Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

Formální komunikace, aneb post.ic trošku jinak


Artistiques

Hráč

32
31.1.2022 21:36, naposledy upraveno 31.1.2022 22:02 uživatelem Artistiques

Zdravíčko, po delší době jsem si uvědomil co spousta lidí neumí a je to škoda, k realnému životu to totiž neodmyslitelně patří.
Jak sis možná z názvu všiml, jde o formální komunikaci, zmínil jsem post.ic, ale týká se to vlastně veškeré psané komunikace která má mít nějakou úroveň.

Úvodem
Na své postavě "Frederik Benett" jsem ředitel firmy a zástupce ředitele v RCN, zmiňuji to protože se jedná v obou případech o pozice ve vedení dané společnosti, formální komunikace mi tedy není cizí, naopak se s ní potýkám poměrně často... teda, měl bych se s ní potýkat, proč se s ní potýkám spíše zřídka než tak často jak by se mělo?
Hráči zkrátka neví jak má takový formální dopis vypadat, přiložil bych pár příkladů, nechci ale aby to vypadalo jako zesměšňování někoho, vytvořím tedy svůj vlastní příklad (který se, věř nebo ne, dost podobá mailům co mi chodí).


Příklady:
Post od frederik.benett@post.ic pro jmeno.přijmení@post.ic
Předmět: Přijetí do RCN
Dobrý den,
jak jste si nejspíše všimnul, byl jste přijat do RCN, kdy by se Vám hodil termín pohovoru na pozici reportér?
Odpovězte mi prosím formou mailu, osobní pohovor buď povedu já, nebo slečna Larsson.
S pozdravem,
zástupce ředitele RCN,
Frederik Benett.
Post od jmeno.přijmení@post.ic pro frederik.benett@post.ic
Předmět RE: Přijetí do RCN
Zdravím, v pondělí 19:30.


Začneme u mailu od pana Benetta, tedy mé postavy.
Předmět perfektně vystihuje o čem daný mail je, pokud má příjemce víc nepřečtených mailů, podle předmětu si srovná priority a začne od nejdůležitějšího... Předmět mailu má být tedy stručný a výstižný. V případě odpovědi nemusíme přepisovat předmět, naopak je lepší ho nepřepisovat, automaticky se totiž přidá "RE:" před předmět mailu na který odpovídáte (REspondujete).

Obsah mailu se dělí na určité části, nebudeme zabrušovat do detailů a zůstaneme u toho, že každý formální mail, dopis atd. obsahuje pozdrav.

Pozdrav je (téměř) vždy na prvním řádku, zpravidla se používá "Dobrý den" i přes to že to píšete večer, neuděláte nic špatného když použijete "Přijemný podvečer," atd., počítáme ale s tím, že daná osoba bude číst mail ve svou pracovní dobu, tedy ve dne. 
Pokud tě zaráží ta závorka, hned ti to vysvětlím... Jde o to, že když by jsi psal dopis nebo mail do firmy, kde se k tomu dostane více lidí, chceš zdůraznit důležitost příjemce, napíšeš tedy:
  Váženému panu Benettovi.
  Dobrý den,
  ...

Rozloučení je vždy na konci, záměrně jsem přeskočil prostředek mailu, ten bude trochu na dýl...
Rozloučení je v podobném formátu jako pozdrav... Na prvním řádku je jakási pomyslná příloha či přání, nepřejeme "Dobrý den" ani "Dobrou noc", přejeme například "S přáním světlých zítřků," nebo přikládáme pozdrav, "S pozdravem,".
Za přáním následuje čárka, odřádkování a jakýsi titul, tím opět nemyslím titul jako je Ing. JUDr. MUDr. atd., myšleno je například "starosta obce Montgomery,", "zástupce ředitele RCN," nebo podobné věci, není to ale povinností, často je i nevhodné ho tam dávat. Opět za ně dáváme čárku.
Kompletní uzavření dopisu je až po napsání jména, je slušné napsat jméno i přijmení, když napíšete pouze přijmení tak nic nezkazíte, dopis ale nabere "ostřejšího" dojmu a nemusí působit příjemně.
Před jméno si můžeme dopsat tituly, já připisuju titul jen v moment kdy je to věcné (když odepisuji na žádost o právní zastoupení, přikládám titul, Frederik je totiž JUDr. což je doktor práv).
Za jméno napíšeme tečku, tím končí celý mail/dopis.

Text je nepochybně nejdůležitější část celého sdělení, je dobré aby se neopakovaly slova, nebyly použity nespisovné výrazy a ani pravopisné chyby, to je ale věc školy a to se učíte v hodinách slohu, ti co mají základku za sebou tohle určitě znají a říkají si že to sem píšu zbytečně...
Povšimni si, můj mail je rozdělený rozřádkováním v textu, dosáhneš tím přehlednosti v mailu, rozlišíš úvodní část dopisu a závěr dopisu, oznámení od požadavku atd. Možná sis všiml že tam je "kdy by se Vám hodil", proč tam je velké V? Tím že při oslovení použiješ velké písmeno (Vy, Vám, Vaše, Ti, Tě, Tvoje............) ukážeš, že si příjemce vážíš, že něco znamená.
Tím neříkám že hned napíšeš do třídní skupiny "Tak co kluci, dala Vám taky trojku z tý písemky?", to je něco jiného, určitě chápeš rozdíl, nejde o osobní vztahy ale o ty společenské.
Ve formálním dopisu by se taktéž neměly vyskytovat vulgarismy ani slangové výrazy.


Jak by to tedy mělo vypadat?
Příklady:
Post od frederik.benett@post.ic pro jmeno.přijmení@post.ic
Předmět: Přijetí do RCN
Dobrý den,
jak jste si nejspíše všimnul, byl jste přijat do RCN, kdy by se Vám hodil termín pohovoru na pozici reportér?
Odpovězte mi prosím formou mailu, osobní pohovor buď povedu já, nebo slečna Larsson.
S pozdravem,
zástupce ředitele RCN,
Frederik Benett.
Post od jmeno.přijmení@post.ic pro frederik.benett@post.ic
Předmět RE: Přijetí do RCN
Dobrý den,
děkuji Vám za tento email, pohovor se mi hodí v pondělí (31.1.) v 19:30.
Dostavím se před budovu RCN, kdybych se nemohl dostavit či bych se měl dostavit pozdě, včas Vás informuji.
Děkuji za váš čas.
S pozdravem,
jmeno přijmení.

Závěr?
Nikdo učený z nebe nespadl, naprosto chápu že spousta z Vás tento dopis vidí poprvé, určitě se k tomu ve škole dostanete.
Umět napsat dopis tvoří osobnost dané osoby, vlastně by se dopisy daly přirovnat k divadlu...
Buď napíšete slušný dopis, přijdete do divadla slušně oblečení, nebo napíšete špatný dopis a přijdete v teplákách...
Není to nic jednoduchého, ale tento výčet základů by mohl pomoci...

EDIT:
Často jsem použil slovo “Dopis”, bylo to cíleně, tenhle formát dodržujte i při žádosti na podatelně PSA, při posílaní podmětu k soudu či kongresu.


Powered by LeoSight IFS
LT~20

Přihlášení




Zapomněl/a jsem jméno nebo heslo

DUBEN 2024
SPLNĚNO!

Pokrytí provozních nákladů

Donator měsíce: freecko (2000Kč)
(na konci měsíce získá odznak)

WoT Turnaj - BO3

dnes 16:00

tootsao hledá spoluhráče na Counter-Strike 1.6 dnes v 22:00
Kdo je online?
Vysocak

70Kč dnes v 08:51

AsiLucker

280Kč včera v 20:34

Jablkoo

154Kč včera v 17:28

Nejnovější uživatelé
Adameek58

Registrován 20.4.2024

Sumakts

Registrován 19.4.2024

Dantero

Registrován 19.4.2024