LeoSight.cz

👨🏻‍💻 Přidání vlastní webové stránky na ARTIC 💻


8.1.2023 16:47, naposledy upraveno 8.1.2023 16:48 uživatelem Dzardys

Já zdravím váženou komunitu LeoSight u dalšího z mých návodů, jak postupovat při zprovoznění určitých herních prvků.

Dnešním dnem se nám dostalo na první pohled malého, přesto však skokového updatu ve světě Articu, jinak známého jako IC web. Prostě ta platforma, kam si chodíte psát prasárny na Irisu se svými kamarády za ženské postavy. Ano Franto, přesně o tobě mluvím.

Proces schvalování webových stránek byl zdlouhavý a spousta z vás se k dnešnímu dni ani své stránky nedočkala. S tím je konec, alespoň v obrosvké většině případů. Proč ne ve všech?

Svět webových stránek je komplexní, zjednodušeně řečeno nám pak může i obyčejně vypadající stránka dosti uškodit. Pro ty, kteří tomu tedy rozumí trochu víc, pak není španělskou vesnicí, že i pomocí JavaScriptu nebo PHP se dá natropit dost nešvarů. Proto všechny vámi nahrané weby budou přísně monitorovány a všechny weby vyžadující práci s databází budou i ve vašem vlastním zájmu muset být předem schváleny. Nechcete přeci veřejnosti sdělovat své údaje, že?

Nový update je tak především nejlepším přítelem pro uživatele, kteří si vystačí s obyčejným statickým HTML webem. V takovém případě se svého výsledku budete moct dočkat prakticky ihned a nebudete muset doufat, že vám to ještě letos Rataj schválí.

Předem upozorňuji (a využívám své výhody), že jsem ochoten a schopen pomoct všem, kteří se v tomto oboru neorientují a přesto by o svůj web stáli. V takovém případě mě můžete kontaktovat tady v chatu nebo třeba na Discordu Dzardys#3287. Pro ty, kteří se rádi učí novým věcem, zas mohu doporučit několik webových stránek sloužících jako výukové materiály, pomocí nichž můžete webovou problematiku pochopit levou zadní. W3Schools, Udemy nebo náš populární ITNetwork by vám v tom jistě mohly pomoct. No nic, jdeme na návod.


Předpokládám, že v tuto chvíli již máte svůj web vytvořený. Pokud ne, učiňte tak, jinak vám zbytek tohoto návodu nebude vůbec k ničemu.


Nejprve si zakoupíme doménu

Práci s SPay ani orientaci na Articu zde dnes vysvětlovat nebudu. Předpokládám, že tuto znalost již máte a pokud ne, osvojte si ji. Poté, co si naplníte svou SPay peněženku požadovanou částkou, vlezte na nic.ic, kde si z této peněženky zaplatíte doménu. Poté, co si doménu zaplatíte, by se vám měl zobrazit seznam vlastněných domén, jako tomu je například u mě.


Následně svůj web nahrajeme do repozitáře na GitHub

Protože k hostování vašich stránek využíváme nástroj GitHub Pages, je nezbytné, abyste svůj web měli umístěný ve správně pojmenovaném repozitáři na GitHubu. Opět pro ty, kteří tomu nedokážou porozumět nebo si nechtějí přidělávat práci, nabízím řešení formou svého repozitáře. Váš repozitář bude muset nést požadovaný název ve formátu

nick.github.io

kde nick nahradíte svým uživatelským jménem na GitHubu. Repozitář bude muset mimo jiné zůstat veřejný.


Po nahrání pár minut počkáme a pak zkontrolujeme, že vše běží tak, jak má

Poté, co svůj web nahrajete, dostanete automatické checky ze strany GitHubu, které ověří, zda vaše stránky nejsou škodlivé. Zkrátka to bude náš malý pomocník, který vyfiltruje většinu humorníčků a rovnou vás na GitHubu zabanuje. Po pár minutách byste měli být schopni vidět svou webovou stránku pod adresou

https://nick.github.io/

a pokud jste svůj web umístili do složky, tak rovnou

https://nick.github.io/nazevslozky/

a případně tam dáme rovnou nazevsouboru.html. GitHub by měl automaticky vyhodnotit index.html nebo index.php jako domovskou stránku a není tak třeba je zadávat do odkazu. Ale to není nic, co by žádný webový vývojář neznal. 😉


Pokud vše funguje tak, jak má, stránku nahrajeme na Artic

Nyní se opět vrátíme k seznamu vlastněných domén. Do kolonky DNS vložíme právě jeden z těch odkazů, které jsem vám ukazoval výše (samozřejmě si ten odkaz upravíte/sami okopírujete přímo z vašich prohlížečů). Jako demonstrativní stránku si dovolím použít web, který jsem dělal pro hráče @Pavel42

Můj odkaz tedy vypadá takto:

https://dzardys.github.io/julia.ic/

a pokud jej vložím do DNS některé z mnou vlastněných stránek, tak by se měly změny téměř okamžitě projevit na Articu. Zvládl jsem to?

Zvládl. Myslím si, že to zvládnete i vy. Kdyby ne, nebojte se obrátit na mě nebo na kohokoliv v našich helpchatech na různých platformách. V případě, že si vzpomenu na nějakou další důležitou skutečnost, tento příspěvek ještě časem obměním. Prozatím se loučím, uvidíme se někdy příště u dalšího návodu.

Artistiques

Hráč

32
8.1.2023 17:44

Ahoj, máme tedy očekávat nižší čekací lhůtu ohledně webů pracujících s databází? 
Jediný důvod proč musí být schváleny jsou ty údaje? 
Co když místo db použiju JSON nebo textovej dokument? V tom případě to bude fungovat?
Bude si moci jiný hráč dohledat můj repozitář s kódem? 

Předem dík za odpovědi :)

8.1.2023 18:11, naposledy upraveno 8.1.2023 19:42 uživatelem Dzardys

1. Prozatím ne.
2. Jako uživatel PHP moc dobře víš, co vše se dá s PHP dělat, a protože tu chceme mít bezpečno, komplexní weby zůstanou navždy pod schvalovacím procesem.
3. Pokud si budeš dělat content pomocí .JSON nebo třeba .CSV, je to o tvé preferenci. Data zůstanou ale veřejná.
4. Související s trojkou - ano. Web funguje jako iframe tvého webu z github.io, a vzhledem k tomu, že jsem vysvětlil, jak musí být repozitář pojmenovaný, si to hráči dokážou dohledat. Pokud se tedy nerozhodneš pro hosting ze strany Rataje - tam bude web hostovaný přímo pod serverem a uvidí do něj jen Rataj.


Mimochodem jsem zjistil, že github.io ani nepodporuje PHP.

9.1.2023 04:11
Tento příspěvek byl odstraněn uživatelem
9.1.2023 07:39, naposledy upraveno 9.1.2023 18:52 uživatelem Dzardys

Title i ikonu nastavuje Rataj manuálně.


Powered by LeoSight IFS
LT~64