Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

🚑Návod k ZZS RP, aneb co na mě záchranáři užívají?


24.11.2023 11:06, naposledy upraveno 24.11.2023 13:07 uživatelem marekvoe

🚑 ZZS RP, aneb co na mě záchranáři užívají? 🚑


PŘEDMLUVA

Už jste někdy nabourali, byli postřeleni nebo se prostě vyskytnuli v jiné situaci vyžadující součinnost ZSS? Přijel záchranář a začal na vás rapovat různé pojmy, které jste v životě neslyšeli, a už vůbec nevěděli jak odpovědět na /do? Rozhodl jsem se. že shrnu tak nějak všechno důležitý, a lehce to zobecním, aby to bylo pochopitelné i pro nováčky.
 

DISCLAIMER

Vše co si zde přečtete sem předávám z mých amatérských roleplay zkušeností nebo osobního průzkumu internetu. Slouží to pouze ke zlepšení aktuálního stavu ZZS RP. Nejsem profesionál v oboru medicíny. Některé informace mohou být nepřesné nebo se neshodovat s realitou. Vše co zde přečtete je pouze pro herní užití serveru SkimoRP.
 
EDIT: Možná se ptáte, proč tu není jak dané položky používat. Odpověď je jednoduchá.. nechci odhalovat interní materiály ZZS, která si sama může své občany v rámci první pomoci zaučit. Berte to spíše jako OOC guide, než IC.
 

💨 Saturace 💨

Saturace krve, označovaná jednotkou SpO2, je míra nasycení kyslíkem v hemoglobinu v červených krvinkách, který cirkuluje v krvi. Tato hodnota se obvykle vyjadřuje v procentech a měří, kolik procent kyslíku je vázáno na hemoglobin ve srovnání s maximální možnou nasyceností. Jinými slovy, kolik kyslíku máte v krvi.

Za normálních okolností je saturace krve obvykle vyšší než 95 % a může být až 100 %. Nižší hodnoty saturace krve mohou indikovat nedostatečnou dodávku kyslíku do tkání a orgánů.

💓 Tep (srdeční frekvence) 💓

Je počet úderů srdce za jednu minutu. Vyjadřuje, jak rychle srdce bije. Měření srdeční frekvence je důležité pro hodnocení stavu pacienta a může být užitečné při diagnostice nebo sledování různých onemocnění.

Srdeční frekvence je ovlivněna mnoha faktory, včetně fyzické aktivity, stresu, emocí, hladiny kofeinu, některých léků a celkového zdraví pacienta. Normální srdeční frekvence v klidu se obvykle pohybuje mezi 60 a 100 údery za minutu.

🩸 Krevní tlak 🩸

Tlak, který vyvíjí krev na stěny tepen, jak protéká cévním systémem. Krevní tlak je důležitým ukazatelem kardiovaskulárního zdraví a může být měřen dvěma hodnotami: systolický tlak(první číslo) a diastolický tlak (druhé číslo). 

Hodnoty krevního tlaku se vyjadřují v milimetrech rtuti (mmHg). Normální hodnoty krevního tlaku se obvykle pohybují kolem 120/80 mmHg

🔅 Glukóza 🔅

Glukóza nebo také cukr v krvi, který slouží jako důležitý zdroj energie pro buňky v těle. Je to jedna z hlavních forem energie, kterou organismy využívají k provozu svých buněk.

Hodnoty bývají udávány v milimolech na litr (mmol/l) nebo miligramech na decilitr (mg/dl). Většinou se pohybují okolo 70-99 mg/dl - 140 mg/dl.

Nosítka

Jedna z věcí, které si můžeme reálně představit, jelikož jí můžeme vidět ve hře. Avšak zde se možná ptáte na “stahování nosítek k zemi/normálové polohy” Reálná nosítka jsou mnohem komplikovanější mají několik koleček a poloh. Jak lze vidět na obrázku. Pacienta tak můžeme převážet v sedící poloze, ležící poloze, se zdviženými dolními končetinami.
Katalog
 
 

Termoizolační fólie

fólie, určitě jste jí jednou již viděli v nějakém seriálu či filmu. Tyto fólie mohou sloužit k udržení tepelné pohody pacientů, například při transportu nebo při poskytování léčby, která vyžaduje specifickou teplotu.

Foil (Mylar) Thermal Emergency Blanket

RESUSCITACE 

AED (Automatizovaný externí defibrilátor)

AED, defibrilátor, nebo u nás na Skimu nejčastěji samotný typ přístroje Lifepak 15, napojuje se při resuscitaci nebo srdeční masáži. Přístroj po napojení elektrod na pacienta dokáže sledovat vitální životní funkce jako je srdeční frekvence, krevní tlak a saturace. Též může poskytnout elektrický výboj pro obnovení srdečního rytmu u pacientů s nepravidelným tepem nebo zástavou srdce.

Physio-Control LIFEPAK 15 Standard Carrying Case | One Beat Medical

Resuscitační vak

nebo též známější název na skimu Ambuvak nahrazuje dýchání z úst do úst při resuscitaci, obvykle obsahuje příslušenství pro novorozence, děti a dospělé s možností připojení ke zdroji medicinálního kyslíku. Ambuvak se umístí na ústa a nos a poté se dýchá do vakuové části.

Resuscitační dýchací vak Ambu Spur II s maskou

Forcepsy

Nástroj v podobě kleští, který se používá k zachycení a manipulaci těles, které například blokují dýchací cesty.

Zfish Pean Zahnutý Forceps Curved 10cm - InRybaření.cz Nabízíme kvalitní  rybářské potřeby firmy Robinson za skvělé ceny.

Endotracheální trubice

Zavádí se přes hrtan do průdušnice, což umožňuje lékařům řídit dýchání pacienta nebo poskytovat ventilaci v případě, že pacient nemůže dýchat samostatně.

Endotracheální trubice - tracheální rourka (intubační) - Sigmed

Laryngoskopická lžíce

zařízení, které se zavádí do ústní dutiny pacienta a umožňuje lékaři zvednout jazyk a získat pohled na hrtan a hlasivky. Též může být použita v případě nouze nebo v resuscitační situaci. V těchto případech se může používat jako součást postupu zvaného intubace. Intubace spočívá v zavedení endotracheální trubice přes hrtan do průdušnice, což umožňuje lékařům řídit dýchání pacienta nebo poskytovat ventilaci v případě, že pacient nemůže dýchat samostatně.

Laryngoskopická lžíce McCoy - Dahlhausen

 

Tlaková láhev s medicinálním kyslíkem + polomaska

Na Skimu známější jako "bombička s kyslíkem" se používá se výhradně k obnově dýchání u pacienta, buď pokud má sníženou saturaci (okysličení krve) nebo pokud se mu špatně dýchá. Většinou je vybavena redukčním ventilem ke správnému nastavení průtoku kyslíku. Průtokoměr ke sledování hladin a polomaskou, která je napojená hadičkou na ventil. Pacient, který jí má na obličeji nasazenou dostává kyslík.
Kyslíková polomaska s rezervoárem a přívodní hadicí 210 cm|Azmedicashop.cz

LÉKY

K lékům pouze krátce, je to již složitější část RP, avšak nejspíš byste rádi věděli co vám lékaři podávají, možná jste o některých nikdy neslyšeli, to je proto, že většina pacientů je “v bezvědomí” a tlumení bolesti proto není potřeba.

 

Paracetamol

Lék vhodný pro tlumení lehčích bolestí, snižuje teplotu, lze ho podat těhotným ženám a dětem. Podává se pouze jedna dávka, jelikož tento lék je vysoce toxický a vyšší dávka může vést k selhání jater.

Paracetamol Kabi - Fresenius Kabi Česká republika

Metamizol
 
Užíván ke středně těžkým bolestem. Lze kombinovat s Paracetamolem avšak nepodává se těhotným ženám.

Fentanyl
 
Lehce známější analgetikum (já vás vidím vy drogový závisláci) Používá se k tlumení silných bolestí. Fentanyl tlumí respirační centrum, to znamená, že tlumí pacientovo dýchání, dále zužuje zorničky, způsobuje zácpu a vyvolává svědění. Lze podat dětem od dvou let, těhotným ženám se nepodává. Může způsobit pokles saturace nebo zástavu dechu. Proto postupujeme opatrně a jsme připraveni k případné resuscitaci.

What To Know About Fentanyl - Lifeworks Northwest

Atropin

Používá se jako lék na Bradykardii (snížená srdeční činnost), čili snížený tep pod frekvenci 60 tepů za minutu. Dávka Atropinu zvyšuje tep avšak může zvýšit teplotu či rozšířit zornice.

Isoket

Sprej, který se používá k snížení krevního tlaku. Podáva se dvěma střiky pod jazyk pacienta. Působí rychle ale krátce.
 

드러그인포에 오신것을 환영합니다.

Tensiomin
 
Tableta, která se většinou používá ihned po použití Isoketu, též pod jazyk pacienta. Snižuje krevní tlak. Nastupuje se zpoždením avšak narozdíl od Isoketu, působí dlouho.
 
File:Tensiomin-12.5.jpg - Wikimedia Commons
Ringerův roztok
 
Využívá se při léčbě popálenin, zejména těch těžkých. Popáleniny mohou vést k ztrátě tekutin, elektrolytů a mohou vyvolat zánětlivou reakci. Ringerův roztok, který obsahuje elektrolyty podobné tělesným tekutinám, může být použit k obnově tekutin a elektrolytů v těle.
Fyziologický roztok

Adrenalin

Adrenalin se používá zejména v nouzových situacích při resuscitaci. Adrenalin způsobuje zvýšení srdeční frekvence, což zajišťuje, že více krve a kyslíku je dodáváno do svalů a orgánů.

Adrenalin Chloride (Epinephrine), 1:1000, 1mg/mL MDV, 30mL | McGuff Medical  Products

Water-jel
 
Chladící gel, který se používá hlavně k léčení popálenin, gel se nanese na popálenou oblast a následně se sterilně kryje.
Burn Jel BJ640 (6x4g - sáčky) chladící gel na popáleniny - shop.vava.eu

 DIAGNOSTIKA

Pulzní oxymetr

Na Skimu nad nejčastěji vídané zařízení. Je užíváno k zjištění saturace a srdečního tepu. Zařízení se nasazuje na prst a poskytuje rychlé informace o těchto vitálních funkcích. Na obrázku můžete vidět jak se měřené hodnoty ukazují na displayi.

Pulzní oxymetr 2v1

Fonendoskop
 
Zařízení, které každý určitě viděl na vlastní oči. Používá se ke zjištění zvuků v těle, zejména dýchání a srdečního rytmu.
Fonendoskop Littmann Classic III
Glukometr
 
Tonometr
 
 
nebo také tlakoměr, je zařízení k měření krevního tlaku. Obvykle se skládá z manžety, která se obmotá okolo paže.
Tonometr UA-1020 - měřič krevního tlaku - HELAGO-CZ, s.r.o. - Vybavení  laboratoří a lékáren, dodávka výukových pomůcek, zdravotních simulátorů,  projekce a výroba nábytku
Diagnostická svítilna/pero
 

TRAUMATICKÉ NÁSTROJE

Tlakový obvaz

Používá se k ovlivnění tlaku v určité oblasti těla, většinou k tlumení masivních krvácení. Většinou se namotává ve více vrstvách.

Izraelský tlakový obvaz FCP 01 10x18 cm

Sterilní krytí
Používá se v různých zdravotnických postupech k udržení sterility dané oblasti. 

Sterilní krytí s náplastí SOFFIX MED - 5 x 7 cm - balení 100 ks| vmbal.cz
 
Turniket
 
nástroj, který se používá k zastavení krvácení nebo omezení průtoku krve do končetin. Je to zařízení, které se obvykle skládá z pružného nebo nepružného materiálu, který je omotán kolem končetiny a utahován tak, aby vytvořil tlak na cévy pod ním. Dá se říci, že je to poslední možnost po použití tlakového obvazu.
PAX Končetinový Turniket

IMOBILIZACE

Krční ortéza

Nebo také známěji "krční límec" zařízení, které se obvykle používá k omezení pohybu krční páteře a poskytnutí podpory krku. Většinou se používá při nouzových situací. Dá se různě upravovat na velikosti krku.

Fixační stavitelný krční límec Ambu Perfit ACE

Scoop rám
 
Speciální nosítka, která se používají hlavně v situacích kdy má lékař podezření na poranění krční páteře nebo míchy (v těchto situacích se pacient musí hýbat co nejméně) nebo také při evakuaci pacienta z místa, kde by mohlo být nebezpečné používat běžné nosítka nebo jiný způsob transportu. Skládá se ze dvou částí, které se dají rozevřít a umožnují tak lepší přístup k pacientovi.
Páteřní scoop rám Emergency

Fixační dlaha

Používá se ke znehybnění zlomených nebo jinak poraněných kostí. Mohou mít různé tvary a velikosti, většinou kopírují tvar končetiny v místech pro která jsou určená (loket, zápěstí, kotník, chodidlo, koleno, atd.)

Vakuová matrace
 
Na rozdíl od ostatních imobilizačních pomůcek, tato přímo slouží ke znehybnění celého těla, zejména kyčlí a páteře. Po umístění se matrace dá nafouknout a obklopí celou postavu a udrží jí nehybnou.
Vakuová matrace Anatomic 90 x 220 cm

Páteřní dlaha

Nebo také KED je též imobilizační zařízení na znehybnění výhradně krční, bederní a hrudní páteře. Většinou lze jednoduše přizpůsobit tvaru těla, jelikož je to prakticky vesta, která se zapne okolo těla a má jakýsi "polštářek" a který lze opřít a zajistit hlavu a krk.

Kendrick extrication device - Wikipedia

Pánevní pás

Nástroj k zajištění a zmenšení objemu pánve. Při vnitřním krvácení do pánve, která má objem 3 litry, musíme zamezit odtékání krve do tohoto prostoru. Použitím pánevního pásu tuto oblast zmenšíme a navíc jí zajistíme pokud je pánev zlomená.

Fixační imobilizační pánevní pás Pelvic Sling

Samozřejmě to není ani z daleka vše co pro RP ZZS budete potřebovat, je to spíše to co budete potřebovat pro plynulou součinnosti se ZZS. Vám záchranář nebude muset vysvětlovat co po vás chce, a vy zase nebudete v nejistotě tápat. 

Pokud tu najdete nějaké nepřesnosti, HMU na discordu - marek.voe

Do příštího návodu cya,

marekvoe


Powered by LeoSight IFS
LT~45