Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[122/0] Návrh novely zákona o Kongresu San Andreas


27.2.2024 10:45, naposledy upraveno 27.2.2024 19:44 uživatelem marekvoe

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Návrh č. 122/0

Návrh novely zákona o Kongresu San Andreas

ze dne 27.2.2024


I. Zákon upravuje Článek 4 - Hlasování Kongresu

§8 Hlasování probíhá elektronicky za použití hlasovacího systému Kongresu. Hlasování může zahájit jakýkoliv kongresman. Hlasovat mohou i kongresmani, kteří nejsou přítomni na zasedání. Výsledek hlasování je určen až po vyjádření všech kongresmanů nebo po uplynutí 24 hodin od zahájení hlasování.

II. Zákon přidává ustanovení a upravuje Článek 5 - Předseda Kongresu a místopředseda Kongresu

§17 Předseda a místopředseda Kongresu je volen na začátku každého volebního období a to nadpoloviční většinou kongresmanů.

§22 §23 Předsedu a místopředsedu kongresu z jeho funkce může odvolat:
a) Kongres San Andreas; se souhlasem nadpoloviční většiny kongresmanů,

III. Zákon ruší Článek 8 - Disciplinární výbor

§32 Disciplinárny výbor musí byť zriadený na začiatku každého volebného obdobia.

§33  Disciplinárny výbor zisťuje, či kongresmani po vzniku ich mandátu a počas jeho výkonu spĺňajú všetky podmienky voliteľnosti stanovené týmto zákonom; v prípade straty voliteľnosti kongresmana je predseda výboru povinný o tejto skutočnosti vyrozumieť Vrchní soud.

§34 Disciplinárne konanie sa zahajuje na základe podnetu ktoréhokoľvek člena Kongresu voči kongresmanovi, ktorý sa mal dopustiť disciplinárneho previnenia. Disciplinárne konanie môže zahájiť člen disciplinárneho výboru, rozhodnutie o výsledku potvrdzuje predseda výboru po diskusii s členmi výboru. Disciplinárne rozhodnutie musí predseda výboru zverejniť na stránkach Kongresu.

§35 Disciplinárny výbor v rámci svojej pôsobnosti vykonáva kontrolu vrchního soudu San Andreas pre možné strety záujmov. V prípade stretu záujmov u zamestnanca vrchního soudu je predseda výboru povinný o všetkých zistených skutočnostiach vyrozumieť predsedu Kongresu.

§36 Disciplinárny výbor môže za disciplinárne previnenia ukladať pokuty iba v prípadoch, pri ktorých to stanoví tento zákon. 

§37 Disciplinárny výbor je v rámci disciplinárneho rozhodnutia oprávnený ukladať aj osobitné sankcie, ktorými sú:

a) napomenutie,

b) pozastavenie platu kongresmana maximálne po dobu tridsiatich dní.

§38 Ak disciplinárny výbor šetrením zistí, že:

a) kongresman sa svojim výrokom, ktorý bol vyslovený pri výkone funkcie kongresmana, dopustil porušenia §45 písm. e), uloží mu povinnosť ospravedlnenia sa spôsobom a v lehote, ktoré disciplinárny výbor určí vo výroku disciplinárneho rozhodnutia.

b) kongresman sa dopustil takého správania alebo konania, ktorým porušil niektoré z ustanovení Etického kódexu kongresmana stanovených týmto zákonom, je oprávnený mu uložiť pokutu až do výšky 35-násobku platu kongresmana.

c) kongresman udelil svoj hlasoval v rozpore so zákonnými hlasovacími pravidlami, ktoré stanovuje §13 tohto zákona, je povinný daný hlas zneplatniť.

§39 Predseda disciplinárneho výboru je právne zodpovedný za správnosť disciplinárneho rozhodnutia a jeho súlad so zákonom.

§40 Voči finančným pokutám, ako aj proti akémukoľvek disciplinárnemu rozhodnutiu je prípustné odvolanie k vrchnému súdu. Napadnuté disciplinárne rozhodnutie nie je vykonateľné, kým súd nepotvrdí jeho správnosť a súlad so zákonom.

IV. Zákon nahrazuje zrušený článek - Disciplinární výbor Článkem 8 - Disciplinární komise

§33 Disciplinární komise musí být zřízená na začátku každého volebního období.

§34 V čele stojí předseda komise, který je volen nadpoloviční většinou všech kongresmanů.

§34.1 Pokud žádný kongresman nedosáhne nadpoloviční většiny, dojde ke shodě nebo se o post nikdo neuchází, předseda Kongresu předsedu komise jmenuje.

§35 O pozici předsedy disciplinární komise se může ucházet kterýkoliv kongresman s výjimkou předsedy Kongresu.

§36 Členem disciplinární komise se může stát kterýkoliv kongresman dle vlastního uvážení. Členství je dobrovolné.

§37 Předseda disciplinární komise může být odvolán a to nadpoloviční většinou kongresmanů ; po odvolání je nutné ihned post znovu obsadit jiným kongresmanem a to za dodržení podmínek stanovených §35, §34 a §34.1

§38 Disciplinární řízení se zahajuje na základě podnětu kteréhokoliv člena Kongresu vůči kongresmanovi, který se měl dopustit disciplinárního provinění. Disciplinární řízení může zahájit člen disciplinární komise, rozhodnutí o výsledku potvrzuje předseda komise po diskusi se členy komise.

§39 V případě zahájení disciplinárního řízení vůči předsedovi disciplinární komise se řešení ujímá předseda Kongresu, který taktéž rozhodne o výsledku.

§40 Disciplinární rozhodnutí musí být určeno do konce volebního období. Předseda komise je povinen zveřejnit rozhodnutí na stránkách Kongresu.

§41 Disciplinární komise v rámci své působnosti provádí kontrolu vrchního soudu San Andreas pro možné střety zájmů. V případě střetu zájmů u zaměstnance vrchního soudu je předseda výboru povinen o všech zjištěných skutečnostech vyrozumět předsedu Vrchního soudu.

§42 Disciplinární komise může za disciplinární provinění ukládat pokuty pouze v případech stanovených tímto zákonem.

§43 Disciplinární komise je v rámci disciplinárního rozhodnutí oprávněna ukládat i zvláštní sankce, kterými jsou:

a) napomenutí,
b) pozastavení platu kongresmana po dobu maximálně 30 dní.

§44 Pokud disciplinární komise šetřením zjistí, že:

a) kongresman se dopustil takového chování, kterým porušil některé z ustanoveních Etického kodexu kongresmana stanovených tímto zákonem, je oprávnená mu uložit pokutu až do výšky 500.000 Kč

b) kongresman udělil svůj hlas v rozporu se zákonnými hlasovacími pravidly, které stanovuje §13 tohoto zákona, a je tak povinná daný hlas zneplatnit.

§45 Předseda disciplinární komise je právně odpovědný za správnost disciplinárního rozhodnutí a jeho soulad se zákonem.

§46 Vůči finančním pokutám, i proti jakémukoliv disciplinárnímu rozhodnutí je přípustné odvolání k vrchnímu soudu. Napadené disciplinární rozhodnutí není vykonatelné, dokud soud nepotvrdí jeho správnost a soulad se zákonem.

V. Body se přečíslují


Odůvodnění: 

Toto volební období nám ukázalo, jaké nedostatky v zákoně o kongresu existují a mohou být zneužity. Tato novela má za cíl tyto nedostatky odstranit.

  • Prvním krokem je začlenění volby místopředsedy spolu s předsedou. Předseda by neměl mít pravomoc odvolat místopředsedu podle své libovůle; místopředseda má za úkol zastupovat a působit nestranně.
  • Dále navrhujeme zavedení volby předsedy disciplinární komise. Tato role má zásadní význam, protože rozhoduje o chování kongresmanů a dohlíží nad ním. Je nezbytné, aby byla tato pozice obsazena volbou, aby se předešlo možným střetům zájmů.
  • Nakonec navrhujeme stanovení lhůty pro vyřešení disciplinárních rozhodnutí, aby bylo právně zajištěno, že není možné zbytečně prodlužovat dobu potřebnou k vyřešení těchto záležitostí.

V Los Santos dne 27.2.2024

Překladatel:

MUDr. Lea Santiago
Místopředsedkyně kongresu San Andreas

zeldinko

Hráč

45
7.4.2024 18:07, naposledy upraveno 7.4.2024 21:50 uživatelem zeldinko

Pozmeňovací návrh č. 122/1

K návrhu novely zákona o Kongresu San Andreas

ze dne 7.4.2024


Návrh prednáša tieto zmeny:

1. Zákon upravuje Článek 4 - Hlasování Kongresu

§8 Hlasování probíhá elektronicky za použití hlasovacího systému Kongresu. Hlasování může zahájit jakýkoliv kongresman. Hlasovat mohou i kongresmani, kteří nejsou přítomni na zasedání. Výsledek hlasování je určen až po vyjádření všech kongresmanů nebo po uplynutí 24 hodin od zahájení hlasování. Hlasovanie môže zahájiť predseda Kongresu, podpredseda Kongresu a predseda disciplinárneho výboru. V prípade, ak by boli možnosti hlasovania o spoločensky dôležitej otázke alebo otázke, ktorá sa týka Kongresu, zmarené, hlasovanie môže zahájiť akýkoľvek kongresman.

2. Zákon upravuje Článok 3 - Schůze Kongresu

§4 Schůze Kongresu organizuje předseda a místopředseda Kongresu, kteří musí o nadcházející schůzi, jejím programu a výsledku informovat veřejnost prostřednictvím veřejného dokumentu.

§5 Schůze se pořádá za předpokladu přítomnosti předsedy Kongresu a nebo místopředsedy Kongresu a minimálně jednoho dalšího člena Kongresu.

§6 Schůze Kongresu jsou veřejnosti přístupné. Kongres pořádá schůze v budově Kongresu ve čtvrti City Hall, San Fierro, pokud není z důvodu bezpečnosti či technických důvodů určeno jinak. Veřejnost má možnost předložit své návrhy buďto skrze Vládní podatelnu, nebo fyzicky. Daný návrh může podléhat další úpravě či úpravám ze strany Kongresu San Andreas,

§7 Do zvolení předsedy Kongresu figuruje v této roli dočasně ten kongresman, který ve volbách získal absolutním číslem nejvyšší počet hlasů. Pokud se o stejný počet hlasů dělí dva kongresmani, chopí se této role ten, kdo se o ní první přihlásí.

3. Zákon upravuje Článok 5 - Předseda Kongresu a místopředseda Kongresu

§23.1 Do zvolení předsedy Kongresu figuruje v této roli dočasně ten kongresman, který ve volbách získal absolutním číslem nejvyšší počet hlasů. Pokud se o stejný počet hlasů dělí dva kongresmani, chopí se této role ten, kdo se o ní první přihlásí.

4. Zákon upravuje Článok 6 - Disciplinárny výbor

§32 Disciplinárny výbor musí byť zriadený na začiatku každého volebného obdobia.

§32 Disciplinárny výbor sa zriaďuje týmto zákonom na začiatku každého volebného obdobia.

§33 V čele disciplináreho výboru stojí predseda, ktorý je volený nadpolovičnou väčšinou všetkých kongresmanov.

§34 V čele disciplinárneho výboru môže byť ktorýkoľvek kongresman, s výnimkou predsedu Kongresu.

§35 Predseda disciplinárneho výboru môže byť odvolaný nadpolovičnou väčšinou všetkých kongresmanov, po odvolaní je nutné post obsadiť iným kongresmanom v súlade s §33

§33  Disciplinárny výbor zisťuje, či kongresmani po vzniku ich mandátu a počas jeho výkonu spĺňajú všetky podmienky voliteľnosti stanovené týmto zákonom; v prípade straty voliteľnosti kongresmana je predseda výboru povinný o tejto skutočnosti vyrozumieť Vrchní soud.

§36 Disciplinárny výbor zisťuje, či kongresmani po vzniku ich mandátu a počas jeho výkonu spĺňajú všetky podmienky voliteľnosti stanovené týmto zákonom. V prípade straty voliteľnosti kongresmana je predseda disciplinárneho výboru povinný o tejto skutočnosti vyrozumieť predsedu Kongresu.

§37 Disciplinárny výbor má právo za účelom plnenia úloh podľa tohto zákona, vyžadovať kópiu trestného registra kongresmana, avšak iba v nevyhnutnej miere, ktorá nezasahuje do súkromia kongresmana. Účelné vyhľadávanie informácií bez zjavného dôvodu je zakázané.

§34 Disciplinárne konanie sa zahajuje na základe podnetu ktoréhokoľvek člena Kongresu voči kongresmanovi, ktorý sa mal dopustiť disciplinárneho previnenia. Disciplinárne konanie môže zahájiť člen disciplinárneho výboru, rozhodnutie o výsledku potvrdzuje predseda výboru po diskusii s členmi výboru. Disciplinárne rozhodnutie musí predseda výboru zverejniť na stránkach Kongresu.

§38 Disciplinárne konanie sa zahajuje na základe podnetu ktoréhokoľvek člena Kongresu alebo občana, proti kongresmanovi, ktorý sa mal dopustiť disciplinárneho previnenia. Disciplinárne konanie môže zahájiť iba člen disciplinárneho výboru, rozhodnutie o výsledku potvrdzuje predseda disciplinárneho výboru. Disciplinárne rozhodnutie musí predseda výboru zverejniť na verejne dostupných stránkach Kongresu.

§39 Predseda disciplinárneho výboru musí dbať na návrhy členov disciplinárneho výboru, ktorý predkladajú opatrenia na uloženie disciplinárneho trestu, závažné odchýlenie sa od navrhovaného trestu je neprípustné.

§35 Disciplinárny výbor v rámci svojej pôsobnosti vykonáva kontrolu vrchního soudu San Andreas pre možné strety záujmov. V prípade stretu záujmov u zamestnanca vrchního soudu je predseda výboru povinný o všetkých zistených skutočnostiach vyrozumieť predsedu Kongresu.

§36 Disciplinárny výbor môže za disciplinárne previnenia ukladať pokuty iba v prípadoch, pri ktorých to stanoví tento zákon. Pokuty musia byť splatené na účet Vlády San Andreas, lehotu na splatenie určuje predseda disciplinárneho výboru vo verdikte disciplinárneho rozhodnutia. Minimálny dátum splatnosti pokuty nemôže byť určený na menej, ako 7 dní.

§37 Disciplinárny výbor je v rámci disciplinárneho rozhodnutia oprávnený ukladať aj osobitné sankcie, ktorými sú:

a) napomenutie,

b) pozastavenie platu kongresmana maximálne po dobu tridsiatich dní.

§38 Ak disciplinárny výbor šetrením zistí, že:

a) kongresman sa svojim výrokom, ktorý bol vyslovený pri výkone funkcie kongresmana, dopustil porušenia §45 písm. e), uloží mu povinnosť ospravedlnenia sa spôsobom a v lehote, ktoré disciplinárny výbor určí vo výroku disciplinárneho rozhodnutia.

b) kongresman sa dopustil takého správania alebo konania, ktorým porušil niektoré z ustanovení Etického kódexu kongresmana stanovených týmto zákonom, je oprávnený mu uložiť pokutu až do výšky 35-násobku platu kongresmana.

c) kongresman udelil svoj hlasoval v rozpore so zákonnými hlasovacími pravidlami, ktoré stanovuje §13 tohto zákona, je povinný daný hlas zneplatniť.

§39 Predseda disciplinárneho výboru je právne zodpovedný za správnosť disciplinárneho rozhodnutia a jeho súlad so zákonom.

§40 Voči finančným pokutám, ako aj proti akémukoľvek disciplinárnemu rozhodnutiu je prípustné odvolanie k vrchnému súdu. Napadnuté disciplinárne rozhodnutie nie je vykonateľné, kým súd nepotvrdí jeho správnosť a súlad so zákonom.

5. Zákon upravuje Článok 11 - Odvolatelnost kongresmana

§45 Kongresman musí být odvolán za předpokladu, že dojde k jednomu či více z uvedeného:
a) pozbyl občanství San Andreas,
b) je ve výkonu trestu odnětí svobody, či má zápis v rejstříku trestů,
c) jeho fyzický či psychický stav neumožňuje výkon funkce,
d) neprojevuje jakýkoliv zájem o výkon funkce po dobu jednoho týdne.

§46 V případě, že dojde ke splnění některého z bodů uvedených v §40, je předseda Kongresu povinen odvolat kongresmana splňujícího kterýkoliv z bodů v §40.

§47 V případě, že je kongresman zadržen či má zápis v rejstříku trestů, je příslušník Policie San Andreas, který provedl zápis do rejstříku trestů daného kongresmana, povinen informovat stávajícího předsedu Kongresu o této skutečnosti za účelem vyrozumění a řešení dané situace.

§45 Kongresman musí byť zo svojej funkcie odvolaný za predpokladu, že príde k naplneniu aspoň jedného z bodov zániku mandátu starostu a člena Kongresu uvedeného v čl. 11 ústavného zákona č. 1/2020

§46 Predseda Kongresu je povinný odvolať kongresmana, ktorému zanikol mandát starostu a člena Kongresu podľa §45, predseda Kongresu o zániku mandátu starostu a člena Kongresu rozhodne rozhodnutím.

6. Zákon pridáva Článok 13 - Vláda San Andreas

§47 Vláda San Andreas (ďalej len ako "Vláda") je tvorená kompetentnými osobami v súlade s čl. 19, ods. 2, ústavného zákona č. 1/2020

§48 Vláda zastupuje štát San Andreas ako právnickú osobu, ak osobitný zákon v jednotlivých veciach neustanovuje inak.

§49 Vláda spravuje hnuteľný aj nehnuteľný majetok štátu San Andreas a vlády San Andreas, ak osobitný zákon v jednotlivých veciach neustanovuje inak.

§50 Vláda vo veciach svojej pôsobnosti rozhoduje uznesením.

§51 Uznesenie vlády môže byť prijaté iba v prípade, ak sa na jeho znení zhodla aspoň polovica všetkých členov vlády.

7. Body, ktoré by kolidovali, sa prečíslujú aj s číslovaním v texte.


V Los Santos dňa 7.4.2024

Lytton, v. r.

zeldinko

Hráč

45
8.4.2024 14:15, naposledy upraveno 8.4.2024 14:15 uživatelem zeldinko

Návrh č. 122/0 s implementáciou pozmeňovacieho návrhu č 122/1 - Novela zákona o Kongresu San Andreas
-  PŘIJATO


Pro návrh ✅ Proti návrhu ❌ Zdrželi se ⛔️ Nepřítomní ⭕️

Raymond Brantley
Yukimura Torio
Peter Cameron
Elizabeth Hawkins
Orlando Anderson
Martin Dope
Bianca Lytton
Jack Dreilor
Elise Swift
Victoria Eloise Lytton

 

 

 

 

 

 

 

 

Victoria Eloise Lytton
predsedníčka Kongresu San Andreas


Powered by LeoSight IFS
LT~34

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

KVĚTEN 2024
4553 Kč / 9200 Kč

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: MrKys (1600Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

Kdo je online?
Matbrok

500Kč včera v 17:57

MartasHyper

67Kč 4.5.2024 20:39

kendi

40Kč 4.5.2024 14:53

Nejnovější uživatelé
JamesUnpak

Registrován 5.5.2024

TomasJedno

Registrován 5.5.2024

Samuelko123

Registrován 5.5.2024