napínavě. Je to přesně jeden z těch filmů, který vám ještě nějakou dobu po shlédnutí nedá pokoj. Pokud máte depky, nebo jste citlivé povahy, nekoukejte na to, není to uskákaná marvelovka. 

U čtvrtého filmu zůstaneme už potřetí v Americe, ale příběhem se posuneme až do krásných 60. let minulého století, doby naleštěných Cadillaců a Elvise Presleyho. Ve snímku září mladičký Leonardo Di Caprio a v další velké roli taky perfektní Tom Hanks. Ano jedná se o kousek jménem Chyť mě, když to dokážeš! (2002)

Když bylo Frankovi 16 let, žil se svým otcem a matkou v New Yorku, ale finanční problémy otce donutily rodinu opustit jejich krásný dům a přestěhovat se do malého bytu. Matka navíc udržovala milostný poměr s kamarádem svého muže a vše nakonec vyústilo v rozvod. Když se měl Frank rozhodnout, se kterým rodičem bude žít, raději od rodičů utekl. Frank od svého otce dostal k narozeninám běžný účet v bance a vlastní šekovou knížku, takže když mu došly peníze, naučil se šeky falšovat. Tím se rozbíhá velké dobrodružství s jednou kočkou a jednou myší. 

Luxusní oddechovka, navíc natočená podle skutečné události. Dobře řemeslně udělaná a perfektně zahraná, s citem pro detail. Film se opět místy trochu vleče a některé rodinné scény by tam úplně nemusely zabírat čas, ale pro informovanost diváka jsou nejspíš nezbytné a není jich zas tak mnoho. Vyváží to pak ty scény, které budete chtít vidět znovu a znovu. Film dokonale cílí na typ diváka, který rád sleduje "padoucha" a drží mu palce aby všechno dobře dopadlo. No dopadne, nebo ne ? To už se případně přesvědčte sami. 

Tak se pomalu blížíme ke konci našeho dnešního průřezu zahraniční filmografií devadesátých a nultých let. Kvůli poslednímu filmu už nebudeme cestovat pryč z Ameriky, ale přidáme množství akce a změníme žánr na sci-fi. Hvězdou nebude nikdo jiný než namakaný Arnold ve snímku Terminátor 2: Den Zúčtování! (1991) 

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil.

Asi se ptáte proč jsem zvolil právě dvojku a odpověď zní jasně, je to z čistě osobních důvodů, jelikož mě zkrátka zaujala víc. Je mladší, takže i filmové efekty jsou na dost lepší úrovni a hlavně je to jeden z mála filmů kde zkrátka dvojka předčila svého předchůdce. Trošku tuším, že asi nebudu jediný kdo zastává tento názor. Kdo má rád akční sci-fi filmy, už tohle nejspíš viděl a kdo ne, tak to jistě rychle napraví. Arnold v nejlepší formě a spousta zábavy zaručena. 

Tak a je tady konec, snad si zde někdo něco vybere a nebude po shlédnutí zklamaný. I kdyby ne, tak jsem aspoň oživil pár devadesátkových legend a zkusil o nich něco napsat. Nebylo snadné vybrat z tak velkého množství filmů právě těchto pět, no stalo se a další kusy zas třeba někdy příště. Příjemné čtení a případné sledování..  

Kocvin..

Komentáře