Jelikož naše stránka pro správné fungování používá soubory cookies a zpracovává IP adresy, které jsou podle obecného nařízení GDPR považovány za osobní údaj, je nutné vyjádřit souhlas s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.

LeoSight.cz - Herní portál

LeoSight.cz

[113/2023] Zákon o přípravném řízení


23.2.2023 20:25

(( Veškeré informace v tomto příspěvku jsou fiktivní a týkají se pouze herního světa! ))

KONGRES SAN ANDREAS

Kongres San Andreas


Zákon č. 113/2023

Zákon o přípravném řízení

v platnosti od 26.2.2023


Článek 1 - Obecná ustanovení

§1 Přípravným řízením rozumíme proces trestního stíhání a zpracování podkladů ze strany policie a státních zástupců předcházející vzniku soudního řízení.

§2 Dohodou o vině a trestu rozumíme dobrovolnou, oboustranně prospěšnou dohodu mezi státním zástupcem a trestně stíhaným, kterou se stíhaný přiznává ke spáchaným činům výměnou za státním zástupcem určený trest.

 

Článek 2 - Práva a povinnosti státního zástupce

§3 Státní zástupce je oprávněn po policii požadovat takové úkony, které je policie oprávněna provést a kterých je potřeba k usvědčení pachatele.

§4 Státní zástupce je oprávněn po policii vyžadovat zpřístupnění spisů, dokumentů a zpráv o postupu v průběhu procesu shromažďování důkazů, to však jen u případů, kterými se právě zabývá.

§5 Státnímu zástupci je policií umožněn přístup k osobě držené v cele předběžného zadržení ve věci jednání o dohodě o vině a trestu.

 

Článek 3 - Práva a povinnosti policie

§6 Policie je povinna na základě vlastních zjištění, trestních oznámení i jiných podnětů dalších osob a orgánů, ze kterých lze vyvodit důvodná podezření ze spáchání trestného činu, učinit taková šetření a opatření, která povedou ke správnému určení skutečnosti, zda byl spáchán trestný čin a k určení jeho pachatele.

§7 Jestliže je to třeba ke zjištění všech pachatelů trestné činnosti spáchané organizovanou zločineckou skupinou, může policie dočasně odložit trestní stíhání konkrétní osoby na nezbytnou dobu.

§8 Policie je povinna zajistit, aby na osobu drženou v cele předběžného zadržení nebyl kladen žádný nátlak nad hranice běžného vyjednávání a argumentace ve věci jednání o dohodě o vině a trestu.

 

Článek 4 - Práva a povinnosti poškozeného

§9 Poškozený ve věci trestního oznámení má právo kdykoliv v průběhu přípravného řízení žádat policii nebo státního zástupce o sdělení stavu řízení. Policie ani státní zástupce však nejsou povinni poškozenému sdělit bližší podrobnosti o vyšetřování, musí pouze odůvodnit případné průtahy nebo uzavření vyšetřování.

 

Článek 5 - Práva a povinnosti obviněného

§10 Obviněný má nárok konzultovat navrženou dohodu o vině a trestu se svým nebo veřejným advokátem. Tento nárok není odepřen ani osobě držené v cele předběžného zadržení.

§11 Obviněný má nárok zcela odmítnout jednání o dohodě o vině a trestu i před jeho zahájením, v takovém případě nemusí dojít ani k setkání státního zástupce s obviněným.

 

Článek 5 - Dohoda o vině a trestu

§12 Jestliže výsledky vyšetřování dostatečně prokazují závěr, že se skutek stal, že tento skutek je trestným činem a že jej spáchal obviněný, může státní zástupce zahájit jednání o dohodě o vině a trestu.

§13 K jednání o dohodě o vině a trestu státní zástupce předvolává obviněného. Jednání může být rozděleno na více setkání. Státní zástupce smí určit lhůtu, do které jakákoliv jeho nabídka platí.

§14 Jestliže došlo k majetkové nebo jiné újmě poškozeného, je státní zástupce oprávněn do dohody o vině a trestu zahrnout peněžní odškodnění.

§15 Podmínkou sjednání dohody o vině a trestu je prohlášení obviněného, že spáchal činy, pro které je stíhán, pokud na základě dosud opatřených důkazů a dalších výsledků přípravného řízení nejsou důvodné pochybnosti o pravdivosti takového prohlášení.

§16 Dohodu o vině a trestu podepisuje státní zástupce i obviněný. Státní zástupce svým podpisem stvrzuje navržený trest. Obviněný svým podpisem stvrzuje přiznání viny. U podpisu je přítomen příslušník policie jako svědek.

§17 Dohoda o vině a trestu má formu smluvního dokumentu, podepsaná dohoda musí být doručena soudu, který stvrzuje její platnost. Od okamžiku stvrzení soudem je obviněný odsouzen k navrženému trestu.

§18 Soud je povinen uveřejnit rozsudek v případech, kdy dohoda o vině a trestu obsahuje peněžní trest nebo odškodnění převyšující 1.000.000,- Kč nebo v případech, kdy trest odnětí svobody přesahuje 30 dní.


E. Hawkins


Powered by LeoSight IFS
LT~13